KOTISIVUINFO              

1.10.2023

Liedon Kouluvaari ja Koulumummi- palvelu     

         

Kun Kouluvaari ja Koulumummi -idean ympärille kokoontui 21.6.2022 edustajia eri lietolaisista yhdistyksistä ja kaupungin edustajana Laila Mäkelä, emme voineet aavistaa miten jouhevasti lähdimmekään yhdessä liikkeelle.

Ideasta toimeen tarttuivat Eläkeliitto Liedon yhdistys, Liedon Seniorit, Liedon Eläkkeensaajat, MLL Liedon ja Tarvasjoen yhdistykset, Tarvasjoen Lions Club ja Lieto Vanhalinnan Rotaryklubi sekä tärkeimpänä kumppanina Liedon kaupunki. Kaikki me yksissätuumin päätimme osaltamme innostaa mukaan mahdollisemman moneen lietolaiseen alakouluun lapsia kunnioittavan, läsnä olevia, reippaita ja tasapainoisia aikuisia.

Alun tapaamisessa sovittiin, että Liedon Vanhalinnan Rotaryklubi toimii ns. toiminnan koordinoijana. Lieto Vanhalinnan Rotaryklubi oli jo tapaamisen 21.6.2022 koollekutsujana lupautunut hoitamaan tarvittavat vakuutusasiat ja yhteisten tapaamisten järjestelyt alustajineen.

 

Syksyllä 2022 järjestimme aloitustilaisuuden ja tämän jälkeen toimintaan mukaan hakeutuneille MLL:n järjestämän perehdytystilaisuuden.  Saman vuoden marraskuussa sitten toteutettiin ihka ensimmäinen Kouluvaari ja Koulumummi –tapaaminen (VAMU).  Mukaan tapaamiseen pääsi lähes 20 Kouluvaaria ja Koulumummia, siis VAMUa, sekä koulujen että yhdistysten edustajia.

Viime lukuvuotiseen malliin perusteella järjestämme kolme erillistä tapaamista. VAMUille, yhteistyökumppaneille ja tietenkin koulujen edustajille sekä syys- että lukukaudella yhteistapaamisen, jossa aiheeseen liittyvä asiantuntija-alustus. Lisäksi syyskauden alussa järjestämme yhteistyökumppanien ja koulujen tapaamisen, jossa käymme läpi kokemuksia edeltävältä lukukaudelta ja suunnittelemme mitä mahdollisuuksia voimme tarjota kouluille ja erityisesti koululaisille.

Matkan varrella mukaan on tullut lisää VAMUja, josta olemme erittäin mielissämme. Klubimme jäsen Lauri Kangas, idean isä, on todennut, että me aikuiset saamme tästä toiminnasta niin paljon iloa ja hyvää mieltä ”palkaksemme”.

Ilman Liedon kaupungin vahvaa yhteistyön panosta, olisimme varmastikin vielä alkuvaiheessa. Kiitos alakoulujen henkilökunnille ja erityiskiitos toimialajohtaja Laila Mäkelälle, jonka panos ja arvostus toimintaamme kohtaan on merkittävä. 

Kutsumme edelleen mukaan uusia VAMUja ja yhteistyökumppaneita, sillä tavoitteenamme on laajentaa palvelua myös ”ippeen” eli iltapäiväkerhoihin.

 

TULE MUKAAN JA ILOITSE

 Lisätietoja:

Lauri Kangas  Puh. 040 3108060

lauri.kangas@kolumbus.fi

Airi Kapanen  Puh. 041 5477 330

kapanen.airi@gmail.com

LEHDISTÖTIEDOTE 15.8.2022

Ole Sinäkin Kouluvaari tai Koulumummi tule rohkeasti mukaan.

Tässä kohdin kesää olemme vihdoin siinä kohdassa, että haemme innolla Kouluvaareja ja Koulumummeja toimintaan mukaan. Lapsia kunnioittavia, reippaita aikuisia tarvitaan Liedon alakoulujen pienten koululaisten pariin. Olipa Sinulla aikaa aamu- tai iltapäivän verran, kerran tai kaksi kuussa, niin se riittää. Pienellä ajalla on merkittävä vaikutus pienille lietolaisille. Toiminnassa aikuisen vahva, turvallinen ja kiireetön läsnäolo alakouluissa on riittävää. Meiltä tasapainoisilta aikuisilta se ei paljoa vaadi, mutta sitäkin suurempi merkitys kouluympäristössä ja osaltaan esim. kiusaamisen, ja yksinäisyyden tunteen ennaltaehkäisyssä.

Voimme olla ylpeitä Suomesta ja siitä, että jokaisella lapsella on oikeus päästä varhaiskasvatuksen ja peruskouluopetuksen piiriin. Olemme saaneet myös lukea siitä, miten upeita tuloksia Suomen opetuksen laadusta ja korkeatasoisesta opetuksesta on keskusteltu kansainvälissä fooorumeilla.

Vuosien varrella olemme kuitenkin kuulleet huolestuttavia tietoja koulukiusaamista kouluympäristössämme ja miten jokaisesta ikäluokasta syntyy ryhmä koulupudokkaita. Syitä näihin on tutkittu ja luotu erilaisia malleja kyseisiin epäkohtiin puuttumiseksi. Varmasti tuloksia on syntynyt ja ainakin on keskusteluun nostettu seikkoja, jotka muuten jäisivät suurelta yleisöltä piiloon. Tosin useat kouluympäristössä syntyvät ongelmat, voivat olla sellaisia, joista myös vaietaan. Ja varmaa on se, että COVID-19, siis korona, ei tätä ongelmien vyyhtiä vähentänyt.

Jäsenemme, Lauri Kangas, joka on toiminut myös alakoulussa Kouluvaarina, heitti Lieto Vanhalinnan Rotaryklubissa ilmoille ajatuksen Kouluvaarista ja Koulumummista. Klubissamme tartuttiin tähän ajatukseen oitis, sillä se olisi loistavaa palvelua osana klubimme arvoja lasten ja nuorten tukemisessa.

Kiitos Liedon sivistystoimialan johtaja Laila Mäkelän, joka antoi tukea ajatuksellemme. Yhden palaverin jälkeen suunta ja näkemys toiminnasta olivat huomattavasti selkeämmät ja kirkkaammat kuin alkumetreillä. Kiitos myös Kouluvaarit ry:n puheenjohtaja Jorma Kytömäelle erityisesti siitä, että saimme yhdistyksen hakemuspohjan käyttöömme.

Lauri Kankaan sanoin ”lukuvaarina sain niin paljon iloa ja hyvää mieltä”. Mitä me aikuiset enempää tarvitsemme ”palkaksemme”.

Idean ympärille kokoontui 21.6.2022 edustajia eri lietolaisista yhdistyksistä ja kunnan edustajana Laila Mäkelä. Me, Eläkeliitto Liedon yhdistys, Liedon Seniorit, Liedon Eläkkeensaajat, MLL Liedon ja Tarvasjoen yhdistykset, Tarvasjoen Lions Club sekä Lieto Vanhalinnan Rotaryklubi, toivotamme tai oikeammin haastamme juuri Sinua tulemaan mukaan toiminaan.

Aloitustilaisuus Liedon kaupungintalolla ti 23.8.2022 klo 16.00 – TERVETULOA

Lisätietoja: Airi Kapanen
puh. 041 5477 330

kapanen.airi@gmail.com

Laila Mäkelä
puh. 050 414 6227
laila.makela@lieto.fi

Lauri Kangas

Artikkeli Turun Tienoo -lehdessä 1.9.2022

Share This