Sairauksien torjunta

Torjumme sairauksia

Rotary kouluttaa ja auttaa yhteisöjä eri puolilla maailmaa pysäyttämään sairauksia kuten polio, HIV/Aids ja malaria. Parannamme ihmisten mahdollisuuksia saada edullista tai maksutonta terveydenhoitoa.

Terveys on hyvän elämän perusedellytys. Silti yli 400 miljoonalla ihmiselle maailmassa ei ole varaa edes perusterveydenhoitoon. Meistä se on jokaisen oikeus.

Sairaudet aiheuttavat miljoonille ihmisille eri puolilla maailmaan kurjuutta, kärsimystä ja köyhyyttä. Rotarit tekevät työtä torjuakseen sairauksia kuten malaria, HIV/AIDS, MS-tauti, diabetes ja polio. Toteutamme niin suuria kuin pieniä terveydenhoitoon liittyviä hankkeita. Pystytämme tilapäisiä klinikoita ja verenluovutuspisteitä. Koska ennaltaehkäisy on tärkeää, tarjoamme myös koulutusta heikossa asemassa oleville yhteisöille. Rakennamme ja parannamme infrastruktuuria, jotta lääkärit, potilaat ja viranomaiset voisivat toimia yhdessä.

(END POLIO) Polio hävitetään maailmasta

Rotaryn päämääränä on ollut vuodesta 1985 hävittää polio maailmasta. Yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa tekemämme rokotustyön ansiosta tauti on jo melkein hävitetty. Jatkamme niin kauan, että polio on siirretty historiaan.

Poliomyeliitti on erittäin tarttuva tauti, joka useimmiten sairastuttaa alle 5-vuotiaita lapsia. Useimmat tuntevat taudin polioviruksena, joka leviää tyypillisesti saastuneen veden kautta. Se voi vaikuttaa hermostoon, vaurioittaa sitä ja johtaa pysyvään rampautumiseen ja halvaukseen.

Ennen rokotusten aloittamista poliota esiintyi kaikkialla maailmassa. Suomessa poliorokotukset aloitettiin vuonna 1957, minkä ansiosta polio hävisi meiltä 1960-luvulla. Polioepidemia kuitenkin yllätti suomalaiset vuonna 1984. Se saatiin kuitenkin sammumaan koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla.

Rotary on päättänyt hävittää polion koko maailmasta. End Polio Now -kampanjamme käynnistyi vuonna 1985, ja se on historiamme pitkäkestoisin ja merkittävin. Teemme yhteistyötä WHO:n, Unicefin, Bill and Melinda Gates Foundationin, Yhdysvaltojen Center for Disease Control and Preventionin (CDC) ja lukuisten valtioiden hallitusten kanssa. Olemme rokottaneet jo yli 2,5 miljardia lasta 122 maassa ja onnistuneet vähentämään taudin esiintymistä 99,9 prosentilla.

(LÄÄKÄRIPANKKI) Suomi lähettää lääkäreitä kehitysmaihin

Suomen Rotarypalvelu ry / Lääkäripankissa ovat mukana Suomen kaikki kuusi rotarypiiriä. Lääkäripankki toimittaa lääketieteellistä apua kehitysmaihin.

Lääkäripankki on toiminut Tansaniassa vuodesta 2002 lähtien Tansanian evankelisluterilaisen kirkon sairaaloissa. Olemme lähettäneet maahan vapaaehtoisia lääkäreitä ja hammaslääkäreitä Suomen Rotaryn keräämän omarahoituksen ja ulkoministeriön myöntämän kehitysyhteistyön hanketuen avulla.

Vuosittain on Tansaniaan voitu lähettää vapaaehtoislääkäreitä kuuden tai useamman viikon ajaksi. Työ on palkatonta, mutta lääkärit saavat korvauksen matkoista, päivärahan ja vakuutuksen. Lääkärit osallistuvat sairaalan työhön käytettävissä olevilla välineillä ja tekevät myös opetustyötä. Humanitaarisen työn tuottaman tyydytyksen ohella osallistujat ovat kokeneet saaneensa kokemusta, jota ei Suomessa olisi mahdollista saada.

Lue lisää Suomen Rotarypalvelu ry:n Lääkäripankista

Haluatko lisätietoa?
Ota yhteyttä Suomen Rotarypalvelu ry
Pääsihteeri
PDG Pentti Aspila, Forssa
Mobile +358-40-580 3631
E-mail: secretary.general(at)rotary.fi

Alustava ilmoittautumislomake lääkäreille, sairaanhoitajille, kätilöille, terveydenhoitajille, fysioterapeuteille ym. vastaaville

 

Share This