Rotarytoimintaa Lappeenrannassa vuodesta 1945

Lappeenranta-Saimaa Rotaryklubi

Lappeenrannan Rotaryklubi, Lauritsalan Rotaryklubi sekä Leirin Rotaryklubi yhdistyivät 1.7.2018 Lappeenranta-Saimaa Rotaryklubiksi.
Näin jatkamme rotaryperinnettä, joka alkoi kaupungissamme jo 30.10.1945 kun kaupungin ensimmäinen klubi perustettiin. Toiminnan laajentuessa klubeja syntyi lisää, ja enimmillään niitä on ollut viisi.

Olemme Itä-Suomen Rotarypiirin 1430 suurin klubi yli 60 jäsenellä ja samalla piirin toiseksi vanhin. Klubeistamme on lähtöisin yhteensä 9 piirikuvernööriä.

Missiomme on: Service, Friendship and Open Doors

Service
– olemme palvelujärjestö, joka toimii paikallisesti ja kansainvälisesti

 Friendship
– ystävyys ja toveruus ovat keskeinen sisältö ja motiivi tavata kokouksissa ja kuulua järjestöön

Open Doors
– järjestö avaa ovia omalla paikkakunnalla mihin tahansa toimintaan, yhteisöön tai yritykseen, avoimia ovia verkostoitumiseen ja itsensä kehittämiseen
– se avaa ovia myös nopeaan edistymiseen kansalliseen ja kansainväliseen rotarytoimintaan: klubi -> piiri -> Suomen Rotarypalvelu -> Rotary International

 

Lappeenrannassa toimii lisäksi Joutsenon Rotaryklubi.

 

Mistä lähdettiin

 

 

Lappeenrannan Rotaryklubi

Lappeenrannan Rotaryklubi – ensimmäinen rotaryklubi kaupungissa – perustettiin vuonna 1945. Suomessa elettiin vaaran vuosia ja aloiteltiin Suomen aineellista ja henkistä jälleenrakentamista.  Rovasti Kaiku Kallion johdolla perustettiin Lappeenrannan Rotaryklubi osana tätä jälleenrakentamista. Paikallisen teollisuuden, puolustusvoimien, kirkon sekä valtion ja kaupungin hallinnon korkea-arvoiset edustajat kutsuttiin klubiin toteuttamaan arvokasta rotariaatetta.  Klubi oli piirin toiseksi vanhin.

Kaikki perustettavat klubit tarvitsevat käynnistyäkseen kummiklubin, joka auttaa uuden klubin ensi askelien opettelussa. Mikkelin Rotaryklubi on Lappeenrannan klubin kummi. Lappeenrannan klubi on vuorostaan toiminut kummina Imatran klubille v. 1947, Lauritsalan klubille v. 1956, Linnoituksen klubille v. 1965, Leirin klubille v. 1980 ja Leningradin klubille v. 1990.

Kaikilla Lappeenrannan klubeilla oli omien perinteittensä ja hyväntekeväisyystoimintansa lisäksi noussut painopisteeksi nuorisoon kohdentuva toiminta, mikä ilmeni aktiivisena nuorisovaihtotoimintana ja Lappeenrannan koulujen oppilaille jaettavina stipendeinä.

Rotariveljien ikääntyessä ja klubien jäsenmäärien vähentyessä yhdistyivät Lappeenrannan, Lauritsalan ja Leirin klubit uudeksi Lappeenranta-Saimaa Rotaryklubiksi v. 2018, Linnoituksen klubi lopetettiin jo v. 2013.

Lauritsalan Rotaryklubi

Lauritsalan Rotaryklubi perustettiin v. 1956, kun ennen sitä joukko lauritsalalaisia ja joutsenolaisia vaikuttajia oli kutsuttu tutustumaan rotarytoimintaan Lappeenrantaan. Toisen klubin tultua alueelle, määriteltiin sen toiminta-alueeksi Lappeenrannan Kirkkokadusta itään olevat alueet, Lauritsalan kauppala ja Joutsenon kunta.

Lauritsalan, Lappeen ja Joutsenon arvovaltaisista edustajista, Kaukaan tehtaan, Saimaan kanavan, kauppalan koululaitoksen ja seurakunnan johdosta muodostui alkuaikoina klubin jäsenistö. Ensimmäisenä presidenttinä oli Väinö Somer. Myöhemmin jäsenistöä tuli koko kaupungin alueelta aina Yliopistoa myöten.

Klubin kummiklubi on Lappeenrannan Rotaryklubi ja Lauritsalan Rotaryklubi on puolestaan kummina Joutsenon klubille.

Kaikilla Lappeenrannan klubeilla oli omien perinteittensä ja hyväntekeväisyystoimintansa lisäksi noussut painopisteeksi nuorisoon kohdentuva toiminta, mikä ilmeni aktiivisena nuorisovaihtotoimintana ja Lappeenrannan koulujen oppilaille jaettavina stipendeinä.

Lauritsalan Rotaryklubi yhdistyi yhdessä Lappeenrannan ja Leirin klubien kanssa Lappeenranta-Saimaa Rotaryklubiksi v. 2018.

 

 

Lauritsalan Klubin presidentti 2005-2006

Pekka Porali:

”Klubin alkuvuosina jäsenmäärä kehittyi perustamisvuoden 23:sta aina vuosituhannen vaihteen yli 60 jäsenen klubiksi.

Toiminnan aktiivisuus ja yhteisöllisyyden tarve oli huomattavaa, kokouksien osallistumisprosentti oli 80-90% jäsenistöstä. Aktiivisimpina aikoina klubi julkaisi omaa sitoutumatonta mielipidelehteä Itäsuomea ja vielä -70 luvulla Lauritsalan Rotaryklubin omaa Lauritsalan Sanoma -nimistä lehteä, joka ilmestyi neljä kertaa vuodessa. Sen päätoimittajana oli Aimo Vuorinen.

Vuodesta 1961 alkaen klubi luovutti vuosittain Lauritsalan yhteiskoulun parhaalle ylioppilaalle ylioppilaslakin, joka myöhemmin muuttui stipendiksi, myös Joutsenon koululaisia muistettiin.

Joutsenoon perustettiin 1974 oma rotaryklubi, jonka kummina toimi Lauritsalan klubi ja monet jäsenet olivat entisiä Lauritsalan klubin jäseniä.

Lauritsala sai oman viirinsä vuonna 1959, jossa Lauritsalan vaakunassa esiintyy varppivene, joka viittaa uittoihin ja puunjalostukseen.

Klubin traditioita ovat olleet vuosikymmeniä yhteiset tapahtumat:

Aaro Petmanin aloittama syyskauden avaus Karhusjärven erän majalla, lammaskaali ja kotirieskaa, juomilla huuhdottuna, kera makoisan savusaunan.

Raimo Römpötin masinoimana ja klubimestarien avustama kyykkäkilpailu – vanha karjalalainen kyläpeli –  muita paikkakunnan klubeja haastaen. Rantasaunassa monesti lopputulokset vahvistettiin ja jaettiin oikein kunniakirjat osallistumisesta.

Jorma Laakko pani alulle Lauritsala viihtyisäksi– kampanjan, jota jatkettiin klubin toimesta useita vuosia istuttamalla puistoihin vuosittain jonkin erikoisemman puun – taitaa suurin osa vielä olla elossa – muun muassa ns. Hakalin kiertoliittymässä.

Vuosittain vietettiin Jouluun laskeutumistilaisuutta Tuosan lairikeskuksessa syöden hyvin ja joululauluja veisaten, yleensä paikallinen kirkkoherra oli joulupuheineen läsnä.

Jouluaaton soihtukulkueeseen sankarihautausmaalle osallistui suuri määrä klubilaisia vuosittain, viime vuosina sekin on hiipunut vain muutamaan rohkeaan!

Olemme osallistuneet myös moneen alueen klubien yhteiseen tapahtumaan kuten yhteisen Rotary puiston perustamiseen ja kouluille kasvatukselliseen Matkalippu tulevaisuuteen-projektiin, jonka päätteeksi jaetaan stipendit yläkoulun päättäneille ”hyville” oppilaille.

Kansainväliseen polion hävittämiskampanjaan maapallolta ja lääkäripankki projektiin olemme panneet ”ropomme” mukaan.

Maailma muuttuu ja me sen mukana. Olemme tulleet tilanteeseen, jossa  Lauritsalan klubi on toistaiseksi historiaa. Olemme osa Lappeenranta-Saimaa Rotariklubia. Odotamme arvostetun rotari aatteen säilyvän ja mielellään vielä voimistuvan tulevaisuudessa.”

Linkki; Tärkeintä on veljeys, klubin 50-vuotis juhlakirja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Share This