Som tur var lyckades den lokala gräventreprenören Kaivuu & Kuljetus Saarinen rädda situationen några timmar innan tävlingsstart! Och det är inte allt. Väderprognoserna meddelade att mer kraftigt regn skulle komma till kvällen och lokala åskvädersvarningar ringde på mobiltelefonen.

Vid tretiden startade vi byggandet av tävlingsområdet i lätt duggregn. ShelterBox-tältet var det första som sattes upp. Hannu Honkanen från Rotaryklubben i Letala med ShelterBox från Finland anlände till Nagu för r nionde gången och behövde hjälp för att sätta upp tältet. Lyckligtvis fanns det redan entusiastiska rotarianer från både Nagu och Loimaa på plats.

Rotarianerna från Nagu och Loimaa satte samtidigt upp RotaKids-banan alldeles intill tävlingsområdet. Den hade Loimaa rotarianer tagit med sig till Nagu.  Förbundet för Finska Arkitektkontor ATL är den långvariga sponsorn för tävlingen.  Deras flaggrep spändes från ett träd till ett annat för att markera och skydda banan.

På Nagu Andelsbank hade projektledaren Alice Björklöf och hennes assistenter problematiska stunder med de donerade priserna. Många lokala entreprenörer hade varit så generösa med priserna att de inte fick riktigt plats i de röda hinkarna som donerats av Röda Korset. Ytterligare kassar måste tas till hjälp.

Två marknadstält med tak och bord hade satts upp på stranden. Den ena fungerade som kontor för anmälningar till sandslottstävlingen och för att låna arbetsredskap, och den andra för att dela ut Rotakids-banans svarsformulär och pennor och presentera rotarianernas stöd till Ukraina.

När tiden var inne anlände Nagu rotarianerna till stranden för att ta hand om registreringen, verktygsförrådet, bedömningen och utdelningen av priser, samt distributionen av RotaKids-banans svarsformulär och presentationen av Ukrainahjälpen. Verksamheten påverkades delvis av att Nagu kejserliga segelklubb NSS samtidigt hade ett eget tältevenemang vid grannpiren. Nagu rotarianer är också involverade i många evenemang.

Vid 18-tiden slog jag med sleven i ShelterBox-stekpannan för att signalera starten på tävlingen. Tävlingstiden på endast en timme kräver att arbetsgrupperna arbetar mycket effektivt. Stämningen på stranden blev återigen minnesvärd. När jag klockan 19.00 ringde på Sydänperä gårds koklocka (tack Mona Hemmer!) för att signalera tävlingstidens slut, avslöjades det 40 olika underbara sandkonstverk skapade av de 154 tävlande.

Medan juryn arbetade med att utvärdera dem gick publiken till Framnäs Ungdomsklubbs gård för att testa en käpphästbana, fiska, åta thailändska vårrullar eller lyssna på en duktig sångare med gitarr. Men en del ville också testa Rotakids-banans kluriga frågor.

 

RotaKids-banan presenterar de sju minnesvärda fokusområdena för Rotary. En “Möjligheternas Nätverk”: består av freds- och konflikthantering, sjukdomsförebyggande, rent vatten och hygien, mödra- och barnskydd, läskunnighet, samhällsekonomisk utveckling och miljö. Man får svar varför rotarianer fokuserar på just dessa frågor, var exakt är målsättningen med dem och vad har redan uppnåtts.

Denna trespråkiga bana är utvecklad av Tiina Pyhäranta (Åbo Aboa Nova RK) och Katja Jalasjoki (Loimaan RK) tillsammans med en samarbetsgrupp som omfattar hela Finland. Banan är speciellt avsedd för ungdomar och deras föräldrar. Men man rekommenderar alla att bekanta sig i banan, även rotarianer.

Många familjer och barngrupper som klarat av RotaKids-banan fick efteråt som pris snurra på “katastrofkarusellen” eller “olyckshjulet” som är förknippat med tältet. Jag berättade först för deltagarna om rotarianernas ShelterBox-aktiviteter som används som stod inför kriser. Redan 450 000 tältpaket som har skickats till dem som förlorat sina hem i 90 olika länder. Orsakerna är plötsliga vulkanutbrott, jordbävningar, hungersnöd, konflikter etc. Idén som startade år 2000 från Helston Rotary Club i Cornwall, England, har nu vuxit till en global välgörenhetsorganisation och resan fortsätter!

Efter guidningen fick deltagarna snurra på hjulet. De som inte lyckades med lyckohjulet kunde få en lakritsbatong som omedelbart rotarystöd. Och de som inte drabbades av katastrofen denna gång fick också en godis. Deltagarna verkade väldigt intresserade. Till de ivrigaste delade jag även ut de nya medlemmarnas ”Möjligheternas nätverk” anmälningsblanketten.

Och när det äntligen var dags belönades det bästa av de sex tävlingskategorierna på trappan till Framnäs huvuddörr. I tävlingskategorin Rotary vann som förra gången arbetsgruppen i Loimaa Rotaryklubb, med mästerverket “Magic of Rotary”. De föreslog glatt att Nagus stora sandslottstävling omedelbart skulle kunna utropas till mästerskapet i Rotarydistriktet 1410 så att vinnaren av rotaryklassen skulle få sitt eget vandringspris.

Samtidigt med prisutdelningen började också den hektiska nedmonteringen av strandutrustning och bord, återigen i ett lätt duggregn.

Som tur var slog det utlovade åskvädret inte till! Att ett helt normalt antal tävlande och hundratals åskådare dök upp visar att evenemanget har vunnit sin plats i öbornas hjärtan. Vi kommer, oavsett väderprognos.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita!

 

Tilaisuuden järjestivät Nagu Rotaryklubb r.f.’. Nagu UF ja Paraisten kaupunki.

Evenemanget arrangerades av Nagu Rotaryklubb r.f., Nagu UF och Pargas stad.

Finlands Arkitektkontor Förbund STL sponsrade återigen de fina arkitekturbokspriserna för alla tävlingskategorier, Kaarinas stad deltog i godispriserna, Pargas stad organiserade städning av stranden, inköp och transport av tävlingssanden från Åbo och dess utspridning samt transporten av försäljningsborden. Andra sponsorer var L’Escale, Söder, Najaden, Köpmans, Minttus Bar & Kök, Nagu Apotek, Lokalförsäkring Sydkusten Nagu, Nagu Andelsbank, Sale Nagu, K-market Nagu, Saker och Ting, Alvar Aalto Foundation (från förra år).

 

I evenemanget deltog projektledaren Alice Björklöf från Naguklubben (lokala sponsringar, anordnande av utmärkelser, mottagning av bidrag), Johan Broos, Bebbe Engblom och Göran Lindqvist (Ukrainastöd; RotaKids-banans pennor och kort), Maija Elenius (mottagning av bidrag, jury och utdelning av priser), Inguar Karlsson (foto), Annemo Palmroos-Broos och Åsa Sundström samt klubbpresident Uma Söderlund (RotaKids-Bana) samt tidigare distriktsguvernör (undertecknad).

Hannu Honkanen deltog från Laitila Rotaryklubb och ShelterBox Finland.

Från Loimaa Rotaryklubb deltog president Ilkka Leppäkoski, vice president, AG Katja Jalasjoki, distriktets, och kanske Finlands yngste rotarian Roger Penter (18 år) samt Leena-Maija Pärssinen. Hon ansvarar för distriktets och Loimaa klubbens kommunikation. De byggde, tävlade, vann och rev ner vinnande verket. Vilka rotarianer!

Välkomna återigen nästa år!

Aaro Söderlund
IPDG

Translate »