Tässä linkki kuvakertomukseen tapahtumasta: https://youtu.be/Rkfwn70XIGs
Tässä linkki tapahtuman esityksiin: Savilahden tilaisuuden esitykset
Palkitut Mervi Fageström Tuomas Korpi Miika Vainikka ja Eemeli Muurainen
Yhteistyökumppanien logot
Ensimmäiset Savilahti-palkinnot jaettiin Itä-Suomen yliopiston ja Savonian opinnäytetöille
Palkittujen opinnäytteiden aiheet laajenevat ydinvoimaloiden suojauksesta neuroverkkoihin ja unen tutkimisesta tekoälyyn.
Puijon Rotaryklubi ry ja kuopiolaiset Rotaryklubit ovat jakaneet yhdessä Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa ensimmäiset Savilahti-palkinnot ansiokkaille tulevaisuuden teknologioihin tai kaupallisiin aloihin keskittyville opinnäytetöille. Palkitut ovat suorittaneet opintonsa menestyksekkäästi, yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä edistäen.
Palkintoja jaettiin yhteensä neljä: sekä Savonia-ammattikorkeakoulusta että Itä-Suomen yliopistosta palkinnon sai kaksi opinnäytetyötä.
Itä-Suomen yliopistosta palkinnon saivat Eemeli Muurainen opinnäytetyöstään Neuroverkkojen hyödyntäminen Monte Carlo -simulaatioissa kvantitatiivisessa fotoakustisessa tomografiassa ja Miika Vainikka opinnäytetyöstään Keinotekoisten neuroverkkojen epävarmuuden kvantifiointi ja analysointi automaattisessa univaiheistuksessa.
Savonia-ammattikorkeakoulussa palkinnon saivat Mervi Fagerström opinnäytetyöstään OL3-laitosyksikön aliharmonisten värähtelyjen ja geomagneettisesti indusoivien virtojen suojaus ja Tuomas Korpi opinnäytetyöstään AI-tekniikkaan perustuvan sertifiointivalmennussovelluksen suunnittelu ja toteutus.
Merkittävää tutkimuksellista uutuusarvoa, aitoa liiketoimintapotentiaalia
Itä-Suomen yliopiston palkittavista töistä molemmat koskivat neuroverkkoja. Palkintoperusteissa molempien katsottiin olevan tieteellisesti korkeatasoisia, ja ne tuottavat uutta tietoa, jolla on myös tieteellistä käyttöarvoa. Vainikan työn tutkimustuloksia voidaan hyödyntää univaiheistuksen tekoälytutkimuksessa. Muuraisen työssä puolestaan muodostettiin neuroverkkomalli, jonka avulla korjattiin valon mallinnuksessa syntyviä virheitä.
Savonian palkittavista töistä Fagerstömin työssä tutkittiin OL3-ydinvoimalaitosyksikön suojausta geomagneettisten myrskyjen vaikutuksia vastaan sekä arvioitiin geomagneettisten häiriöiden vaikutuksia laitoksen toimintavarmuuteen ja turvallisuuteen. Työelämäläheisenä opinnäytetyönä se palvelee erinomaisesti energiatoimialaa. Korpi puolestaan kehitti järjestelmän, joka generoi tekoälyn avulla tenttejä, jotka valmentavat esim. pilvipalveluiden sertifiointitentteihin. Työssä nostettiin esille liiketoimintapotentiaalia.
Savilahti-palkinnon tavoite on motivoida opiskelijoita ja nostaa esille koulutuksen merkitystä työllistymisessä ja yritystoiminnan perustamisessa, sekä vastata huippuosaamista kehittävien kasvuyritysten käytännön moniosaamistarpeisiin, kansainvälistymiseen ja skaalautumiseen. Osaava ja kehityskykyinen henkilöstö turvaa hyvinvointiyhteiskunnan talouskasvua.
– Koulutus ja nuorisotyö ovat myös Rotaryn maailmanlaajuisia painopistealueita, Matti Miettinen Puijon Rotaryklubi ry:stä kertoo.
– Palkinnot rahoitetaan lahjoitusvaroin yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä. Olemme saaneet mukaamme laajan joukon yhteistyökumppaneita: Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kaupunki, Kuopion alueen kauppakamari, Pohjois-Savon Liitto, Capalo AI Oy, Bauer Solutions Oy, joukko yrityksiä ja yhteisöjä, yksityishenkilöitä, kuopiolaiset Rotaryt, Rotaryn piiri D1430 ja Rotarysäätiö ovat mukana palkitsemisen mahdollistamisessa.
Savilahti on osaamisen, tutkimuksen ja innovaatioiden keskittymä
Palkinto korostaa Savilahden alueen merkitystä osaamisen, innovaatioiden sekä tutkimus- ja kehitystyön keskittymänä. Koulutus on yhteiskunnan hyvinvoinnin perusta. Korkeakoulujen tarjoama koulutus varmistaa osaavan työvoiman riittävyyden, tukee alueellista ja valtakunnallista elinkeinoelämää sekä luo edellytyksiä uusille innovaatioille ja teknologiselle.
Savonia-ammattikorkeakoulun pedagoginen lähtökohta on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen.
– Ammattikorkeakouluna tarjoamme joustavia ja monipuolisia oppimismahdollisuuksia paitsi uusille osaajille myös jo työelämässä työskenteleville asiantuntijoille. Tutkimustoimintamme missio on edistää alueemme elinkeinoelämän kasvua, kannattavuutta ja kansainvälistymistä, Savonian rehtori Mervi Vidgrén kertoo.
Savoniasta valmistuu vuosittain noin 1400 tutkinto-opiskelijaa, ja noin 60 prosenttia opiskelijoista jää Pohjois-Savoon töihin.
Koulutusinstituutiot eivät pelkästään tuota osaajia työmarkkinoille, vaan ne toimivat myös tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden keskuksina. Tieteellinen tutkimus ja soveltava kehitystyö luovat uusia ratkaisuja niin yritysten kuin yhteiskunnan haasteisiin.
Itä-Suomen yliopisto rakentaa yhdessä kumppaneidensa kanssa hyvinvointia ja etsii ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Monitieteinen tutkimus ja korkeatasoinen koulutus ovat tässä keskeisessä roolissa.
– Kumppanuusyhteistyö yliopiston kanssa luo perustan uusille innovaatioille, edistää kestävää ja vastuullista liiketoimintaa sekä tukee yhteiskunnan osaamis- ja osaajatarpeisiin vastaamista nyt ja tulevaisuudessa, kertoo vaikuttavuusjohtaja Minna Hendolin Itä-Suomen yliopistosta.
Yliopisto on aktiivisesti mukana myös kansallisessa tohtorikoulutuksen kehittämisessä. Tavoitteena on lisätä tohtorikoulutettavien liikkuvuutta eri yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä.
– Uskomme, että laaja-alainen yhteistyö tuottaa vaikuttavampaa tutkimusta ja vahvistaa suomalaista osaamisekosysteemiä, Hendolin toteaa
Lisätietoja:
Matti Miettinen, projektipäällikkö, Puijon Rotaryklubi ry, +358 40 0845535
Risto Heikkinen, presidentti, Puijon Rotaryklubi ry, +358 50 0676403
Jouni Sirviö, säätiöasiamies, Puijon Rotaryklubi ry+358 40 8441833