Kuvernöörin kuukausikirje / Piirin uutisia elokuu 2024

Vuoden mottomme on The Magic of Rotary. Mitä tämä tarkoittaa? Yhdessä ratkaisemme paikallisia ongelmia, muutamme maailmaa. Minulle on erittäin tärkeää ajatus YHDESSÄ tekemisestä. Yhdessä teemme kotiyhteisöstämme paremman, yhdessä autamme tekemään maailmasta paremman paikan. Rotaryklubeista löytyy yhteiskunnan älykkäin ja paras osa. Mitä jos yrittäisimme YHDESSÄ määritellä, mitkä ovat ne ongelmat, jotka ovat edessämme juuri nyt? Koska jos emme tiedä minne olemme menossa, emme koskaan pääse sinne. En kysyisi, mikä ongelma on omassa yhteisössämme ja minkä ongelman pystymme ratkaisemaan, jos en uskoisi, että vastaus on löydettävissä. Kysymällä tällä tavoin voimme päätyä jopa” ROMEO-klubiksi”, ja sekin on vastaus. Jos klubi päättää, että me olemme se “Rich Old Men Eating Out” (rikkaat vanhat miehet syömässä ulkona), siinä ei ole mitään väärää. Väärin on, jos emme tiedä, miksi klubimme on olemassa ja mikä on strateginen suunnitelmamme.

Aloitetaan siis kysymyksestä: mitä haluamme, sitten pohditaan yhdessä, miten se saavutetaan, ja lopuksi – tehdään se! Yksi piiri, 4 kieltä 2 maata ja nolla ratkaisematonta ongelmaa, tämä on meidän piirimme 1420.

Tämä vuosi tarjoaa taikuutta. Rotary Internationalin presidentti Stephanie Urchick valitsi vuotemme motoksi “The Magic of Rotary”. Motolla on paljon merkityksiä, sillä me itse annamme sille merkityksen. Minulle se on kysymys: mikä on se taianomainen asia, jonka voimme yhdessä tehdä Rotaryssa. Mikä on se Rotaryn taika, että olemme juuri täällä emmekä jossakin muussa järjestössä? Tänä Rotary-vuonna vietetään Rotary Internationalin 120. vuosipäivää. Keväällä meitä tulee tapaamaan Rotary Internationalin presidentti.

Heinäkuussa 2024 Kristiine Rotary -klubi Tallinnassa sai charter-kirjan, ja lisäksi on perustettu kaksi uutta klubia.

Rotary-vuoden alussa on heti tärkeitä tapahtumia. 6. lokakuuta järjestetään Silakkasoutu Helsingissä. 19. lokakuuta järjestetään Euroopan kulttuuripääkaupungissa 2024, Tartossa, Viron Kansallismuseossa piirikonferenssi “Terve yhteiskunta: terveys ja rauha”. Konferenssin puhujat on valittu oman klubini ja Tarton Hansa Rotary -klubin toimesta alansa huipuista. Tapahtumassa esiintyy ihmisiä, joita ei voi mennä kuuntelemaan rahalla. Muutamia nimiä konferenssin ohjelmasta: Viron tasavallan presidentin puoliso Sirje Karis, Marko Mihkelson, Martin Herem, Toomas Hendrik Ilves, Peeter Koppel, Margus Viigimaa, Andres Metspalu – vain muutamia mainitakseni.

Konferenssi on ilmainen, mutta lounaasta peritään maksu. Illalla järjestettävään kuvernöörin gaalaan on kuitenkin ostettava pääsylippu. Sponsorien tuki mahdollistaa hienon tapahtuman järjestämisen. Konferenssi on suunniteltu siten, että myös kumppanit tai perheen vanhemmat lapset voivat halutessaan osallistua. Tämä on meidän festivaalimme, juhlapäivämme, joka luo uusia tuttavuuksia, antaa uusia ideoita ja toivottavasti on usean yhteistyöprojektin alku. Konferenssin aikana klubeilla on mahdollisuus esitellä omia projektejaan, valokuvanäyttelyitä ja tarinoitaan. Käytössämme on ERM.

Hurda-sali ja aula. Tarkempia tietoja löytyy täältä.

Kuvernöörin kuukausikirjeiden sijasta alamme julkaista Piirin Uutisia, sillä jokainen rotari on meille VIP – Very Important Person. Aloitamme muutokset vähitellen, sillä suuret muutokset vaativat suuria resursseja, pienet muutokset aluksi vain hyvää tahtoa.

 

ELOKUU — JÄSENISTÖN KASVATTAMISEN JA UUSIEN KLUBIEN KUUKAUSI

Rotary tarkoittaa ”toiminnan ihmisiä”. Ei ole klubia ilman ihmisiä eikä piiriä ilman klubeja. Rotarit  ja klubit ovat piirissä kaikkein tärkeimpiä.

Rotarien määrä piirissämme on vähentynyt viime vuosina jopa 100 henkilöä vuodessa. Puhumme siitä, että Rotary tarvitsee nuoria. Olen eri mieltä. Uskon, että Rotary tarvitsee aktiivisia ihmisiä. Aktiivinen osallistuminen Rotaryn toimintaan ei aina liity ikään. Haluan myös muistuttaa kaikkia, ettemme unohda niitä henkilöitä, jotka ovat olleet klubimme jäseniä 30, 40 tai jopa 50 vuotta ja jotka ovat nyt vetäytyneet aktiivisesta elämästä. Pidetään heidätkin ajan tasalla toiminnastamme. Yksi Rotaryn suurista voimista on yksinäisyyden karkottaminen. Orlandossa kuvernöörikoulutuksessa kuulin, että yksinäisyys tappaa yhtä johdonmukaisesti kuin 14 savukkeen polttaminen päivässä. Pidetään pitkäaikaiset jäsenemme mukana menossa.

Uusien jäsenten ottaminen klubeihin on pitkä prosessi. Olen iloinen, että Rotaryssa noudatetaan DEI-periaatetta (monimuotoisuus, tasa-arvo, osallisuus). Kaikilla, jotka jakavat Rotaryn ajatuksen ”palvelu itsemme edelle” ja toimivat neljän kysymyksen testin mukaisesti, on yhtäläinen mahdollisuus kuulua Rotaryyn. Uskon kuitenkin, että tämä yhtäläinen mahdollisuus koskee Rotary-järjestöä ja piiriä. Jokaisen klubin tulisi saada itse päättää jäsenistöstään. Autetaan kaikkia halukkaita löytämään sopiva klubi. Tänään on monia erilaisia tapoja perustaa klubi, olipa kyseessä yritys-, harrastus- tai muu ihmisiä yhdistävä asia. Myöskään klubikokousten tapa ei ole tarkasti määritelty. Yhä suositumpia ovat online-kokouksia pitävät klubit tai klubit, jotka keskittyvät vain projekteihin.

Pidän tärkeänä, että klubilla on oma toimintasuunnitelma, jotta tiedämme, mitä haluamme tehdä, mihin pyrkiä ja miten sinne päästä.

Virossa Kristiine Rotary -klubi sai juuri charter-kirjan, ja klubin jäsenten keski-ikä on 27 vuotta. Klubi toimi vuodesta 2021 Tallinnan Vanalinna -klubin satelliittiklubina. Hyvin tehty!

Hyvää kesää!

Aune Past DG 2024-2025Hyvää uudelleenitsenäistymispäivää, Viro!
20. elokuuta juhlimme Viron vapautta ja itsenäisyyttä, joka palautettiin 20. elokuuta 1991. Olkoon tämä päivä meille kaikille muistutuksena siitä, kuinka arvokasta vapaus on ja kuinka tärkeää on pitää siitä kiinni. Eläköön vapaa Viro!

Aune Past, DG 2024-2025
Tartu Hansa Rotary Klubi

 

TULEVAN PIIRIKONFERENSSIN ESIINTYJÄT ESITTELYSSÄ

Seuraavien kolmen kuukauden aikana uutiskirjeessä esitellään lokakuussa pidettävän konferenssin kiinnostavia esiintyjiä ja heidän esitystensä aiheita, jotta voit saada ennakkokatsauksen siitä, mitä konferenssilla on tarjottavanaan. Pysy ajan tasalla äläkä  jää paitsi huippuohjelmasta!

 


Prof. Margus Viigimaa MD, PhD, FESC, FACC
SYDÄMESTÄ TERVE

“Rotary on menestyksekkäästi toiminut ympäri maailmaa pysäyttääkseen polioviruksen leviämisen. Nyt ollaan siinä pisteessä, että tämä tavoite saavutetaan lähivuosina, ja uusia merkittäviä toimia suunnitellaan. Asiantuntijana voin sanoa, että uusi pandemia on vallannut maailman – sydän- ja verisuonitaudit. Yhdessä voimme tehdä paljon, alkaen terveellisistä elämäntavoista, tarjoamalla klubeissamme yhteisöllisyyden tunnetta, joka on tärkeää jokaiselle ihmiselle, ja tukemalla yhteiskunnan heikoimpia.”

 


Gunnar Toomemets
KONFERENSSIN MODERAATTORI

”Rotary-piirin konferenssi esittelee osallistujille puhujia, joita heillä ei muuten olisi mahdollisuutta kuulla. Tämä on erityisen merkittävää, koska aiheet ovat niin kiireellisiä – terveys ja rauha. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä aiheita nykypäivän maailmassa!

Olen osa konferenssitiimiä, koska se antaa minulle mahdollisuuden edistää Rotaryn periaatetta “Service Above Self.” Lisäksi se on loistava tilaisuus tavata muita rotareita ja laajentaa omaa näkemystäni.”

Tarkempia tietoja löytyy täältä.