Minulta kysytään usein, miksi olen rotari. Vastaukseni on hyvin selvä: vaihto-oppilasvuosi Kanadassa jätti niin lähtemättömän vaikutuksen, että haluan nyt auttaa lähteviä ja saapuvia nuoria. Varsinkin kun omia lapsia ei ole, tarve auttaa nuoria on suuri.

En ole tarinani kanssa yksin. Meitä entisiä vaihto-oppilaita on tuhansia. Nykyään vaihdosta palanneet järjestäytyvät rotexeiksi ja toimivat tutoreina Suomessa oleville vaihto-oppilaille. Osa päätyy ennemmin tai myöhemmin rotareiksi, osa haluaa auttaa esimerkiksi isäntäperheinä tai välittämällä sanaa Rotaryn nuorisovaihdosta. Osaa yritämme jatkuvasti tavoittaa ja innostaa osaksi Rotarya. Kaikkia meitä entisiä vaihtareita yhdistää syvällinen kokemus, jonka vaihto on jättänyt. Kiinnostus muihin kulttuureihin on kasvanut ja nälkä matkustamiseen on tullut jäädäkseen. Ylipäätänsä vaihto on muuttanut pysyvästi koko elämän suunnan. Klassinen sanonta kuuluu, että jos jokainen saisi elää hetken toisessa kulttuurissa, sotia ei käytäisi, sillä erilaisuutta arvostettaisiin. Voisiko mikään sanoma olla tätä ajankohtaisempi nyt Ukrainassa riehuvan sodan aikana? Erityisen tärkeää meille rotareille on auttaa sellaisia lahjakkaita nuoria, jotka eivät pääsisi vaihtoon kaupallisten organisaatioiden kanssa. On hyvä muistaa, että vuosivaihdon lisäksi nuori voi lähteä kesävaihtoon tai osallistua kesäleirille.

Nuorisopalvelun muut mahdollisuudet

Toukokuun teemana on nuorisopalvelu. Vaikka vuosivaihto-oppilaat pinsseistä kiiltävine bleisereineen ovat nuorisopalvelun – ja koko Rotaryn – lippulaivoja, nuorisopalveluun kuuluvat myös  RYLA, Rotaract, Interact ja NGSE.

RYLA tulee sanoista Rotary Youth Leadership Awards. Tarkoitus on mitä parhain: rotarit auttavat 14–30-vuotiaita nuoria kehittämään johtajataitojaan. Mikä rikkaus nuorelle onkaan päästä tutustumaan eri rotareiden johtajapolkuihin ja eri organisaatioihin.

Rotaract ja Rotex sekoittuvat monien mielessä. Siinä missä Rotex viittaa aiempiin vaihto-oppilaisiin, Rotaract-klubiin voi liittyä ja -klubin perustaa kuka tahansa 18–30-vuotias nuori. Rotaract saa aina kummiklubin, ja painopiste on erilaisissa palveluprojekteissa. Ulkomailla yleiset Interact-klubit on tarkoitettu 12–18-vuotiaille.

NGSE viittaa sanoihin New Generation Service Exchange. Nämä ohjelmat räätälöidään alle 30-vuotiaille yliopisto-opiskelijoille tai ammattilaisille, ja vaihdot voivat tapahtua joko yksilöllisesti tai ryhmissä.

Perustaisimmeko kylkeen satelliittiklubin?

Tuoreimpana mahdollisuutena on satelliittiklubin perustaminen oman klubin kylkeen. Nämä klubit on suunnattu nuorille aikuisille, ja ne toimivat perusklubeja löyhemmällä byrokratialla. Meillä Finlandia Hallissa on ollut ilo saada viereemme vastuullisuuteen, hyvinvointiin ja elinikäiseen oppimiseen keskittyvä klubi: Helsinki – Finlandia Hall Impact. Kiitos Tanja Arvolalle ja Karoliina Nuotiolle, kun otitte yhteyttä ja innostitte meidät mukaan.

Mahdollisuuksia auttaa nuoria ja nuoria aikuisia on monia. Minkä tavan sinä ja klubisi valitsette? Jos autatte jo nuoria, voitteko auttaa entistä enemmän? Nuorissa on tulevaisuus.

Heidi Lehmuskumpu
Finlandia Hall Rotaryklubi
USA:n ja Kanadan kirjeenvaihtaja, nuorisovaihdon monipiiri

Katso vaihdossa olleiden videoita siitä, miten vaihto vaikutti:

Nuorisovaihto – Investointi tulevaisuuteen – Nuorisovaihto (rye.fi)

Lue lisää nuorisovaihdosta:

Vaihtoon ulkomaille – Nuorisovaihto | Rotary (rye.fi)

Lue lisää nuorisopalvelusta:

Nuorisopalvelut – Suomen Rotary

Lue lisää satelliittiklubista:

Ajankohtaista – Finlandia Hall Rotaryklubi ry