Piirikuvernööri Urmas Kaarlep ja vaimonsa Aime, DGN Aune Past ja Urmas Past. Kuva: Egert Kamenik

Piiritoiminnan superviikonloppu Tallinnassa 14.-16.4.2023 keräsi piirin 1420 rotarit yhteen. Viikonlopun aloitti perjantainen piirineuvottelu. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna yli 220 rotaria, rotaractia tai rotexia 54 klubista Etelä-Suomesta ja Virosta sekä kansainvälisiä vieraita Saksasta, Liettuasta, Latviasta ja Norjasta. Kiinnostavan ohjelman kruunasivat Viron presidentin Alar Karisin puheenvuoro sekä säihkyvä iltaohjelma. 

Lauantaina tapahtuman polkaisi käyntiin kirkkaana kajahtanut kansallislaulu – jonka sävel sattuu olemaan yhteinen Suomessa ja Virossa, joten kukin saattoi laulaa omalla kielellään! Tallinnan Radisson Collection hotellissa pidetty ”Imagine”-seminaari tarjosi huippupuhujia, kiinnostavia keskusteluita sekä roihuavaa rotarihenkeä.

Puitteet konferenssille tarjosi Tallinnan Radisson Collection -hotelli. Kuva: Egert Kamenik

Rotarit muuttuvassa maailmassa – ja sodan keskellä

Seminaarin aamu oli omistettu kansainvälisille aiheille, joista Ukrainan sota luonnollisesti oli lähellä kaikkien sydäntä. Viron parlamentin kansainvälisten asioiden komiteassa istuva Marko Mihkelson avasi tilannekuvalla Ukrainan sodasta ja sen tilanteesta. 

Kouriintuntuvan esimerkin käytännön toimista tarjosi vuoden eurooppalaiseksi valittu Johanna-Maria Lehtme, Slava Ukraini -järjestön puheenjohtaja. Hän kertoi tarinaa, kuinka virolaiset toimittivat 50 ambulanssia ja 100 autoa Ukrainaan. Hän painotti, että avustustyössä tärkeää on tuntea avustettavien tarpeet sekä kouluttaa paikallisia. Kun olosuhteet ovat vaikeat, voi myös avustushenkilöstö uupua tai joutua ikävän julkisuuden kohteeksi. Pienikin apu voi kuitenkin saada suuria aikaiseksi, joten avustajien kannattaa huolehtia omasta jaksamisestaan ja käsitellä katastrofia pieninä palasina.

Aloita, älä mieti vastaantulevia ongelmia, kehotti Johanna-Maria Lehtme. Gunnar Toomemets Tallinnan rotaryklubista juonsi seminaarin. Kuva: Ritva Ohmeroluoma.

Terveiset EU-maailmasta toi parlamentin jäsen ja entinen Viron ulkoministeri Marina Kaljurand. Hän toimii myös Viron rotareiden järjestämän nuorisoleirin Päikeselaagerin suojelijana. Hän valoi puheessaan uskoa siihen, että Euroopan Unioni pysyy yhtenäisenä myös ratkoessaan vaikeita kriisejä. Vaikka EU:n sisällä käydään tiukkaa ja joskus äänekästäkin keskustelua, löytyy yhteinen sävel aina lopulta, hän vakuutti.

Koko maailmaa yhdistävät haasteet eivät ole ainoastaan ihmisten välisiä konflikteja. Myös ilmastonmuutos tuo mukanaan kysymyksiä, joihin vastaamiseksi ihmiskunnan täytyy yhdistää voimansa. Energiateknologian asiantuntija Kaspar Kaarlep kuvasi puheevuorossaan uusiutuvaan energiaan siirtymiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja haasteita.

Unelmien rotarytoimintaa etsimässä

Lounaan siivittämänä pääsi seminaariväki iltapäivällä syventymään rotariuden peruskysymyksiin. Rotary Internationalin hallituksen jäsen Lena J. Merskaug painotti puheenvuorossaan sopeutumisen tärkeyttä: toiminnan väkenä rotareiden on pysyttävä mukana ympäröivän yhteiskunnan muutoksessa. Hän myös kehotti suhtautumaan tulevaisuuteen luovasti ja rohkeasti!

Paikallistason näkökulmaa rotariuteen toi Varsinaissuomen piirin 1410 kuvernööri Martti Sjölund Laitilan rotaryklubista. Hän tarjoili oman näkemyksensä siitä, kuinka rakennetaan toimiva ja elinvoimainen rotaryklubi. Laitilan mallissa klubi muun muassa kokoontuu harvemmin, vain joka toinen viikko ja toiminnassa painottuu tekeminen perinteisten esitelmien sijaan.

Ja mitäpä olisi päivä ilman esimerkkejä aktiivisten rotareiden toiminnasta ja hankkeista. Niitä tarjosivat Marina Pilv Tallinn Reval klubista ja Lotta Ruokanen piirin Itämerifoorumista. Rotareiden väsymätön työ on mahdollistanut upean Päikeselaager-kesäleirin vähävaraisille nuorille Virossa. Itämeren suojelun eteen taas töitä tehdään Itämeren alueen rotareiden yhteistyöelin BASRANissa. Lisäksi piirin suurin ympäristötapahtuma Silakkasoutu järjestetään jälleen ensi syksynä Helsingissä.

Liisa Stjernberg ja Päivi Kippo-Edlund piirin Itämeri-foorumista opastamassa seminaariväkeä Itämerityön saloihin. Kuva: Lotta Ruokanen.

Huomisen rotarit – lähikuvassa nuoret

Tallinnan rotaryklubin valloittava sekakuoro johdatti seminaariyleisön päivän kolmanteen teemaan – nuorisoon.

Tallinnan rotaryklubin sekakuoro esitti mm. Finlandia-hymin. Kuva: Ritva Semi.

Rotaract-klubien toimintaa Euroopassa valotti eurooppalaisten rotaractien puheenjohtaja Karlis Bankvics. Paikallista kulmaa puolestaan toi Karen Kaarlep Tallinn International -rotaract-klubin presidentti. Hän kertoi rotaract-klubien perustamisesta ja niistä syistä, jotka vetävät nuoria mukaan liittymään klubeihin.

Tärkeässä roolissa piirin nuorisotoimintaa ovat tietenkin myös vaihto-oppilaat. Piirin alueella on tällä hetkellä kolmisenkymmentä eri puolilta maailmaa. Vaihto-oppilaat perinteisissä rotary-takeissaan esittäytyivät seminaariväelle täynnä nuoruuden riemua. Mieleenpainuvia kokemuksia heille ovat kuluneena vuonna olleet muun muassa kokoontumisleiri Karkussa sekä retki Lappiin, jäätyneen järven päällä kävely, kaverit ja tietysti elämä isäntäperheissä. 

Piirin vaihto-oppilaat Tallinnassa. Kuva: Erik Rosenlew.

Äitinsä kanssa samassa Tallinn Reval -klubissa toimiva jo kolmannen polven rotary Gretta Oltjer-Timberg pohti puheenvuorossaan eri sukupolvien odotuksia ja näkemyksiä rotarytoiminnasta sekä sitä, kuinka rotarytoiminnan ja kiireisen työelämän yhteensovittaminen luonnistuu.

Presidentti Karis ja muistolaatta juhlistivat rotariutta

Seminaarin ehdoton huipennus oli Viron presidentin Alar Karisin tervehdys, jonka hän kiiruhti pitämään suoraan lentokentältä. Karis on Tarton rotaryklubin jäsen ja valittu Viron tasavallan presidentiksi vuonna 2021. Karis toivoi puheenvuorossaan viisautta tulevaisuuden tekemisiin ja päätöksiin. Hän kertoi näkevänsä rotarit tahona, joka taistelee sosiaalista pimeyttä ja synkkyyttä vastaan. Harmikseen hän ei itse pysty juuri nyt osallistumaan kokouksiin niin usein kuin haluaisi!

Presidentti Alar Karis piiriseminaarissa. Kuva: Juha Artukka

Seminaariosuuden jälkeen piirineuvosto ja muuta seminaariväkeä suunnisti Kanutiaian puistoon. Vuonna 1932 Rotary-liikkeen perustaja Paul Harris istutti sinne puun, joka kasvaa nyt vankkana ja muistuttaa virolaisen Rotary-liikkeen tarinasta, joka aikanaan keskeytyi neuvostovuosiksi, mutta versoo jälleen uutta eloa. Puun vierelle hankitun muistolaatan paljastivat nykyinen ja tuleva piirikuvernööri Urmas Kaarlep ja Ritva Semi yhdessä.

DG Urmas Kaarlep, PDG Raine Nikander, Viktor Hütt, ja DGE Ritva Semi muistolaatan paljastustilaisuudessa. Kuva: Ritva Ohmeroluoma.

Tapahtumassa jaettiin myös piirin ansiomerkkejä. Suomen Rotaryn ensimmäisen luokan ansiomerkin saivat Irmeli Viherluoto-Lindström (Kauniainen-Grankulla) ja Viktor Hütt (Tallinn Rotaryklubb). PHF:n puolestaan Harri Hautala (Verkkorotary), Matti Naperi (Vihti-Nummela) ja Ain Käpp (Tallinn Rotaryklubb).

Lauantai-illan huumaa!

Piirikonferenssipäivä huipentui perinteiseen iltagaalaan, jonka teemana tänä vuonna oli musikaalihengessä Saturday Night Fever. Huuman tunnelman aisti heti alkuminuuteista lähtien! Tilaisuuden aloitti taidehuutokauppa, jossa oli myynnissä kymmeniä tauluja. Kallein taulu vaihtui 3 000 eurolla. Yhteensä varoja kertyi arpajaiset mukaan lukien yli 9 000 euroa, joka lahjoitettiin lasten kesäleirin järjestelyihin. 

Gunnar Toomemets lahjoitti huutokauppaan taulun, ja uuden kodin sille tarjosi Sabine Krippendorf  Schmallenberg-Winterberg-Lennetalin rotaryklubista. Kuva: Egert Kamenik

Alkuruoan jälkeen, kun Sleepwalkers-orkesteri soitti ensimmäiset tahdit, alkoi tanssilattia oitis täyttyä tanssijoista. Virolaista makumaailmaa esittelevä kolmen ruokalajin illallinen oli suussasulava – tämän todistivat kaikki osallistujat. Ilta jatkui railakkaissa merkeissä, ja moni vieras rotareista vaihto-oppilaisiin nautti silminnähden saadessaan irrotella tanssin pyörteissä! 

Maria Sipilä, Martin Heinrichs, Irmeli Viherluoto-Lindström, Ritva-Liisa Luomaranta ja Sirpa Soukki juhlatunnelmissa! Kuva: Egert Kamenik

Kiitos ikimuistoisesta piirikonferenssista kaikille järjestäjille!

Iloista juhalväkeä tanssilattialla. Kuva: Egert Kamenik