Rotaryn jäsenmäärä kasvaa hyvää vauhtia piirissämme – Viron puolella! Suomessa uusia klubeja ei alvariinsa synny, ja turhan monen klubin jäsenmäärä on ikävästi alamäessä. Mikä avuksi? Keräsimme 5+1 käytännön vinkkiä, joista jäsenkatoa poteva klubi voi ottaa vaarin. Kaikki vinkit ovat hyväksi koettuja, ja joku klubi on niistä jo saanut potkua jäsenhankintaansa!

1. Aseta selkeä tavoite ja tee jäsenhankinnasta projekti

Onko klubisi toimintasuunnitelmassa lukenut vuodesta toiseen, että tavoitteena jäsenmäärän kasvatus? Ja kuitenkaan jäsenmäärä ei ole kasvanut? Ensiapuna kannattaa asettaa ihan oikea, numeraalinen tavoite: tänä vuonna hankimme 2-4 uutta jäsentä! Kun tavoite on asetettu, voi istua porukalla alas listaamaan väkeä, jota olisi kiva saada jäseneksi. Ja sitten ei kun sopimaan, kuka ottaa yhteyttä ja kehen! Ja kun tavoite on asetettu, miksipä ei ryydittäisi onnistumista palkinnoin: miltä kuulostaisi kuohuviinipullo sille, joka löytää uuden jäsenen? Vinkki: jos kysyt jäseneksi henkilöä, jota et itsekään tunne kovin hyvin, ehdota, että hän ottaa mukaan jonkun kaverin. Voi olla helpompi tulla tutustumaan klubin kokoukseen yhdessä tuttavan kanssa ja samalla saatatte saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

2. Perusta klubiin jäsenvastaavan pesti

Jossain klubissa jäsenyysasioita pohtii klubimestari, toisissa presidentti. Olennaista on, että jollain on ihan nimettynä hommana huolehtia siitä, että uusia jäseniä liittyy tasaista tahtia ja että jäsenyyden elinkaari on mietitty. Jäsenvastaava voi varmistaa, että klubin verkkosivut ja somekanavat ovat houkuttelevat ja tarjoavat hyvää tietoa jäsenyyttä harkitsevalle. Hän myös huolehtii diversiteetistä muistuttelemalla hallitusta puuttuvista luokitteista (”hei meillä ei muuten olekaan vielä yhtään naista/juristia/maahanmuuttajaa!”), kerää jäseniltä kuumia liidejä ihmisistä, jotka sopisivat klubiin ja järjestää uusien iltoja.

3. Kutsu ja maksa ei-rotari johonkin innostavaan tapahtumaan

Monessa klubissa on jo hyvänä tapana tarjota ensimmäinen klubikokous jäsenehdokkaalle, ehkä jopa laskuttaa uudelta jäseneltä vasta seuraava alkava kausi jäsenmaksua. Yksi kelpo lisäkeino on kutsua ja maksaa tuttava mukaan soutamaan tai patikoimaan Silakkasoutuun, kaveriksi rantaroskan keräykseen tai miksei vaikkapa Tampereelle 120-vuotisjuhlaan! On helpompi tulla mukaan tekemään jotain kuin vain istumaan. Samalla pääsee näkemään kerralla paljon toimen ihmisiä – people of action!

4. Ota hyöty irti kokouspaikasta ja -ajasta

Kokoontuuko klubisi lounasravintolassa, johon saapuu väkeä ympäröivistä toimistoista? Heistä valtaosa ei varmasti aavista, että voisi lounaansa aikana sivistää itseään kiinnostavalla esitelmällä. Mitäpä jos laittaisitte hissiin tai toimistojen ilmoitustauluille kutsun tulla tutustumaan Rotaryyn ja kolmen seuraavan kokouksen kiinnostavan ohjelman? Lisävinkki: jos uusien jäsenten kosiskelu tuppaa tyssäämään kokousaikaan, voisiko sitä vaihtaa? Työssäkäyvälle kiireiselle johtajalle lounas kauempana työpaikalta voi olla hankala, eläkeläinen taas voi helpommin osallistua aamu- tai iltakokoukseenkin.

5. Perusta satelliitti

Onko kaupunginosassasi tilanne, jossa klubinne on ainoa laatuaan ja toiminnassa mukana enää kourallinen iäkkäitä rotareita? Voi tuntua utopistiselta, että joku omien lastenlasten ikäinen äkisti liittyisi toimintaan, mutta mitä jos ehdottaisitkin tutuille nuorille, klubin entisille vaihtareille tai rotaracteille satelliitin perustamista? Satelliittiklubissa ei aluksi tarvitse olla kuin muutamia jäseniä (kun varsinaisessa klubissa tarvitaan vähintään 15) ja jäsenmaksuista huolehtii aluksi sinun klubisi isäntäklubin roolissa. Kun nimeätte joukostanne satelliittikummin, hän auttaa satelliittiklubia alkuun. Satelliittiklubi voi luoda omat perinteensä ja tapansa toimia, mutta ohjelmiin voi osallistua puolin ja toisin. Satelliitista saa virtaa omaankin klubiin, ja heidän lähipiiristään voi löytyä lisää jäseniä teillekin!

+1 Lyö hynttyyt yhteen toisen klubin kanssa tai jakaudu

Jos klubisi tilanne ei millään ota oietakseen ja into yhteiseen tekemiseen alkaa laantua, voi olla hyvä ajatus liittyä yhteen toisen klubin kanssa. Yhdistyminen vaatii aina kompromisseja, joten hommaan kannattaa molempien klubien lähteä avoimin mielin! Kannattaa myös kysyä apua aiemmin yhdistyneistä klubeista, jotta voi välttää pahimmat sudenkuopat. Lue täältä esimerkiksi, kuinka syntyi Meri-Espoon klubi.

Onko sinun klubissasi keksitty jokin oiva keino jäsenmäärän kasvatukseen, joka tästä listasta uupuu? Tai onko joku näistä toiminut erityisen hyvin teille? Kerro siitä vaikkapa tämän postauksen alla piirin facebook-ryhmässä!

Yhteinen tavoitteemme on kasvattaa piirimme jäsenmäärää tänäkin vuonna, joten eiköhän tartuta toimeen! Vinkkaillaan myös puolin ja toisin jäseniä klubeille – aina kun oman klubin sijainti tai aikataulu ei natsaa jäsenyyttä pohtivalle. Apua saa myös piirin jäsenyyskomiteasta osoitteesta: erkkisakarikarjalainen@gmail.com