Urheilumuseo

Vierailimme tiistaina 14.9.2021 Urheilumuseossa Helsingissä.

Osallistujat

Opastettu kierros alkoi museolehtori Jonna Kokkolan johdolla museon aulatiloissa sijaitsevista pukukaapeista.

museolehtori Jonna Kokkola esittelee Mauno Koiviston kaappia

Ensimmäisestä tutkitusta kaapista nro 93 löytyi presidentti Mauno Koiviston (kuoli vuonna -93) lentopallovarusteet esim. nimikirjoituksella varustettu pallo ja sikariportaan pelipaita ja toisesta kaapista nro 6 löytyi kuuluisa lääkärilaukku, jota käytettiin todistuaineistona 6 urheilijan dopingtuomiossa Lahdessa.

Seuraavaksi tutustuimme Helsingin Olympia kisojen 1952 olympiasoihtuun ja sen kiehtovaan tarinaan.

Olympiasoihtu

Näitä valmistettiin vain 23 kappaletta. Olympiatuli sytytettiin Kreikassa, lennätettiin sieltä Tanskaan, josta se soudettiin Ruotsiin ja sieltä sitten juosten pohjoisen kautta tuotiin Suomeen ja viimein Helsinkiin, jossa sitten Paavo Nurmi sai kunnian sytyttää olympiatulen stadionille.

Sitten kiertelimme tutustumassa voittajien salissa, jossa näimme mm. Leo-Pekka Tähden käyttämät kelaushanskat Rion olympiakullan tuoneessa kelauksessa. Tutustuimme myös Paavo Nurmen käyttämään ajanottokelloon, jonka hän sai Tahko Pihkalalta.

Mutta vietimme sitten pisimmän ajan Matti Nykäsen mitalien edessä ja keskustelimme Matin urheiluhistoriasta sekä miten mitalit oli aikoinaan kansalaiskeräyksen varoilla ja oikeuden päätöksellä saatu Urheilumuseoon.

Matti ja kuuluisat mitalit

 

Tutustuimme myös vielä yhteen kahvipurkkiin eli Kutsu-kahviin. Kun stadionia alettiin 1930-luvulla rakentamaan, niin kansalaiset saivat ostaa 1/2 kilon kahvia peltipurkissa. Kyljen ”Rakennat Suomelle stadionia juomalla Stadion kahvia” -teksti viitaa juuri Helsingin olympiastadioniin.

Kutsu-kahvipurkki

Veli Juha kertoi, että heille kotiin aikoinaan ostettiin tuota kahvia ja purkkikin on vielä tallella.

Pres Sirpa kiitti opastamme hyvästä opastuksesta.

Kierroksen jälkeen pääsi vielä (erillistä maksua vastaan) käymään stadionin tornissa.

Stadionin torni on 72 metriä korkea

Tornin huipulta on mahdollisuus nähdä mm. uusittu olympiastadion.

Olympiastadion

Lisätietoja https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_olympiastadion

Share This