End Polio Now

End Polio Now

Rotaryn kampanja polion poistamiseksi maailmasta alkoi vuonna 1985. Tuohon aikaan noin 1 000 ihmistä sairastui päivittäin polioviruksen aiheuttamaan tautiin, eli noin 350 000 usein alle 5-vuotiasta lasta halvaantui tai kuoli vuosittain polion vuoksi. 1980-luvulla poliota oli 125 maassa. Nykyään on enää kolme maata, joista kotoperäistä poliota ei ole saatu poistettua: Afganistan, Nigeria ja Pakistan. Vuonna 2018 villin polioviruksen aiheuttamia tartuntoja todettiin yhteensä 31 kappaletta. Maailmassa todettiin lisäksi 102 rokoteperäistä tartuntaa. Rokoteperäiset tartunnat ovat ikäviä, mutta nämä tapaukset eivät aiheuta epidemiaa. Villi poliovirus levittää tartuntaa, joten sen taltuttaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Rotareiden työ polion poistamiseksi päättyy siinä vaiheessa, kun yhdelläkään lapsella ei ole vaaraa sairastua villin polioviruksen vuoksi. Rotarit ovat sen lupauksen antaneet.

Polio ei ole täysin hävinnyt myöskään suomalaisesta yhteiskunnasta, sillä keskuudessamme on vielä ihmisiä, jotka polio on vammauttanut lapsena. Uusia tapauksia ei kuitenkaan enää ole Suomessa odotettavissa kattavien rokotusohjelmien vuoksi. Ainoa uhka tälle tilanteelle on rokotuskattavuuden väheneminen.

Piirin klubit tuovat eri tavoin esiin Rotaryn työtä polion poistamiseksi. Osa klubeista ja rotareista tukee Rotaryn työtä lahjoittamalla varoja Rotarysäätiön poliorahastoon.