Lieto Vanhalinnan rotaryklubin aloitteesta järjestetään vuoden 2025 toukokuun puolivälissä District Grant -hankkeena kaksipäiväinen täydennyskoulutusseminaari Liettuan Kaunasissa keskoloiden hoitajille. Kohderyhmänä ovat erityisesti hoitajat, jotka työskentelevät Baltiassa vastasyntyneiden tehohoidon yksiköissä (NICU), mitkä on VVM koulutettu. Koulutuksesta vastaa TYKSin keskolan Vanhemmat Vahvasti Mukana (VVM) koulutustiimi. Mukaan mahtuu 150 hoitajaa, joilta ei peritä osallistumismaksua ja lounaat sekä kahvit ovat ilmaisia. Tällaiselle tapahtumalle on suuri tarve, koska täydennyskoulutusta ei ole tässä muodossa ennen järjestetty eikä myöskään julkisella sektorilla ole varoja täydennyskoulutuksen järjestämiseen.
Mikä ihmeen VVM?
VVM on perhekeskeinen hoitomenetelmä, jossa Vanhemmat otetaan Vahvasti Mukaan osaksi keskoslasta hoitavaa ammattilaisten joukkoa. Vanhemman sylissä hoidon saava pienokainen kehittyy nopeammin kuin keskoskaapissa, ja vanhemmat voivat henkisesti paremmin. Hyvillä hoitotuloksilla on positiivinen vaikutus myös keskoloiden työilmapiiriin.
Pikkukeskosta hoidetaan turvallisesti äidin sylissä. Kuva Liisa Lehtosen kokoelmista.
VVM-menetelmä ja sen koulutusohjelma on kehitetty TYKSin keskolassa professori Liisa Lehtosen ryhmässä, jossa mukana keskeisinä vaikuttajina ovat olleet professori Anna Axelin sekä dosentti Sari Ahlqvist-Björkroth. Sekä VVM-menetelmän kokonaisvaltaiset edut että hoitotapaan valmentava puolitoistavuotinen koulutusohjelma on tunnustettu laajalti kansainvälisesti. TYKSin VVM-koulutustiimi on kouluttanut yli kolmekymmentä keskolaa, joukossa Suomen ja Viron kaikki keskolat ja näiden lisäksi useita keskoloita Euroopassa ja Aasiassa. Latviassa Riiassa (Lieto Vanhalinna) ja Tsekinmaan Pardubicessa (Turku Samppalinna) koulutus tapahtui Global Grant -hankkeina.
Mistä idea hankkeeseen ja miksi juuri Baltia ja Kaunas?
Lieto Vanhalinnan klubi on tehnyt yhteistyötä TYKSin VVM-tiimin kanssa jo yli kymmenen vuoden ajan. Kun GG-hankkeestamme Riian Yliopistollisen lastensairaalan keskolassa oli kulunut pari vuotta, aloimme pohtia, miten yksikön VVM-osaaminen voi. Onko se taantunut vai edennyt? Kuinka mahdolliset innovaatiot tulisivat hyödynnetyksi muissa keskoloissa? Miten hoitajat jaksavat? Esitin nämä kysymykset VVM- tiimin vetäjille ja kysyin, voisiko kysymyksiin saada vastauksen täydennyskoulutustapahtuman avulla. Idea sai heti kannatusta ja näin syntyivät seminaarin neljä päätavoitetta;
- NICUjen perhekeskeisten toimintaedellytysten ja osaamisen parantaminen
- näyttöön perustuvan tiedon ja niiden käyttöön sovellettujen toimintatapojen jakaminen kaikkien NICUjen hyödyksi
- keskosten ja sairaiden vastasyntyneiden kanssa työtä tekevien verkostoituminen
- TYKSin NICUn osaamisen vahvistaminen kansainvälisesti alansa johtavana asiantuntijayksikkönä
Kaunas valittiin seminaarin paikaksi, koska siellä on parhaillaan käynnissä VVM-koulutus, jonka päätöstapahtuma järjestetään seminaarin yhteydessä. Viro, Latvia ja Liettua ovat kulttuurisesti ja maantieteellisesti melko kompakti alue, ja niiden kaikki merkittävät keskolat on koulutettu. On tietenkin tärkeää, että seminaariin on helppo tulla.
Seminaarille on suuri tarve erityisesti Baltiassa vastasyntyneiden tehohoidon yksiköiden hoitajille, koska heille ei ole koulutusta tarjolla ja vaikka olisikin muualla, ei siihen ole taloudellisesti mahdollista osallistua.
Mistä varat seminaariin?
Seminaari järjestetään kokonaisuudessaan rotareiden tuella. Budjetti on 10.000 euroa ja se kattaa kiinteät kulut, osallistujien ruokailun ja osittain luennoitsijoiden matkakulut. Piirimme tuki on huomattava, ja klubien osuus budjetista on yli puolet. Olemme erittäin iloisia piirin myöntämästä apurahasta, klubien seminaarille lupaamasta taloudellisesta tuesta ja tapahtuman klubeissa herättämästä kiinnostuksesta. Mukaamme maksajiksi ovat tähän mennessä lupautuneet rotariklubit Kauno Sumus, Riga, Raisio ja Turku Aninkainen, jonka merkittävä panos on erikseen mainittava. Jos kiinnostaa, ehtii vielä hyvin mukaan tukemaan.
On syytä todeta, että hankkeemme ei olisi saanut piiriltä apurahaa jos emme olisi tehneet vuosien varrella lahjoituksia rotarysäätiöön. Hankkeisiin klubi tarvitsee myös omaa rahaa. Koska jäsenmaksuilla ei kateta hankkeiden kuluja, Lieto Vanhalinnan klubissa varoja toimintaan kerätään mm. järjestämällä arpajaisia Vanhalinnan myyjäisissä, jäsenemme Lapissa olevan lomamökin lainaamisesta saatavilla lahjoituksilla ja jäsenemme tekemien villapaitojen myynnillä. Viime keväänä keksimme kerätä erään jäsenemme maneesilta hevonpaskaa myyntiin. Kuivaa, palanutta tavaraa pussitettuna jokaisen viherpeukalon käyttöön.
Missä nyt mennään?
Budjetin minimitavoite on saavutettu. Koulutuksen sisältöä hiotaan. Kaunasin klubi hankkii sponsoreita maksamaan ensimmäisen seminaaripäivän iltaohjelmaa. Toivomme vielä klubeilta rahallista tukea, sillä pienikin rahallinen tuki hoitajien matkakuluihin olisi suuri apu. Keskustelua käydäänkin parhaillaan piirissä 1420, että sieltä löytyisi tukea Viron keskoloiden hoitajien yhteiskuljetuksen järjestämiseksi.
Etenemme hyvillä mielin, kiitollisina, että klubien yhteistyöllä voimme auttaa keskoloita ja hoitajia heidän arvokkaassa työssään pienokaisten ja perheiden hyväksi. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Sakari Alaranta
RK Lieto Vanhalinna
Viimeisimmät kommentit