Hyvä rotari ja puhtaiden vesistöjen ja Itämeren ystävä!

Rotarit ja Suomen ympäristökeskus SYKE – yhteistyö jatkuu innokkaasti. Tule taas mukaan sinilevähavaintojen tekemiseen kesällä 2024!

Kesällä 2024 jatkamme taas Suomen rotarypiirien hyvää yhteistä projektia – lähivesien ja Itämeren suojelua – yhteistyökumppanimme Suomen ympäristökeskus Syken kanssa. Rotareiden panos sinilevätilanteen havainnoimisessa on arvostettu ja tervetullut lisä Syken havaintoverkostoon. Se on arvokasta kansalaistoimintaa tutkimuksen ja ympäristön hyväksi (ns citizen science).

Pyrimme edelleen saamaan lisää havainnointipaikkoja kaikissa Suomen piireissä! Erityisen tärkeää on myös jatkaa aikaisemmilla paikoilla, jotta syntyy pitkiä ja luotettavia havainnointisarjoja. Niistä vasta nähdään kehityksen suunta: mennäänkö parempaan vai lisääntyykö rehevöityminen edelleen.

Sinilevähavainnointia tehdään kesäkuun alusta elokuun loppuun. Näin helposti se toimii: Kerran viikossa (ma, ti tai ke) menet havainnointipaikallesi, arvioit silmämääräisesti sinilevätilanteen ja raportoit sen Havaintolähetillä Järvi-meriwikiin. Koulutuksessa saat opastusta!

TULE MUKAAN!

Ilmoittaudu 3.5.2024 mennessä, piirin 1420 yhteyshenkilölle: Hannele Kauranne, hannele.kauranne(ät)gmail.com

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki koulutukseen.

Jos olet uusi, voit alkaa jo miettiä, mikä olisi itselle sopiva havainnointipaikka. Kannattaa myös muodostaa vaikka porukka, joka voisi vuorotella havaintojen tekemisessä.

KOULUTUS
Toukokuussa järjestetään kaksi koulutustilaisuutta verkossa (Teams).
Tiistaina 7.5.2024 klo 15.00 – 17.30 (merialueella havaintoja tekevät).
Tiistaina 14.5.2024 klo 15.00 -17.30 (järvialueella havaintoja tekevät).

Koulutuksen teemat:

  • Perustiedot Itämeren tilasta (7.5.) ja Perustiedot järvien tilasta (14.5.).
  • Miten tunnistat sinilevät.
  • Miten arvioit levän määrän.
  • Miten perustat oman havainnointipaikan.
  • Miten raportoit viikoittaisen sinilevätilanteen Syken järjestelmään.

Ilmoittautuminen koulutuksiin piirin 1420 yhteyshenkilölle viimeistään perjantaina 3.5.2024. Kerro myös, kumpaan koulutukseen osallistut!

Piirien yhteyshenkilö kokoaa kevään aikana havainnoitsijat Excel-lomakkeeseen ja lähettää sen keskitetysti Sykeseen, jotta Sykessä ennätetään perustaa jokaisen havainnointipaikka valmiiksi ennen kuin havainnointikausi alkaa.

Jos tiedät muita henkilöitä, jotka myös haluaisivat antaa oman panoksensa luonnon hyväksi ja alkaa sinilevän seuraajiksi, pyydä ottamaan yhteyttä piirisi yhteyshenkilöön tai allekirjoittaneeseen.

HUOM! Sinileväseuraajan ei tarvitse olla rotari! Pyydä mukaan ystäviä, tuttavia, sukulaisia. Mitä laajemmalta alueelta Suomea saadaan havaintoja, sitä paremmin tiedetään Suomen vesistöjen tila.

Voit tutustua sinileväasiaan etukäteen:

Viime kesän 2023 yhteenveto:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70009840/valtakunnallisen-sinilevakatsauksen-yhteenveto-kesa-elokuu-2023-seka-jarvilla-etta-merella-vaihteleva-sinilevakesa?publisherId=69819243&lang=fi

Havaintojen julkaisualusta Järvi-mariwiki:
http://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu

Verkkosivu, jolla havainnot kirjataan ja lähetetään:
http://www.jarviwiki.fi/wiki/Havaintolähetti

Oman havainnointipaikan koordinaatit voi etsiä Maanmittauslaitoksen yleiskartasta
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

Kevätterveisin ja tavataan verkkokoulutuksessa!

Hannele Kauranne
Finlandia Hall RK, Itämeri- ja ympäristövastaava, Syke ja rotarit -yhteistyöryhmä, piirin 1420 sinilevävastaava
hannele.kauranne(ät)gmail.com, puh +358 400 618 439