Presidentin palsta

PUHEENJOHTAJAN

KESÄN KYNNYKSELLÄ –BLOGIPALSTA                                    

30.5.2022

 

Siitä onkin jo vierähtänyt tovi sitten viimeisimmän blogini.  Paljon on ehtinyt tapahtua niin klubissamme kuin maailmalla.

Ukraina on näyttänyt maailmalle miltä isänmaan puolustustahto merkitsee ja länsimaiset valtiot näyttävät mitä yhteistyö merkitsee tuen antamisessa. Jotain hyvääkin siis tuossa kokonaisuudessa.

Klubimme GG-hanke, Vanhemmat vahvasti mukana on tuloksekkaasti viety maaliin ja hankkeen päätösseminaaria vietimme 20.5.2022 Riikassa. Seminaariin osallistui meidän klubista Sakari, Seija ja allekirjoittanut sekä piiristä Tapio Kaarlas Rotarysäätiön edustajana ja tuleva kuvernööri Martti Sjölund.  Sakari piti seminaarissa kattavan alustuksen siitä, mitä hanke klubille merkitsi ja mitä uurastusta se vaati. Työstämme juuri tiedotetta niin jäsenistölle kuin myös tiedotusvälineille hankkeesta. Upea päätös ja upeat tulokset, kaikki tämä huolimatta COVID-19 aiheuttaman hidasteen. Ja muistattehan, että voitte jo nyt kysellä hankkeesta Sakarilta.

Tätä blogia kirjoittaessani meillä jo tiistaina ilo tutustua uuteen yritykseen Stugaan.  Yrityksen omistaja, jäsenemme Hanna kertoo yrityksestä ja sen ideasta. Yrityksestä tulemme kuulemaan varmasti jatkossa vielä laajemmin. Kuuleman mukaan saamme hyvää lannoitusta mukaamme kotiin vietäväksi.

Käätyjen vaihtotilaisuus on sitten 14.6.2022 Nautelan kartanossa. Tilaisuudessa tuleva presidentti, Tom Lindqvist kertoo tulevan kauden ohjelmasta ja mukaan saamme tiettävästi myös syksyn ohjelman. 

Liedon klubi täyttää 40 v ja olen osallistumassa juhlaan. Klubimme onnittelee klubia ja sen jäseniä.  Juhlia riittää. Sakarin kanssa osallistumme kuvernöörin käätyjen vaihtoon Laitilassa. Tämä on varmasti mielenkiintoinen tilaisuus, joka järjestetään ensimmäisen kerran. Tilaisuus on oiva tapa eritavoin tutustua klubeihin ja luoda erilaisia yhteistyökuvioita.

Valtti-ohjelman Tapahtumapäivä siirtyi keväästä pidettäväksi sunnuntaina 11.9.2022. Mukaan kutsutaan eri yhteistyötahoja ja erityisesti piirin klubit.

Ihana uutinen oli myös se, että klubillemme voi osallistua SIrkkalan klubin järjestämään RYLAan ja nk. RYLA-seminaareihin.  Osallistumalla sitoudumme yhteistyöhön ja näin meillä on mahdollisuus osallistua myös jatkossa RYLA  

 

Oikein miellyttävää kesän odotusta

-airi-

 

 &&&&&&&&&&&&

 

 

PUHEENJOHTAJAN HELMIKUINEN BLOGIPALSTA                                                         27.2.2022

 

Tuota pikaa helmikuu taittuu maaliskuulle ja kohti kevättä kohisten kuljetaan.  Kevään odotus ja talven horroksesta heräävä kevät tuo riemua jokaiselle.  Vai tuoko, sillä Ukrainan sota Euroopan mantereella koskettaa ja kovaa.  Rotary Internationalin julkilausuma Ukrainan konfliktista on tämän blogin lopussa.

Koko sydämestäni toivon Ukrainan kansalle ja sen johdolle voimaa ja rohkeutta.  Sodan jälkipolvena en voi enkä saata ymmärtää itäisen naapurimaamme johdon liikkeitä ja suuruuden kaipuuta. Koronan tuoma pakotteiden purku ei tässä kohdin paljoa mieltä ylennä.  

Pelolle emme anna valtaa vaan rotariyhteisönä teemme työtämme rauhan eteen.  Tartuin Rotarymatrikkeliin 2020-2021 ja sen artikkeliin Rotary kolmessa minuutissa. Jo tunnuslauseemme Palvelu itsekkyyden edelle ja Rotaryn perusajatus Humanitaarinen palvelutyö sekä kotipaikkakunnalla että maailmanlaajuisesti, kannustavat meitä yhä voimaperäisemmin tekemään palveltutyötämme. 

Joskus saattaa tuntua, että saavutammeko tämän palvelutyömme kautta mitään näistä ylevistä tavoitteista. Vastaus on yksinkertaisen selkeä: Kyllä.  Pienikin hyväntahdon ele ja toiminta tuottaa moninkertaisesti hyvää.  Yksi palvelumme peruspilareista on nuorisovaihto, joka tuo nuoria yhteen luoden ymmärrystä eri kulttuurien ja kansojen välille – se jos mikä on pitkäkestoista rauhantyötä.

Kansainvälinen koulutushankkeemme (GG) Vanhemmat vahvasti mukana, on klubimme ensimmäinen oma kansainvälinen hanke.  Toivon, että suurella joukolla voimme itse kukin lähteä katsomaan ja kuulemaan Riikaan, mitä hyvää tuo hanke on saanut aikaan ja miten tietoisuus hankkeestamme on innostanut muita klubeja jatkamaan tätä työtä muissa maissa.

Klubillemme tärkeitä ovat lapset, nuoret ja ympäristö.  Tutustumalla lapsia ja nuoria tukeviin toimijoihin ja yrityksiin sekä tukemalla eri muodoin näiden toimintaa, voimme olla vakuuttuneita hyvän vaikutuksesta.  Jotta voimme turvata lastemme ja nuortemme tulevaisuutta, katsomme ympäristötiedon ja -kasvatuksen antavan hyvät eväät rakentaa parempaa tulevaisuutta tuleville sukupolville.

Jos nuorisovaihto tuo ymmärrystä erilaisiin ihmisiin, niin myös keväällä 2022 starttaava Valttiohjelman kanssa käynnistyvä yhteistyö on sitä.  Käynnistämme yhteistyön toimintapäivänä 24.4.2022 klo 13–15 Metsäkylän ratsastuskeskuksessa.  Tapahtumasta tarkemmin kotisivullamme ja tietenkin tulevissa klubikokouksissa, tapaamisissa ja viesteissä.

Tämä kuukausikirjeeni oli eräällä tavalla oma tapani tarkastella omaa sosiaalista ympäristöäni ja tekemistäni suhteessa niihin kauheuksiin mitä Ukrainassa tapahtuu.  Siksi olen ylpeä siitä, että minut on kutsuttu tähän yhteisöön, jossa saan tehdä työtä rauhan ja keskinäisen sovun eteen.

Kevään odotuksin

-airi-

Rotary Internationalin julkilausuma Ukrainan konfliktista

 

Tämä on traagista ja surullista aikaa Ukrainan kansalle ja koko maailmalle.

Rotary:ssa olemme syvästi huolissamme Ukrainan tilanteen heikkenemisestä ja lisääntyvistä ihmishenkien menetyksistä ja humanitaarisista vaikeuksista. Jatkuvat sotilaalliset toimet Ukrainaa vastaan eivät ainoastaan tuhoa aluetta, vaan uhkaavat myös levittää traagisia seurauksia kaikkialle Eurooppaan ja maailmaan.

Yhtenä maailman suurimmista humanitaarisista järjestöistä olemme tehneet rauhasta maailmanlaajuisten tehtäviemme kulmakiven. Yhdymme kansainväliseen yhteisöön vaatiessamme välitöntä tulitaukoa, Venäjän joukkojen vetäytymistä ja diplomaattisten ponnistelujen palauttamista konfliktin ratkaisemiseksi vuoropuhelun avulla.

Rotaryklubit Ukrainassa, Venäjällä ja lähimaissa ovat viimeisen vuosikymmenen aikana ylittäneet kansalliset erot ja osallistuneet aktiivisesti rauhanrakennusprojekteihin hyvän tahdon edistämiseksi ja sodan ja väkivallan uhrien auttamiseksi. Tänään ajatuksemme ovat rotarytovereidemme ja muiden Ukrainassa olevien ja näistä traagisista tapahtumista ja selviytymisestä kamppailevien kanssa. Rotary International tekee kaikkensa tuodakseen apua, tukea ja rauhaa alueelle.

Rotary International

25. helmikuuta 2022

Mikko Lindeman

PUHEENJOHTAJAN TAMMIKUINEN

BLOGIPALSTA 

31.1.2022

 

Sanonta ”Uusi vuosi ja uudet kujeet” lienee hieman raflaava kuvaus meidän toiminnastamme, mutta totta ainakin toinen puoli.  AVI on viime perjantain päätöksellä hieman purkanut rajoitteita ja nyt jos koskaan toivomme, että tuo COVID-19 selkä taittuu ja pääsemme ns. normalisoimaan arkeamme.

Ensimmäinen merkki muutoksesta on, että voimme 8.2.2022 klo 17.00 tavata ihan silmätysten! 

Silloin klubiohjelman mukaisesti tutustumme Kisälliin, Liedon kunnan työpajatoimintaan ja nuorten etsivätyöhön.  Tapaaminen on osaltaan myös nostalginen, ainakin joillekuille, nimittäin tapaamme ”Lempparissa”.

Lisäksi meillä on helmikuussa bonusohjelma: to 17.2.2022 klo 18.00.  Tutustumme Liedon kirkkoon kirkkoherra Risto Leppäsen johdolla.  Ja tietenkin juomme kirkkokaffeet.

Alkuvuoden kaksi klubikokousta on pidetty etänä ja mielestäni ne ovat onnistuneet ihan loistavasti.

Ensimmäisessä etäkokouksessamme käsittelimme Kouluvaari ja Koulumummi -palveluamme.  Ja mitä upeinta, jatkamme työtämme yhteistyössä Liedon klubin kanssa, josta saamme työryhmään edustajan.  Ryhmämme tulee kokoontumaan pitkän tauon jälkeen nyt helmikuussa.  Muistin virkistämiseksi, käy tutustumassa kotisivuillamme aiheeseen ja innostuta palvelutyöhön myös ystäväsi ja tuttavasi.

Hannan esitys yrityksestä Hylje-haalari, oli todella mielenkiintoinen.  Ihailtavaa, että yritys on toiminut monta vuosikymmentä kilpailulla alalla ja panostanut kehittämiseen sekä kehittymiseen.

Huhtikuussa meillä on näytönpaikka.  Valtti-ohjelman kanssa toteutettava toimintapäivä 24.4.2022. Tähän tarvitsemme tekeviä käsiä ja iloisia kasvoja.  Olethan Sinäkin mukana? Kuitenkin ennen huhtikuuta tutustumme olutpanimoon, teemme nojatuolimatkan maailmalle, kuulemme vesireppujen tuloksista ja aistimme kevään tulon.

Yhteistyö ja yhdessä tekeminen kuvastakoon myös meidän kevätkauttamme.  Palvelutyömme tarkoituksena on myös herättää kiinnostusta toimintaamme kohtaan ja innostaa rotariuteen.  Klubimme esitettä on myös näppärä jakaa kiinnostuneille.  Esitteitä jaossa myös 8.2.2022 klubitapaamisessa.  

 

Ja muistattehan hyväntekeväisyystuotteemme: kortit ja palasaippua sekä postimerkit.  Nämä tuotteet ja markkinointiesitteemme ovat osa kokonaisuutta, jonka kautta teemme suurelle yleisölle toimintaamme näkyväksi.   Ja tähän työhön meitä kaikkia tarvitaan.

 

Lumen valkeaa raikkautta ja iloista mieltä toivottaen

-airi-

PUHEENJOHTAJAN JOULUINEN BLOGIPALSTA

19.12.2021

 

Tätä blogia kirjoittaessani Joulu on jo ovella.  Joulu, tuo osalle meistä odotettu perhejuhla, on usealle myös vallan muuta.  Osassa perheitä joulua ei vietetä lainkaan ja osassa sitä ei kyetä edes viettämään. Niin joulun kuin myös monen muun osalta maailma ympärillämme on monimuotoinen.

Joulun alla monet hyväntekeväisyystyötä tekevät tahot voivat keräyksillä viedä moneen kotiin iloa ja valoa.  Myös me rotarit olemme osa tuota hyvää ympärillemme tuovaa yhteisöä.  Samalla olemme myös osa maailmanlaajuista Rotary-yhteisöä, jonka tavoitteita omalla palvelutyöllä tuemme.  Palvelu on se sitten paikallista, alueellista tai kansainvälistä saa sitä suuremman voiman mitä enemmän panostamme myös yhteistyöhön eri yhdistysten kanssa.

Mielestäni kulunutta syyskautta kuvastaa yhteistyö ja yhdessä tekeminen.  Näillä ja monipuolisella toiminnalla kiinnostus toimintaamme kohtaan lisääntyy ja innostaa tulemaan mukaan rotariuteen.

 

Tammikuussa 2022, tarkemmin 11.1., kevätkauden toimintamme käynnistyy Kouluvaari ja Koulumummi – toiminnan lanseerauksella.  Yhdistyksemme joululahjatoiveena, haastankin teidät osaltanne kutsumaan mukaan alkutilaisuuteemme ystäviänne, sukulaisianne, naapureitanne ja yleensä toiminnastamme kiinnostuneita henkilöitä.  Kouluvaareja ja Koulumummeja tarvitaan pienten alakoululaisten tueksi ja kuuntelijoiksi.  Totta edelleen, että lapsissa on tulevaisuus.

 

Muistattehan hyväntekeväisyystuotteemme: kortit ja palasaippua sekä postimerkit.  Nämä tuotteet ja markkinointiesitteemme ovat osa kokonaisuutta, jonka kautta teemme suurelle yleisölle toimintaamme näkyväksi.   Ja tähän työhön meitä kaikkia tarvitaan.

 

Toivotan teille kaikille ja perhekunnillenne rauhallista Joulun aikaa ja toiveikasta Uutta Vuotta

-airi-

 

PUHEENJOHTAJAN MARRASKUUN BLOGIPALSTA 26.11.2021

 

Iloa tähän marraskuiseen ilmanalaan on tuonut perheen Hollannissa asuvan tyttären ja lapsenlapsen vierailu täällä Liedon kodissa.  Kun seuraa pienen 3-vuotiaan yritystä saada lumihiutale kiinni ja kasvoille syntynyttä ihmetystä hänen kaaduttuaan ns. mustalla jäällä, tulee niin hyvä mieli.  Siis syksyn ”synkkyydessä” pienillä ilonpisaroilla on valtava merkitys. 

Hyvää mieltä tuo myös klubimme monipuolinen toiminta ja yhä useamman jäsenen osallistuminen palvelutehtäväämme.  Nyt kun meidän Global Grant –hankkeemme on loppusoralla, olemme  yhdessä luotu uusia palvelumuotoja toimintaamme, jotka kohdistuvat pääosin lapsiin ja nuoriin.  

  • Valtti-yhteistyö huipentuu huhtikuussa pidettävään toimintapäivään ja tähän meidän kaikkien (myös ystäviemme) panosta tarvitaan.
  • Kouluvaari ja Koulumummi, joka toteutetaan yhteistyössä Liedon kunnan kanssa. Kutsumme mukaan yhdistyksiä, joilla on halua ja valmiutta tulla mukaan tähän alakouluissa toteutettavaan työhön. Lapset tarvitsevat yhä enemmän meitä aikuisia olemaan läsnä ja kuulemaan heitä.

Tulemme kevään 2022 ohjelmassa tutustumaan myös mitä meidän vesireppu-hankkeelle kuuluu. Lahjoitimme kolmelle Liedon alakoululle (Taatila, Loukinainen, Ilmarinen) vesireput. Maaliskuussa siten kuulemme mitä tuloksia tähän tiiviisti Itämeri-hankkeeseen liittyvän toiminnan kautta saatu.

 

Mukavaa kerrottavaa on myös hyväntekeväisyystuotteemme: kortit ja palasaippua, joita myynnissä mm. klubikokouksissa ja ottamalla yhteyttä suoraan Hannaan tai Airiin.  Kiitos tästä kokonaisuudesta Hannalle. Niin, ja lisäksi meillä on myynnissä vielä muutama arkki postimerkkejä. 

Kaiken tämän lisäksi meillä on käytössämme postikorttikokoon tuotettu markkinointiesitteemme.  Näitä myös jaossa klubikokouksissamme.  Kortin myötä on mukava esitellä keitä me olemme, mitä teemme ja samalla herättää kiinnostusta hakeutua joukkoomme.

Seija on siirtämässä kotisivumme tapahtuma-sivulle ensi kevään klubiohjelman.  Yritys- ja työpajavierailut jatkuvat myös keväällä.  Muutoksia ohjelmaan siihen saattaa tulla.  Muistakaa merkitä tapahtumat allakkoihin. Toivomme, että tapaamiset ovat jatkossakin sallittuja. 

Myös jatkossa Sinikka lähettää noin viikkoa ennen tietoa seuraavasta tapaamistamme sekä sähköpostitse että WhatsApp-viestinä.  Myös klubimme facebook-postauksia kannattaa seurata.

Vielä muistutuksena, että piirimme 1410 kotisivun osoite on muuttunut: https://rotary.fi/d1410

  • Seuraavaksi tapaamme jo ensi viikon tiistaina eli 30.11.2021, jolloin kuvernööri vierailee klubissamme.
  • Joulupuuroa ja joulumieltä luvassa vuoden viimeisessä klubikokouksessa Nautelan Kartanossa 14.12.2021 .

Iloa ja valoa toivoopi

-airi-

Puheenjohtajan lokakuun blogipalsta 17.10.2021

Aivan ihanaa, kun jälleen voimme pitää klubikokouksia ihan livenä.  Vielä ehkä hitunen arkuutta osallistumisessa on, mutta toivon kaikkien rohkaistuvan oasliitumaan tapaamisiimme.  Ja mukavaa on myös ottaa avec mukaan kuulemaan ja näkemään ehkä ihan erilaisia juttuja mihin normaalissa arjessa olemme tottuneet.

Seija on nyt siirtänyt kotisivumme tapahtuma-sivulle klubiohjelmamme kaikki loppuvuoden tapaamiset. Sieltä ne on helpompi löytää ja kirjata allakkoihin.  Mutta myös jatkossa Sinikka lähettää noin viikkoa ennen tietoa seuraavasta tapaamistamme sekä sähköpostitse että WhatsApp-viestinä. 

Ja vielä muistutuksena, että piirimme 1410 kotisivun osoite on muuttunut: https://rotary.fi/d1410

Mieluista oli lukea Turun Tienoo –lehdestä tiedotteemme vesireppujen lahjoittamisesta Liedon kolmeen kouluun: Taatila, Loukinainen ja Ilmarinen. On hyvä, että ”suuri yleisö” on tietoinen rotareiden merkittävästä panostuksesta niin Itämeri-ohjelmassa ja siihen liittyvässä vesireppu-hankkeessa. Olemme näin omalta osaltamme luomassa parempaa ymmärrystä vesistöihin ja luonnon monimuotoisuuteen

Kuten klubisuunnitelmaan kirjattiin, tutustumme tänä kautena uusiin yrityksiin ja yrittäjiin sekä nuorten työpajoihin. 

Vuorossa 5.10. oli kylläkin vanha perheyritys, jossa nuorempi sukupolvi on ottanut toimitusjohtajan tehtävät vastaan.  Todella mielenkiintoista oli kuulla ja nähdä miten aina ajassa ja aikaansa edellä oleva yritys Piiloset onkaan.   

Lokakuussa syyskokous käsittelee sääntömääräisiä asioita ja tuleva presidentti Tom Lindqvist esittelee tulevan toimintakauden hallituksen.  Kokouksessa tulemme myös käsittelemään myös Valtti-ohjelmaa, Kouluvaari ja –mummo –kouluyhteistyötä sekä klubimme esitekorttia ja hyväntekeväisyystuotetta.  Klubimme kokoukseen saapuu myös AG Ari Aalto.

Marraskuun klubikokous vierailee nuorten työpaja Nuorten TyöTuki ry:ssä 2.11. klo 17.00 (HUOM AIKA). Varsinais-Suomen työpajakoordinaattori Jarkko Åkerberg kertoo lähemmin mitä nuorten työpajatoiminta on ja miten työpajatoiminnan piiriin pääsee ja ennen kaikkea mitä tuloksia nuorten työnsaantiin ja opiskeluun tuo pajatoiminta on tuonut.

Monenmoista tapahtumaa ja tekemistä on siis tiedossa.  Nähdään.

-airi-

PUHEENJOHTAJAN ELOKUUN BLOGIPALSTA

17.8.2021

 

Kesän helteet ovat olleet, ainakin minulle aika haasteellisia, mutta varjossa olen nauttinut ja vain ollut.  Elokuun alun sateet ovat elävöittäneet luontoa ja uskon, että virvoittaneet itse kutakin. Toivon, että kesä on tuonut kaikille jotain uutta ja mielenkiintoista ystävien ja sukulaisten parissa.

Pohtiessani heinäkuussa käynnistynyttä Rotary-toimintavuottamme, ovat päällimmäisenä kuitenkin olleet koronatilanteen melko dramaattisetkin muutokset.  Uskon ja toivon, että mm. rokotustilanne sallisi live-klubikokoukset, pidettiin ne sitten omassa kotipesässämme, Vanhalinnassa tai tutustuessamme eri yritysten ja 3. sektorin toimijoiden arkeen.

Aloitamme kautemme tiistaina 24.8.2021 klo 17.30 Halistenkosken rantamailla.  Toivon todella, että mahdollisimman monet jäsenemme pääsevät mukaan ja ottavat avecin mukaansa. Nimittäin hankkimamme Vesireput ovat saaneet uudet omistajat ja tapaamme nyt koulujen edustajat ja mitä tärkeintä Vesireppujen ”isän” Matti Hakoilan.

Uudet kotisivumme ovat miltei kaksi vuotta käytössä ja on aika siirtyä sivujen aktiivisempaan käyttöön ja hyödyntämiseen.  Kiitos Aimon Seijan, joka on ottanut kotisivujemme ylläpidon vastuulleen, mutta myös hallituksen jäsenet omilla vastuualueillaan työstävät päivityksiä ja muutoksia Seijan kanssa.  Ja kaikilla jäsenillä on erinomainen mahdollisuus tuoda oman näkemyksensä ja kirjoituksensa esille, joista toivommekin Seijan kanssa yhteydenottoja. 

Kuukausittain kirjoitan sivuillemme blogia tai pikemminkin puheenjohtajan palstaa ja voipi olla, että ehkä useamminkin.

Toivotan teille erinomaista loppukesän jatkoa ja mielenkiintoista syksyn toimintaa.

 

Airi Kapanen

presidentti

Lieto Vanhalinnan rotaryklubi

 

Kokoontumistiedot

Paikka:
Liedon Vanhalinna
Vanha Härkätie 111
21410 Vanhalinna

Aika:
Parillisen viikon tiistait
klo 17.30 - 18.30

Tapahtumat

Kokoontumistiedot

Paikka:
Liedon Vanhalinna
Vanha Härkätie 111
21410 Vanhalinna

Aika:
Parillisen viikon tiistait
klo 17.30 - 18.30

Tapahtumat

Share This