Rotarymaailma keskittyi viideksi päiväksi käsittelemään sääntöjensä uudistamista. Jokainen rotarypiiri sai lähettää yhden edustajan kolmivuosittain pidettävään sääntövaltuuskunnan (Council on Legislation) kokoukseen Chicagossa 13.–17.4. Kokoukseen oli ilmoitettu 511 edustajaa (joista 140 naisia) yhteensä 515 piiristä, paikalla edustajia oli noin 480. Suomen ja Viron piirejä edustivat entiset kuvernöörit Jaakko Panula (1385), Mikko Hörkkö (1390), Risto Suviala (1410), Sakari Karjalainen (1420) ja Mikko Heikkilä (1430). Esittelemme nyt kokouksen keskeiset päätökset ja niiden vaikutukset klubiemme, piiriemme ja muun rotaryorganisaation toimintaan.
Sääntömuutosprosessi eteni tiivistetysti niin, että ensin klubit ja piirit tekivät 31.12.2023 mennessä muutosehdotuksia kolmeen COL:ssa käsiteltävään sääntöasiakirjaan: RI Constitution (RI:n perussääntö eli sen korkein säädös), RI Bylaws (RI:n säännöt, toiseksi korkein säädös) ja Standard Rotary Club Constitution (Rotaryklubin perussääntö). Ensin mainitun sääntöasiakirjan muutoksiin vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, kahteen jälkimmäiseen riittää yksinkertainen enemmistö annetuista äänistä.
Kustakin piiristä oli voitu tehdä korkeintaan viisi esitystä (klubin esityksen pitää olla myös piirin kannattama). RI:n sääntökomitea oli käynyt läpi kaikki ehdotukset ja varmistanut, että ne ovat säännösten mukaisia. Lisäksi RI:n toimisto on lisännyt jokaiseen ehdotukseen arvion siitä, mitä kustannusvaikutuksia sen hyväksymisellä olisi RI:lle. Kaikilla maailman klubeilla oli mahdollisuus kommentoida 86 ehdotusta tammikuun puoleen väliin mennessä. COL:n jäsenet pitivät verkossa eräänlaisen koeäänestyksen tietyistä ehdotuksista. Jos ehdotus sai yli 80 prosentin kannatuksen tai vastustuksen, se tuli päätetyksi ns. Consent agenda -menettelyllä. Näin päätetyksi tulleita ehdotuksia oli lopulta vain yksi. Yksitoista esitystä vedettiin ehdottajan toimesta pois käsittelystä kokouksen yhteydessä ja sen takia COL teki lopulta päätöksiä vain 77 ehdotuksesta. Ehdotuksista hyväksyttiin 30 (näistä neljä muutetussa muodossa), 37 hylättiin, neljä lähetettiin RI:n hallituksen (Board) käsiteltäviksi ja kolmen käsittelyä lykättiin ilman määräaikaa.
Kokouksessa toimimista ohjasivat kokouksen alussa hyväksytyt yksityiskohtaiset menettelytapasäännöt. Kokouksen aikana saattoi tietyin edellytyksin myös ehdottaa jonkin jo käsitellyn asian uudelleenavaamista. Näin tapahtui kerran, mutta alkuperäinen päätös ei muuttunut. Kokouksessa käytettiin poikkeuksellisen paljon ns. työjärjestyspuheenvuoroja, joista usean puheenjohtaja linjasi olevaan asiaan kuulumattomia (out of order). Lainsäädäntötyö jatkuu vielä kokouksen jälkeenkin, kun virkailijat yhdistävät eri päätöksistä samaa sääntöjen kohtaa koskevat kohdat, jotka eivät ole ristiriidassa keskenään.
JÄSENMAKSUT NOUSEVAT
Nyt on aika siirtyä tarkastelemaan, mitä kokouksessa päätettiin ja miten päätökset koskettavat klubejamme!
Yksi vaikuttavimmista päätöksistä koski jäsenmaksuja RI:lle vuosina 2025–2029. Jäsenmaksut päätetään sääntöasiana, mutta talousarvio ja toimintasuunnitelma kullekin vuodelle hyväksytään konventissa. RI:n hallituksen ensisijainen esitys oli siirtää jäsenmaksusta päättäminen sille itselleen. Esitys vedettiin kuitenkin pois kokouksen aikana. Ja yksi saksalainen edustaja ehdotti päätöksen siirtämistä ylimääräiseen tänä vuonna pidettävään kokoukseen, mutta esitys kaatui äänin 347–132. Ensi vuoden jäsenmaksu on hyväksytty jo edellisessä COL:ssa: se on 82 $ (USD). Äänin 351–135 jäsenmaksut vahvistettiin seuraavasti: 85,50 $ 2026–27, 89,26 $ 2027–28 ja 93 $ vuonna 2028–29 ja siitä eteenpäin. Jäsenmaksuasia ansaitsee tarkemman esittelyn ja pohdinnan – palaamme siihen erillisellä tiedotteella myöhemmin.
Ensimmäiset kymmenen käsiteltyä ehdotusta liittyivät klubien hallintoon ja jäsenyyteen. Kymmenestä esityksestä hyväksyttiin kaksi. Ranskalaisen rotarypiirin ehdotuksesta hyväksyttiin yhden sanan lisäys Rotaryklubin perussäännön artiklaan 3 (Tarkoitus) ja siinä kohtaan (b), jonka mukaan klubilla on ”palveluprojekteja” tarkoituksensa toteuttamiseksi. Aiemman ”service project” -sanan tilalle tuli sana ”community service project”. Suomessa PRH on hyväksynyt rotaryklubien mallisäännöt, joihin tämä lisäys ei tuo mitään muutosta. Ranskan lainsäädännön ja erityisesti verotuksen näkökulmasta oli tärkeätä, että korostetaan kyseessä olevan vapaaehtoistoiminnan.
UUDEN KLUBIN PERUSTAMISEEN RIITTÄÄ 15 JÄSENTÄ
Uusien klubien kannalta on merkittävää, että COL päätti pienentää uuden klubin perustamiseen tarvittavien perustajajäsenten määrää kahdestakymmenestä viiteentoista. Sen sijaan COL hylkäsi uusien klubien jäsenten liittymismaksun poistamisen. COL ei myöskään hyväksynyt ehdotusta kaksoisjäsenyyden sallimisesta. Ehdottaja esitti, että rotari voisi säilyttää jäsenyytensä alkuperäisessä klubissaan ja maksaisi jäsenmaksunsa vain sinne silloin, kun on perustamassa uutta klubia. COL ei hyväksynyt rotaractoreille ehdotettuja yläikärajoja ja lähetti RI:n hallituksen pohdittavaksi sen, voisivatko Rotaract-klubit tulevaisuudessa tehdä sääntövaltuuskunnalle esityksiä.
Kaksi brasilialaista piiriä oli ehdottanut rotarylehden tilaamisen muuttamista vapaaehtoiseksi, mutta ehdotus oli vedetty pois ennen sen käsittelyä. Syytä poisvetoon emme tiedä, mutta jos ehdotus olisi tullut hyväksytyksi, sillä olisi ollut merkittäviä vaikutuksia RI:n viestintään ja ennen kaikkea talouteen. Brasilialaiselta piiriltä oli tullut myös ehdotus RI:n ns. pilottiprojektiin liittyen. Pilottiprojektissa on kokeiltu uudenlaista hallinnointimallia perinteisen piiriorganisaation tilalle. COL:n hyväksyi muutoksen, joka tarkoittaa, että pilottia voidaan toteuttaa Ison-Britannian, Australian ja Uuden-Seelannin lisäksi myös muualla. Esittelemme kiinnostavaa pilottiprojektia piireille myöhemmin. Suomessahan on käynnissä piirijaon uudelleenarviointi.
Rotaryklubit ovat suoraan Rotary Internationalin jäseniä, mutta kansainvälisellä rotaryorganisaatiolla on muitakin organisaatiotasoja erilaisia tehtäviä varten: rotarypiirit, useasta piiristä koostuvat vyöhykkeet (zones) ja vyöhykkeistä koostuvat alueet (regions). Jäsenmäärän pienentyessä esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja vastaavasti kasvaessa Aasiassa ja Etelä-Amerikassa on syntynyt paineita pohtia vyöhykejakoa. Alun perin vyöhykkeet perustettiin, jotta RI:n hallituksen jäsenten valinta tapahtuisi hallitusti, ennakoitavasti ja oikeudenmukaisesti. Sittemmin vyöhykkeille on tullut myös rotarytoiminnan edistämiseen ja koulutukseen liittyviä tehtäviä. Nyt alueet, joissa jäsenmäärä kasvaa, odottavat muutoksia vyöhykejakoon. Voimassaolleiden sääntöjen mukaan jäsenmäärä olisi ollut määräävä tekijä vyöhykejaon päättämisessä. Nyt RI:n Board ehdotti laajempia kriteereitä vyöhykejaon määrittelyyn. Lopulta myös jäsenmäärä säilyi yhtenä kriteerinä ehdotuksen tultua hyväksytyksi muutetussa muodossa. Totta on, että meillä eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla on jäsenmäärään nähden suhteellisen paljon päätäntävaltaa järjestössämme.
Hyvin mielenkiintoinen keskustelu käytiin egyptiläisen klubin ehdotuksesta, jonka mukaan Rotaryn edustajien on pidättäydyttävä kaikista poliittisista kannanotoista. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos jostain asiasta on yhteiskunnassa erilaisia näkemyksiä, rotarit eivät voi sitä kommentoida. Useampi puheenvuoron käyttäjä totesi, että esimerkiksi rokotusten turvallisuudesta ja vaikuttavuudesta on esimerkiksi Yhdysvalloissa erilaisia käsityksiä. Poliorokotusten edistäminen voisi vaarantua, jos mitä tahansa tutkimukseen perustuvaa perustelua voitaisiin väittää poliittiseksi kannanotoksi. Ehdotus hyväksyttiin sillä muutoksella, että rajaus ei koske tilanteita, joissa kannan ilmaiseminen on perusteltua Rotaryn mission tai palveluprojektien näkökulmasta.
VOIKO ROTARY INTERNATIONAL EROTTAA KLUBIN JÄSENEN?
COL päätti myös muutamasta mielenkiintoisesta sääntömuutoksesta klubin tai sen jäsenen erottamiseen liittyen. Jo ennakolta hyväksytyssä sääntömuutoksessa (Consent agenda) päätettiin, että RI voi erottaa rotary- tai rotaractorklubin, jos se väärinkäyttää Rotarysäätiöltä saamaansa avustusta tai rikkoo muuten säätiön avustusten käyttöä koskevia sääntöjä. Suomen kannalta mutkikkaampi päätös liittyi siihen, että tietyissä tilanteissa RI voi erottaa myös yksittäisen klubin jäsenen. Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhteinen piiri esitti, että RI voisi erottaa ”hyvästä syystä” huonosti käyttäytyneen klubin jäsenen ilman, että klubi itse päättää jäsenen erottamisesta. Sääntömuutosesitykseen tämä oli rakennettu niin, että jos RI:n hallitus ehdottaa jonkun yksittäisen jäsenen erottamista hyvästä syystä, jäsenyys automaattisesti lakkaa. Ainakaan Suomen lainsäädännön mukaan tämä ei ole mahdollista, vaan on toimittava yhdistyslain ja yhdistyksen sääntöjen mukaan. Ehdotuksen perusteluna oli, että klubi ei välttämättä pysty tekemään erottamispäätöstä pitkäaikaisesta tai arvostetusta jäsenestään.
RI:n sääntöjä ja rotaryklubin perussääntöä täydennettiin jäsenten diversiteettiä koskevien kriteereiden osalta. Sukupuolen osalta diversiteettivaatimuksissa sukupuoleen viitataan ’gender’-käsitteellä, jota muutosehdotuksen tekijä piti puutteellisena. Singaporelaisen klubin ehdotuksesta sääntöihin lisättiin ’genderin’ rinnalle käsite ’sex’, jolla viitataan biologiseen sukupuoleen. Esimerkiksi suomalaisessa yhdenvertaisuuslainsäädännössä puhutaan vain yhdellä käsitteellä sukupuolesta, joten Suomessa toimiviin klubeihin muutoksella ei ole vaikutusta.
RI:n Boardin päätöksistä voi tietyin edellytyksin valittaa ja nämä valitukset käsittelee COL sähköpostiäänestyksellä. Tällä kaudella COL on käsitellyt kaksi valitusta, jotka ovat liittyneet Boardin käsittelemiin valituksiin yhden RI Directorin ja yhden kuvernöörin valinnasta. COL toimii siis ylempänä valitustahona ja asian lopullisena päättäjänä. Valitusprosessit ovat työläitä RI:lle ja nyt COL:ssa tehdyillä päätöksillä valitusten tueksi vaaditaan enemmän klubeja ja useampi piiri, mutta samalla päätettiin, että COL saa valitusasioista enemmän taustatietoa oman päätöksensä tekemistä varten.
Ehdotukset vaatia RI:n pääsihteeriltä aiempaa toimimista kuvernöörinä sekä pääsihteerin toimikausien rajoittaminen hylättiin. Keskustelussa korostettiin, että tehtävän pitää olla houkutteleva kansainvälisten organisaatioiden johtamisessa pätevöityneille.
Taloudenhoidon läpinäkyvyyttä päätettiin parantaa edellyttämällä, että vuosittaisissa Rotary-instituuteissa, joita järjestetään eri vyöhykkeiden yhteistyönä, RI:n edustajan tulee talouden viisivuotisennustetta esitellessään kertoa RI:n toteuttamista hallinnon tehostamistoimista ja kustannusten pienennystoimista. Toisessa päätöksessä RI:n Boardin tehtäväksi määriteltiin läpinäkyvyyden lisääminen esimerkiksi arvioimalla säännöllisesti toimiston prosesseja ja kustannuksia sekä henkilöstön tehtäviä ja työnjakoa keskustoimiston ja alueellisten toimistojen välillä.
COL päätti myös neljästä tärkeästä sääntövaltuuskunnan eli COL:n omaan toimintaan liittyvästä muutoksesta. Kaksi näistä liittyi aikatauluihin. COL-edustajat valitaan jatkossa vuotta aikaisemmin, jotta uusi edustaja ehtii aidosti edistämään ja tukemaan COL:lle tehtävien säädösehdotusten valmistelua piirissään. Lisäksi säädösehdotusten tekemisen määräaikaa pidennettiin kolmella kuukaudella. Kolmas muutos helpottaa asioiden ratkaisemista selvissä tapauksissa ennakkoon pidettävällä digitaalisella äänestämisellä. Jatkossa vaaditaan 70 prosenttia äänistä, että esitys tulee hyväksytyksi tai hylätyksi jo ennen COL-kokousta (Consent Agenda). Neljänneksi RI:n perussääntöä muutettiin niin, että COL-kokous voidaan järjestää hybridimuotoisena vain hyvin poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa.
PIIRIKONFERENSSIA EI OLE PAKKO JÄRJESTÄÄ
COL päätti, ettei kuvernöörin ole jatkossa välttämätöntä järjestää piirikonferenssia. Ja nyt President-elect Training Seminar (PETS) on virallisestikin President-elect Learning Seminar (PELS). Tämä päätös heijastelee uudenlaista käsitystä tehokkaasta oppimisesta, joka perustuu enemmän aktiiviseen omatoimiseen opiskeluun kuin opettamiseen. Jonkin verran RI sai kritiikkiä siitä, että uusi nimi oli otettu käyttöön jo ennen virallista päätöstä.
Edellä kuvatut päätökset astuvat voimaan 1. heinäkuuta 2025. Piirien COL-edustajat vastaavat mielellään kysymyksiin ja tulevat klubillenne kertomaan säädösprosesseista ja päätöksistä.
Terveisin Mikko Heikkilä, Mikko Hörkkö, Sakari Karjalainen, Jaakko Panula ja Risto Suviala