Rotarys grundare och presidenten för Rotary International*, Paul P. Harris, planterade det första vänskapens träd när han besökte europeiska rotaryklubbar hösten 1932.

”Mitt på dagen den onsdagen planterade jag mitt första vänskapens träd i Europa. Jag tyckte det var sällsynt lyckligt att det skedde i Tyskland, i Berlin. Trädet planterades på ett område som tillhört en idrottsanläggning som militären tidigare använt.”

Den naturälskande President Emeritus satte ett exempel som inspirerade också andra. I våra dagar planterar rotarianer världen över träd som får symbolisera Rotarys serviceverksamhet och bestående vänskapsband. Också presidenterna som kom efter Paul Harris har förstått värdet av att plantera träd. Australiensaren Ian S. Riseley var bekymrad över miljöns tillstånd och uppmanade under sin presidentperiod (2017-2018) rotarianerna att sätta igång planteringstalkon.

Trädet som Paul Harris planterade i Brunnsparken finns inte mer. Men tillträdande presidenten William B. Boyd (2006-2007), som besökte Finland under året då Rotary firade sina 100 år, planterade ett nytt träd på stranden.

Under sin europaturné besökte Paul P. Harris också Estland. Ett vänskapens träd blev kvar också i Tallinn för att påminna om besöket.

*National Association of Rotary Clubs, numera Rotary International


Vänskapens träd (en björk) som Paul Harris planterade i Brunnsparken den 22.8.1932.

 
Fru Käthy Klärich, ordf. för Foundation Frank J. Devlyn (RIP 2000-01) och William Boyd (RIP 2006-07) i Brunnsparken den  8.10.2005 då de planterade ett träd (en björk) för Rotarys 100-årsjubileum.

Trädet som William B. Boyd planterade vid stranden i Brunnsparken i Helsingfors, fotograferat 2017. 


Paul Harris och Tallinn Rotaryklubbs medlemmar planterar vänskapens träd i Tallinn år 1932.

https://www.rotary.org/en/history-friendship-trees

https://www.rotary.org/en/rotary-clubs-plant-trees-after-riseley-challenge