Yhteisiä projekteja

Lahden Rotaryklubi ry on ollut mukana seuraavissa projekteissa

Joulupuukeräys

Joulupuukeräys on tuottanut useina vuosina jouluiloa lahtelaisille ja hollolalaisille haastavissa oloissa eläville lapsille. Keräyksellä on hankittu joululahjalahjoituksia lahtelaisille ja hollolalaisille lapsille, jotka ovat olleet lastensuojelun piirissä, huostaan otettuna, sijaisperheessä, lastenkodissa tai muutoin perhetilanteen vuoksi ovat jääneet ilman Joulupukin tuomisia. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia. Lahjat on jaettu yhteistyössä PHHYKY:n, Lahden seurakuntayhtymän ja LAMK sosiaalialan kanssa.

Joulupuun järjestäjänä on toiminut mm. Lahden Nuorkauppakamari Rotaryn ollessa tärkeä paikallinen yhteistyökumppani.

Keräyksen ovat aikaisempina vuosina järjestäneet Lahden 4H-yhdistys ry, Lahden Rotaryklubit ry ja Lahden Nuorkauppakamari ry. Keräykselle on nimetty vuosittain oma paikallinen kummi.

Aikaisemmin lahjoittajat veivät lahjan pääjoulukuusen juurelle Lahden Kauppahalliin tai vaihtoehtoisesti Lahdessa, Hollolassa ja Nastolassa sijaitsevien sivukuusien juurelle. Viime vuosina lahjapaketit on korvattu lahjakorteilla, joita on voinut toimittaa kuusten yhteydessä oleviin lahjakorttien keräyslaatikoihin. Myös Joulupuu-verkkokeräys on tullut viime vuosina mahdolliseksi.
https://lahti.joulupuu.org/

 

Vuoden 2022 esite ja Niko Niemi Lahden Kauppahallissa (kuva: ESS).

 

Rotaryt Ironman 70.3 Lahti Finland -kisojen liikenteenohjaustehtävissä

Toimimme muutaman muun Lahden alueen rotaryklubin jäsenten kanssa Ironman 70.3 Lahti Finland -kisojen liikenteenohjaustehtävissä Lahdessa kahden päivän aikana 26.-27.8.2023.

DuuniExpo 2023

RYLA-tiimi osallistui Kanta-Hollolan, Lahti-Launeen, Lahti-Salpausselän, Lahti-Wellamon ja Lahti-Wesijärvi sekä Nastolan Rotary-klubien klubien tukemana omalla osastolla AMK-opiskelijoiden järjestämille DuuniExpo 2023 -messuille 15.2.2023 Mukkulan kampuksella. Osastoilla käyneet opiskelijat olivat erittäin kiinnostuneita Rotary- ja Rotaract-toiminnasta. Kysymyksiä tuli niin vaihto-oppilas työstä kuin kuinka liittyä mukaan sekä Rotary työn sisällöstä.

Rotary toiminnan esittelyn tukemiseksi teimme tapahtumaan mobiilipelin, jota pelasi yhteensä noin 150 joukkuetta. Joukkueissa oli 1-5 osallistujaa. Ryla-toiminnan tukemiseksi painatettiin ja jaettiin n. 500 esitettä osastolla vierailleille opiskelijoille. Näkyvyyttä ja yleistä tietoutta saimme osastolta jaettua hyvin ja opiskelijoita osastolla oli runsaasti.

 

Kuvia osastosta. Kuvissa Mavi Villatoro, Pia Kuosmanen, Markku Lappalainen ja Erja Hakkarainen.

 

Messuosastolla esitelty peli on yhä pelattavissa. Kokeile itse!

Käytettyjen talvivaatteiden keräys hädänalaisille ulkomaille

Joulukuussa 2022 useat omat jäsenemme ja Lahden alueen rotarit osallistuivat Temppeliherrat Lahden komentajakunnan organisoimaan käytettyjen talvivaatteiden keräykseen hädänalaisille ulkomaille. Keräsimme 9 lavallista talvivaatteita.

Lahden Mukkulan rotarypuiston puiden istutus

Lahden seudun rotarit ovat yhdessä osallistuneet Lahden Mukkulan rotarypuiston puiden istutukseen 50 puuntaimen osalta.

Rotary vesireppu

ROTARY -yhteisö tukee SYKE:n ja EU:n Ihan Pihalla -hanketta. Kestävän vedenkäytön EDUWATER-kouluhankkeessa ollaan nyt päivittämässä Rotarien tukemana Suomen ympäristökeskuksen kehittämää Vesireppua, jonka avulla koululaiset voivat tutkia omia paikallisvesistöjään.

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne? Vesirepun tarkoituksena on herättää lapsissa kiinnostusta ympäristön ja oman lähivesistön tilaa kohtaan. Myös Lahden Rotaryklubi on ollut mukana projektissa.

 

Rotary vesireppu on lähiympäristön tutkimiseen tarkoitettu tarvikepaketti.

RYLA – Nuorten johtajuuskoulutus 2021-2022

Kaudella 2021-2022 klubimme RYLA-vastaava Markku Lappalainen jatkoi tällä kaudella RYLA toiminnan eteenpäin viemistä yhdessä LUT:n ja LAB:n kanssa, sekä viiden muun Lahden alueen rotaryklubin tuella. Järjestimme RYLA -paneelikeskustelun pe 08.10.2021 LUT Mukkulan kampuksella Lahdessa, aulan tapahtuma areenalla, ilman läsnä olevaa yleisöä (THL-ohjeet). Tilaisuus striimattiin ja linkki lähetykseen toteutettiin YouTube -kanavalla LiveLahti. Aiheena oli: Yrityksen kasvun johtaminen, muutosjohtaminen ja kansainvälistyminen.

Panelisteina olivat:
• Essi Alaluukas, Rantalainen
• Pekka Laitio, Itella
• Topi Paananen, Peikko
• Pekka Tommola, Stora Enso
• Daniel Ward, Eurokangas
Alustajana toimi: Pentti Rauhala, PhD
Moderaattorina: Markku Lappalainen
Striimauksen hoiti: Jukka Mustonen, FISTE.

Vesijärvi puhuttaa -seminaari 2021-2022

Kauden 2021-2022 aikana klubimme järjesti yhteistyössä Vesijärvisäätiön kanssa Vesijärvi puhuttaa -seminaarin Sibeliustalolla lokakuussa 2021. Seminaarin paneelikeskustelussa ja yleisökysymyksiin vastaamassa olivat mm. toimitusjohtaja Raija Forsman (Lahti Region),
vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin (Lahden kaupunki), piirikuvernööri Eila Parviainen (Rotary International, piiri 1390), maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol (Päijät-Hämeen Liitto), sekä professori Heikki Setälä (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden veti päätoimittaja Markus Pirttijoki Etelä-Suomen Sanomista. Koronapandemian vuoksi tilaisuuteen saapui paikan päälle ehkä hieman edelliskertaa (jolloin ”tupa oli täynnä”) vähemmän yleisöä, mutta paikalla oli keskeisiä Vesijärven kunnostuksessa mukana olleita elinkeinoelämän, yliopistomaailman ja kaupungin edustajia sekä muuta yleisöä.

DuuniExpo 2020

Messujen teemana oli verkostoituminen ja paikkana NiemiCampus. Mukana olivat Lahden alueen Rotaryklubit yhteistyössä ShelterBox Tuki ry:n kanssa. Osastoksi pystytimme teltan, jollaisia varusteineen järjestö toimittaa perheiden hätämajoitukseksi katastrofialueille.

Koulupuu – Lahden alueen rotareiden yhteinen hanke 2020

Koulupuu on Lahden alueen rotareiden yhteinen hanke, joka tuki vähävaraisten perheiden nuorten toisen asteen opintoja avustamalla kirjojen, tietokoneiden ja muiden opiskelutarvikkeiden hankinnassa. Ensisijaisesti kohteena olivat opintonsa aloittaneet, toissijaisesti jo pidemmälle opinnoissaan ehtineet. Tuki kohdennettiin niihin nuoriin, joita ei kyetty auttamaan toimeentulotuen kautta.

Alueen nuorten tarve tällaiseen tukeen tuli ilmi Joulupuu-keräyksen lahjatoivelistoissa jo syksyllä 2018. Myös paikallisessa mediassa oli kerrottu nuorista, jotka eivät voineet hakeutua esimerkiksi lukioon, koska tietokoneeseen tai kirjoihin ei ollut varaa. Koulupuu lahjoitti ensimmäiset tietokoneet lukiolaisille ja työasuja ammattiin opiskeleville syksyllä 2019.

COVID-19 -pandemian kiristämässä taloudellisessa tilanteessa alueen toisen asteen opiskelijoiden tuen tarpeen pelättiin kasvaneen merkittävästi. Koulupuu tuki siis toisen asteen opiskelijoita myös silloisen lukuvuoden aikana ja tarve hankkeen jatkamiselle myös seuraavana lukuvuonna oli ilmeinen.

Kumppanimme oli Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän lapsiperhetyö, joka etsi tuen tarpeessa olevat nuoret. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on kuntien omistama julkinen organisaatio, jonka omistajakuntina ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä. Koulupuun tuki kohdistui lapsiperhetyön työntekijöiden harkinnan mukaan kaikkien näiden kuntien alueella asuvien nuorten koulutyöhön.

Lahden alueen rotaryklubeista hanketta ovat tukeneet Hollola-Salpakangas, Kanta-Hollola, Lahti-Laune, Lahti-Wellamo, Lahti-Wesijärvi ja Lahden rotaryklubi, joka keräsi merkittävän summan lahjoituksia myös 75-vuotisjuhlansa huomionosoituksina. Muina tukijoina oli yksityishenkilöitä sekä Päijät-Hämeen Konstantinusyhdistys ry.

 

MM 2017

2017 MM-kisayhteistyö Lahden klubien kesken.

Rotaryt avustivat Lahden alueen dialyysipotilaita

Lahden alueen neljä rotaryklubia (Lahden, Lahti-Launeen, Lahti-Mukkulan ja Hollola-Salpakankaan rotaryklubit) ovat lahjoittaneet Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistykselle munuaispotilaiden hoitoon soveltuvan erikoisvalmisteisen kuntopyörän Päijät-Hämeen keskussairaalan dialyysiosastolle. Rotary-klubien yhteinen hyväntekeväisyysprojekti sai alkunsa Päijät-Hämeen munuais- ja maksayhdistys ry:n aloitteesta ja rotaryt lähtivät innolla mukaan projektiin, jolla voidaan konkreettisesti auttaa oman alueen ihmisiä. Projektin lahjoitussumma on yhteensä 3980 euroa ja kuntopyörän lisäksi sillä hankitaan osastolle kaksi tablet-tietokonetta.

Hemodialyysihoitoa saavat potilaat käyvät hoidoissa Päijät-Hämeen keskussairaalassa kolme kertaa viikossa ja hoito kestää kerrallaan 4-5 tuntia. Hoito on potilaille erittäin sitovaa ja hankaloittaa monella tavalla arkirutiineja. Päijät-Hämeen keskussairaalan dialyysiosaston ylilääkäri Seppo Ojanen kertoo: ”Kuntopyörä tehostaa erinomaisesti potilaiden kuntoutusta, koska se parantaa potilaiden verenkiertoa ja potilaat voivat käyttää kuntopyörää hoidon aikana sairaalassa. Hoitotoimenpiteen jälkeen potilaat ovat usein huonovointisia ja väsyneitä, jolloin kuntoilu kotona jää vähemmälle.”

 

Kuvassa: vas. Essi Alaluukas (Laune), Lea de Carvalho (Lahti), Jussi Niemi,
Seppo Ojanen, Sirpa Kosola, Eija Vanhalakka ja Urpo Loihuranta

 

Lahjakirjan vastaanotti osastonhoitaja Jussi Niemi. Hän kiitti lämpimästi lahjoituksen tehneitä tahoja ja henkilöitä. Tässä taloustilanteessa vastaavan laitteen hankinta olisi vienyt sairaalalta vuosia. Fysioterapeutti Teijo Kulmala kertoi ja esitteli laiteen käyttöä yhdessä osastonhoitaja Jussi Niemen kanssa: ”Laite tulee todelliseen tarpeeseen ja päivittäiseen käyttöön. Kuntouttavaa toimintaa voidaan laitteen myötä tarjota kaikille 60 hoidettavalle potilaalle. Kuntoutus ja lihasvoimien vahvistaminen on erittäin tärkeää dialyysipotilaille. Koska laiteessa on monipuoliset säätö- ja harjoitusmahdollisuudet, laitteella voidaan harjoittaa niin käsiä kuin jalkoja tarpeen mukaan. Sitä voivat hyödyntää myös henkilöt, joiden jokin raaja on toimintakyvytön, koska laite tarvittaessa auttaa moottorin avulla liikettä. Tällöin nivelien liikkuvuus pysyy paremmin yllä.”

Rotaryklubit keräsivät lahjoitetut varat järjestämällä hyväntekeväisyyshuutokaupan ja osa varoista saatiin Rotarysäätiöltä.

Share This