Hiekkalinnakilpailu on 19. kerran onnellisesti takana. Kirjaan tähän tuoreita muistikuvia ja tuntemuksia heti seuraavana päivänä.

Täytyy tunnustaa, että alku näytti tällä kertaa kyllä aika toivottomalta. Kilpailurannan ‘Nagu Playan’ huolella silotettuun pintaan oli uurtunut syviä kanjoneita, kun edellisen päivän rankkasade oli huuhtonut mereen kuutioittain kaukaa Turusta tuotua arvokasta kilpailuhiekkaa.

Onneksi paikallinen maankaivuu-urakoitsija Kaivuu & Kuljetus Saarinen ehti pelastamaan tilanteen muutamaa tuntia ennen kilpailun alkamista! Eikä tässä vielä kaikki. Sääennusteet ilmoittivat, että illaksi on tulossa lisää rankkasadetta, ja kännykkään helähteli paikallisia ukkosvaroituksia.

Kilpailualueen pystytys alkoi kello kolmen jälkeen pienessä tihkusateessa. Ensimmäisenä nousi ShelterBox-teltta. Hannu Honkanen Laitilan rotaryklubista ja ShelterBox Suomesta saapui sen kanssa Nauvoon jo yhdeksättä kertaa ja tarvitsi pystytysapua. Onneksi paikalla oli jo tuolloin innokkaita rotareita sekä Nauvosta että Loimaalta.

Samaan aikaan kilpailualueen tuntumaan pystytettiin Loimaan rotarien tuoma tuliterä RotaKidsrata, samoin loimaalaisten ja nauvolaisten rotarien yhteistoimin. Hiekkalinnakilpailun  monivuotisen sponsorin Suomen arkkitehtitoimistojen liiton ATL:n lippusiima kiristettiin puusta toiseen merkitsemään ja suojaamaan sitä.

Projektipäällikkö Alice Björklöf apuvoimineen pähkäili Nauvon Osuuspankissa palkintoerien kanssa. Monien paikallisten yrittäjien sponsoroimat runsaat palkinnot eivät aivan kaikki mahtuneetkaan Punaisen Ristin lahjoittamiin punaisiin ämpäreihin, ja avuksi jouduttiin ottamaan lisäkassit.

Rannalle oli nyt tuotu poikkeuksellisesti kaksi telttakattoista torimyyntipöytää. Toinen toimi konttorina hiekkalinnakilpailuun ilmoittautumista ja työvälineiden lainaamista varten, ja toinen rotakidsradan vastauskaavakkeiden ja kynien jakamista sekä Rotarien Ukraina-tuen esittelyä varten.

Kun aika oli kypsä, saapuivat Nauvon rotarit rannalle hoitamaan ilmoittautumisen, työkalupankin, jurytyksen ja palkintojen jaon sekä RotaKidsradan vastauskaavakkeiden jaon ja Ukrainatuen esittelyn. Toimintaan vaikutti osaltaan se kuinka Nauvon keisarillisella pursiseuralla NSS:llä oli naapurilaiturilla samaan aikaan oma telttatilaisuutensa. Myös nauvolaiset rotarit ovat mukana monessa.

Klo 18 löin kauhalla ShelterBoxin paistinpannuun kilpailun alkamisen merkiksi. Vain tunnin kilpailuaika edellyttää työryhmiltä erittäin rivakkaa toimintaa. Tunnelma rannalla kohosikin jälleen ikimuistoiseksi. Kun kello 19 perinteiseen tapaan soitin Sydänperän maatilan lehmänkelloa (kiitoksia Mona Hemmer!) kilpailuajan loppumisen merkiksi, paljastui 154 kilpailijan takaa 40 erilaista upeaa hiekkataideteosta.

Sillä aikaa, kun juryt työskentelivät niiden arvioimisen parissa, lähti väki Framnäsin nuorisoseuran pihaan keppihevosesteradalle, ongintaan, syömään thaimaalaisia kevätkääryleitä taikka kuuntelemaan lahjakasta laulaja-kitaristia. Mutta osa lähti Leena-Maija Pärssisen sisäänheittämänä kiertämään RotaKidsrataamme ja oppimaan.

RotaKidsrata esittelee silmiä avaavan mieleenpainuvasti Rotarien ‘mahdollisuuksien verkoston’ 7 fokusaluetta: rauhan ja konfliktien hallinta, sairauksien ehkäisy, puhdas vesi ja hygienia, äitien ja lasten hyvinvointi, lukutaito, yhteisön taloudellinen kehitys, ja ympäristö – ja miksi Rotarit keskittyvät juuri näihin asioihin, mihin oikein pyritään, ja mitä on jo saatu aikaan.

Tämä Tiina Pyhärannan (Turku Aboa Nova RK), Katja Jalasjoen (Loimaan RK) yhdessä Suomen laajuisen yhteistyöryhmän kanssa kehittämä kolmikielinen rata on tarkoitettu erityisesti nuorille ja heidän vanhemmilleen. Mutta siihen perehtyminen on erittäin suositeltavaa kaikille muillekin. Myös rotareille.

Lukuisat RotaKidsradan kiertäneet perheet ja lapsiryhmät pääsivät palkinnoksi pyörittämään telttaan liittyvää ‘katastrofikarusellia’ tai ‘onnettomuudenpyörää’. Kerroin heille ensin rotarien ShelterBox-toiminnasta kriisien kohdatessa. Jo 450 000 vieressä seisoneen kaltaista telttapakettia on lähetetty kotinsa menettäneille 90 maahan. Syinä äkilliset tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset, nälänhädät, konfliktit, jne. Vuonna 2000 Helstonin rotaryklubista Brittein saarten Cornwallista lähtenyt idea on nyt paisunut maailmanlaajuiseksi hyväntekeväisyystoiminnaksi, ja matka jatkuu!

Opastuksen jälkeen kulkijat pääsivät pyörittämään pyörää. Ne jotka saivat siitä osalleen jonkin suurkatastrofin, saivat vastaanottaa patukan välittömänä rotaritukena. Ja ne joille katastrofia ei tällä kertaa osunut saivat hekin makeisen. Osallistujat vaikuttivat hyvin kiinnostuneilta. Sainpa kaikkein innokkaimmille jaettua myös uusien jäsenten ‘Möjligheternas nätverk’-ilmoittautumiskaavakkeita.

Ja kun aika viimein koitti, palkittiin kunkin kuuden kilpailuluokan parhaat Framnäsin pääoven portailla. Rotarien kilpailuluokassa 1. palkinnon sai jo perinteisesti Loimaan rotaryklubin työryhmä, teoksellaan ‘Magic of Rotary’. He ehdottivat onnellisina että Nauvon suuri hiekkalinnakilpailu voitaisiin saman tien julistaa rotaripiiri 1410:n mestaruuskilpailuksi siten että rotariluokan voittaja saisi oman kiertopalkintonsa.

Rinnan palkintojen jaon kanssa alkoi rannan varustusten ja pöytien touhukas purkaminen, jälleen pienessä tihkusateessa.

Onneksi luvattu ukkosmyrsky ei sitten iskenytkään! Se että paikalle saapui aivan normaali määrä kilpailijoita ja satoja katselijoita osoittaa että tapahtuma on voittanut paikkansa saaristolaisten sydämissä. Mukaan tullaan vaikka sääennuste olisi mikä.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita!

Tilaisuuden järjestivät Nagu Rotaryklubb rf, Nagu UF ja Paraisten kaupunki.

Suomen Arkkitehtitoimistojen Liitto STL sponsoroi jälleen hienot arkkitehtuurikirjapalkinnot kaikkiin kilpaluokkiin, Kaarinan kaupunki osallistui makeispalkintoihin, Paraisten kaupunki järjesti rannan perkauksen, kilpailuhiekan oston ja kuljetuksen Turusta sekä levityksen, ja vielä myyntipöytien tuonnin ja viemisenkin. Muita palkintojen sponsoreita olivat L’Escale, Söder, Najaden, Köpmans, Minttus Bar & Kök, Nagu Apotek, Lokalförsäkring Sydkusten Nagu, Nagu Andelsbank, Sale Nagu, K-market Nagu, Saker och Ting, Alvar Aallon säätiö (edellisvuotisia).

 

Nauvon klubista tapahtumaan osallistuivat projektipäällikkö Alice Björklöf (paikalliset sponsaukset, palkintojen järjestäminen, ilmoittautumisten vastaanotto), Johan Broos, Bebbe Engblom ja Göran Lindqvist (Ukraina-tuki; RotaKidsradan kynät ja kaavakkeet), Maija Elenius (ilmoittautumisten vastaanotto, juryt ja palkintojen jako), Inguar Karlsson (valokuvaus), Annemo Palmroos-Broos ja Åsa Sundström sekä klubipresidentti Uma Söderlund (RotaKids-Rata) ja edellinen piirikuvernööri (allekirjoittanut).

Laitian klubista ja ShelterBox Suomesta osallistui Hannu Honkanen (ShelterBox-kokonaisuus).

Loimaan klubista osallistuivat presidentti Ilkka Leppäkoski, varapresidentti, AG Katja Jalasjoki, piirimme, ehkä koko Suomen – ja mahdollisesti laajemminkin – nuorin rotari Roger Penter (18 v), sekä rotaritiedottajana niin oman piirimme kuin klubinsakin tasolla toimiva Leena-Maija Pärssinen. He rakensivat, kilpailivat, voittivat ja purkivat. Aikamoisia rotareita!

Perustin hiekkalinnakilpailun alkuaan Nauvon kunnan piikkiin. Kuntaliitoksen 2009 jälkeen pyöritin sitä arkkitehtitoimistomme PR-tapahtumana. Kun minusta 2013-14 tuli Nagu Rotaryklubbin presidentti, otti klubi kilpailun järjestämisen kontolleen. Ensi vuonna taitaakin olla jo kaikkiaan 20. kerta.

Kiitokset kaikille tähän pitkään kehitykseen myötävaikuttaneille – ja tervetuloa kilpailemaan ja katselemaan ensivuonna uudestaan!

Aaro Söderlund
IPDG

Hiekkalinnakilpailun taiteelliset tuotokset ovat nähtävissä IPDG Aaron Facebook-sivuilta

Translate »