På initiativ av Rotaryklubben i Lieto Vanhalinna kommer man i mitten av maj 2025 i Kaunas, Litauen att ordna ett tvådagars fortbildningsseminarium för vårdare av för tidigt födda barn. Seminariet är ett distriktsbidragsprojekt. Målgruppen är särskilt sjuksköterskor som arbetar på neonatala intensivvårdsavdelningar (NICU) i Baltikum och som är VVM-utbildade. Träningsteamet vid ÅUCS Neonatala avdelningen Föräldrar Starkt Med (FSM) ansvarar för utbildningen. Det finns plats för 150 vårdare, deltagandet, luncher och fika är gratis. Det finns ett stort behov av ett sådant evenemang, eftersom fortbildning inte har anordnats i den här formen tidigare och det offentliga har inte heller medel att anordna fortbildningen.

 

Vad är Föräldrar Starkt Med (FSM)?

VVM är en familjecentrerad behandlingsmetod där föräldrar är starkt inkluderade och är en del av teamet med professionella vårdare som tar hand om ett för tidigt födda barn. En bebis som får vård i en förälders famn utvecklas snabbare än i en kuvös och föräldrarna mår bättre mentalt. Goda behandlingsresultat har också en positiv effekt på arbetsmiljön på den neonatala avdelningen.

FSM -metoden och dess utbildningsprogram har utvecklats på ÅUCS Neonatala avdelningen av en speciell grupp ledd av professor Liisa Lehtonen. De viktigaste influenserna har varit professor Anna Axelin och docent Sari Ahlqvist-Björkroth. Både de övergripande fördelarna med FSM-metoden och det ett och ett halvt år långa utbildningsprogrammet som förbereder för behandlingsmetoden har fått stor uppmärksamhet internationellt. ÅUCS FSM-utbildningsteam har utbildat mer än trettio neonatala avdelningar, inklusive alla avdelningar i Finland och Estland. Utöver dessa har utbildningen nått till flera neonatala avdelningar i Europa och Asien. I Riga (Lieto Vanhalinna) i Lettland och i Pardubice (Åbo Samppalinna) i Tjeckien skedde utbildningen som Global Grant-projekt.

 

Varifrån kom idén till projektet och varför Baltikum och Kaunas?

Lieto Vanhalinnas klubb har samarbetat med ÅUCS FSM-team i mer än tio år. När det hade gått ett par år sedan själva GG-projekt på Neonatala avdelningen vid Rigas Universitets barnsjukhus började vi fundera på hur det går för enhetens FSM kompetens. Har det gått tillbaka eller gått framåt? Hur skulle eventuella innovationer tas tillvara i andra neonatala avdelningar? Hur klarar sig sjuksköterskorna? Dessa frågor ställde jag till ledarna för FSM-teamet och frågade om svaren kunde ingå i ett fortbildningsevent. Idén fick direkt stöd och därmed föddes seminariets fyra huvudmål;

  • Förbättra familjernas förutsättningar och färdigheter för Neonatala intensivvårdsavdelningar (NICU)
  • utbyte praktisk information och operativa anpassade användningsmetoder så att alla i NICU har nytta av det.
  • nätverkande av vårdare som arbetar med för tidigt födda barn och sjuka nyfödda
  • Att förstärka expertisen hos ÅUCS:s NICU internationellt som en ledande expertenhet inom sitt område

Kaunas valdes som seminarieplats eftersom det just nu pågår en FSM-utbildning där. Seminariets avslutande tillställning kommer också att anordnas där. Estland, Lettland och Litauen är kulturellt och geografiskt en ganska sammansatt region och alla deras betydande neonatala avdelningar är nu utbildade. Självklart är det också viktigt att det är lätt att komma till seminariet.

Det finns ett stort behov för det, särskilt för sjuksköterskorna på neonatala intensivvårdsavdelningar i Baltikum, eftersom det inte erbjuds någon utbildning där för dem och även om utbildningen vore någon annanstans så är det inte ekonomiskt möjligt att delta.

 

Var får vi pengarna till seminariet??

Seminariet organiseras helt med stöd från rotarianer. Budgeten är 10 000 euro och den kommer att täcka alla fasta kostnader, måltider för deltagarna och delvis resekostnader för föreläsarna. Vårt distrikts stöd är stort och klubbarna står för mer än hälften av budgeten. Vi är mycket glada över distriktets bidrag, det ekonomiska stödet från klubbarna och det intresse som arrangemanget har väckt i klubbarna.

Rotaryklubbarna Kauno Sumus, Riga, Raisio och Turku Aninkainen, vars betydande bidrag måste nog nämnas skilt. Om du är intresserad finns det fortfarande gott om tid att stötta seminariet.

Det är värt att notera att vårt projekt inte skulle ha fått något bidrag från distriktet om vi inte genom åren hade gjort donationer till Rotary Foundation. Klubben behöver också egna pengar till andra projekt. Eftersom medlemsavgifterna inte täcker kostnaderna för projekten samlar Lieto Vanhalinna in medel genom aktiviteter, t.ex. genom att anordna lotterier i Vanhalinnas marknader. En av våra medlemmar lånar sin stuga i Lappland och därifrån får vi donationer. Vi säljer stickade tröjor gjorda av våra medlemmar.

I våras kom vi på en genialisk idé, att samla hästdynga från en av våra medlemmars manege till försäljning. Torra, brända saker packas i påsar för försäljning till trädgårdentusiaster.

 

Läget nu?

Minimibudgetmålet har uppnåtts. Innehållet i seminariet finslipas. Kaunasklubben söker sponsorer för att bekosta kvällsprogrammet under seminariets första dag. Vi hoppas fortfarande på ekonomiskt stöd från klubbarna, för även ett litet ekonomiskt stöd för sjuksköterskornas resekostnader skulle vara till stor hjälp. Just nu pågår diskussioner i distrikt 1420 om ett stöd för anordnande av gemensam transport för vårdpersonal i de estniska neonatala avdelningarna.

Vi jobbar vidare med gott humör, tacksamma för att vi i samarbete med klubbarnas kan hjälpa avdelningar för för tidigt födda barn och vårdare i deras värdefulla arbete till förmån för de små och deras familjer. Är du intresserad? Kontakta oss!

 

Sakari Alaranta
RK Lieto Vanhalinna

Translate »