Lääkäripankki

Juhani Lääkäripankissa

Yhden Klaukkalan klubin jäsenen eli Juhani Brodkinin tarinaa matkasta Rotaryssä Suomi-Venäjä-Armenia-Tansania

Suomen Rotaryn (SR) ja Lääkäripankin (RDBF) toiminnassa terveydenhuollon saralla yli rajojen on yhtenä pitkään jatkuneena hankkeena ollut toiminta Afrikassa. 1990-luvun lopulla terveydenhuollon osaajia SR kautta meni Keniaan ja Tansaniaan Skandinaviska Läkarbanken kautta. Silloin lääkäreitä, nykyisessä Ulkoministeriön tukemassa ”Health Tanzania” hankkeessa mukana on monia terveydenhuollon osaajia, kätilöitä, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja, lääkäreitä, erikoislääkäreitä myös IT-osaajia ja teknikoita. Toimimaan konsultteina opettaen ja oppien paikallisten kollegoiden kanssa, täältä kaukaa ja sinne matkustaen.

Tansanian Evankelisluterilaisen Kirkon sairaalat (ELCT Health) on ollut pääasiallinen kumppanimme, Ilembula Lutheran Hospital, ja `daktari´ Leena Pasanen siellä on ollut aina ystävällinen apu Ilembulassa. Hauska sattumus, Leenan äiti on kotoisin samasta Kitelän kylästä Karjalasta kuin oma isäni – maailma onko pieni.

Oma matkani Rotaryyn lähti bussipysäkiltä täältä Mäntysalon periltä, alkoi yhteisillä työmatkoilla keskusteluista Klaukkalan klubin kummini Raimo Seppälän kanssa. Raimo oli nuorisoasiamies Klaukkalan klubissa, innosti minut mukaan jäseneksi. Oli minulla tiistai-iltaisin toinenkin harrastus, mutta kiinnostuin asiasta ja mahdollisuudesta tutustua kylän porukoihin. Harrastuksissa sitten vähän vuorotellen tiistai-iltoja lähdin mukaan.

Seuraavana keväänä 2004 olin mukana Pietarissa hankkeessa ”Hammashoitoa Pietarin katulapsille”. Vetäjänä siinä oli Dr. Dorothy Steinert´in Medicine Arm-In-Arm USAsta, aivan merkittävinä mukana olivat myös Rotary Club White Nights St.Petersburgh sekä Suomen Rotarypiirit – olipa Suomesta kahdeksan hammaslääkäriä, minä yksi siinä. Aivan hienoa työtä, kyllä elämää muuttavaakin.

Tiimimme paikallisen klinikan edessä.

15v lapsi hoidossa.

Volgan varrella, tsaarinaikainen naisvankila, tytöt nuoria

Seuraavan päivän potilaitamme.

Med A-i-A projekteissa olin mukana monen tutun Venäjä-USA-Armenia-Afrikka kollegan kanssa vuosien varrella, klubin sivuilla niistä jotain Facebook albumia.

Pietarin hankkeen kulut maksoi Suomen Rotary, oma Klaukkalan klubi ollut myös mukana, omaa innostusta ja panostakin myöhemmin piti olla. Majoitus Venäjän hankkeissa oli paikallisten rotareiden kodeissa, vieraanvaraista ja ainutlaatuisen hienoa tutustua paikallisiin.

2008 minua kysyttiin Suomen Rotaryn Lääkäripankin johtoryhmään suun terveydenhuollosta vastaamaan Tansanian hankkeessa. Silloin hammaslääkäreitämme meni Pohjois-Tansaniaan; Maranguun, Ndolageen ja etelässä Ilembulaan, myöhemmin Bulongwaan. Siellä toiminta oli opetuspainotteista paikallisessa Dental Therapist School yhteydessä.

Vierailulla Honourable Bishop Levis Sanga of ELCT SCD, Makete

Isojen haasteiden eteen jouduimme 2016 kun Rotaryn Lääkäripankin hanketta uudistimme vastaamaan Ulkoministeriön uusia kehityspoliittisia linjauksia vastaamaan.  Merkittävä apu tässä oli uusilla kumppanuuksilla Diakonia-ammattikorkeakoulun, Vammaiskumppanuus ry ja Suomen Kristillisen Lääkäriseuran kanssa. Diak on opetuksen ammattilainen, heillä on pitkä kokemus myös Tansaniasta, kuten kaikilla kumppaneilla tässä Ulkoministeriön tukemassa hankkeessa.

Vammaisuuden huomioiminen on mukana Inuka Rehabilitation Centre kautta myös Ilembulan sairaalassa ja hoitajakoululla (IIHAS), Kristillisen Lääkäriseuran palliatiivisen hoidon hanke myös Inukassa sekä IIHAS, kuten myös IT-projektit.
Päämääränä koko Health Tanzania hankkeessa on osaamisen kasvattaminen koulutuksen kautta, pohjoisen mukanaolon vähentäminen – emme ole paikalla niin paljon mutta olemme mukana hankkeessa.

Keväällä 2020 aloitimme monikansallisen MIOH-Tanzania hankkeen (Midwifery Initiated Oral Health), jossa kätilöt opetetaan tunnistamaan suutulehdukset ja hoitoon ohjaus, myös ravintoneuvonta on tärkeä osa hanketta. Raskauden aikaiset tulehdukset ovat riski sekä äidille että lapselle, kuten myös aliravitsemus. Malawissa tehdyssä suomalaisessa väitöskirjatutkimuksessa raskaana olevilla oli hammastulehduksia 24%:lla ja kariesta 63%:lla.

Tässä projektissa on kumppaneita Suomesta, Tansaniasta ja Australiasta. Pitkien etäisyyksien Australiassa MIOH mallia on toteutettu 10 vuotta. Tansaniassa suunterveyden palveluita on harvassa, äitiysneuvoloissa odottavat äidit käyvät. Australian malli räätälöidään sopimaan Tansaniaan, pilotissa arvioidaan sen toimivuus ja tehdään tarvittavia muutoksia. Suunnittelu ja työ tapahtuu etänä ja Zoom-palaverein, aikaero on pieni haaste (Sydney-Dar es Salaam-Klaukkala), uudenlaisen käynnistäminen sitten isompi.

Kansainvälisyys, monikansallisuus pienissäkin hankkeissa antaa oman erilaisen mausteen, näissä missä olen saanut olla mukana. Rotary on vapaaehtoista, se ei sido mutta vain yhdessä se on mielenkiintoista.

Monet edellä olevat linkit kaipaavat päivitystä, myös tekijöitä siihen, niin etelä kuin pohjoinen.

Tässä Lääkäripankin uusiutuvat sivut.

Rotaryterveisin

Juhani Brodkin

DDS, Chairman 2015-2018

Rotary Doctor Bank Finland (RDBF)

www.Rotary.fi

 

 

Kokoontumistiedot

Paikka:
Klaukkalan seurakuntakeskus, takkahuone
Ylitilantie 6
01800 Klaukkala

Aika:
Tiistaisin klo 17.30-19.00

Tapahtumat

Share This