Itämeren hyvinvointi

Vesireppu

Lähivesistön tutkiminen helposti ja monipuolisesti

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne?

Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita:

  • lämpötilaa (vesilämpömittari)
  • näkösyvyyttä (Secchi-levy)
  • sinilevätilannetta
  • sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko)
  • happipitoisuutta (testiputki,DO-tabletti, väriasteikko)
  • fosfori- ja typpipitoisuutta vedessä

Vesirepun käyttö opetuksessa

Vesireppua on tarkoitus käyttää lähiympäristön tutkimiseen osana Ihan Pihalla-hankkeessa
tuotettavia oppimiskokonaisuuksia. Kouluissa voi oppilaiden kanssa koota ”Oman lähiveden tarinan”, joka alkaa oppilaiden ennakkokäsitysten kartoittamisella esimerkiksi ajatuskartan avulla. Seuraavaksi tutustutaan yhdessä tutkimusvälineisiin ja matkataan näytteenottoon lähivesistön rantaan Vesirepun ohjeita ja välineitä hyödyntäen. Maastossa otetaan kuvia ja luokassa havainnot
voidaan kirjata yhdessä ylös vaikkapa Järvi&MeriWiki-palveluun. Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesireppua voi käyttää vaikkapa oman mökkirannan veden tutkimiseen!

Lisää tietoa vesirepusta

 

Rotarit havannoivat sinilevän esiintymistä

Yhteistyökumppanimme SYKE ( Suomen Ympäristökeskus) antoi vuonna 2020 meille selkeän mahdollisuuden auttaa Itämerta v. 2020 suorittamalla säännöllistä sinilevähavainnointia alueella Selkämeri-Saaristo-Pohjoinen Itämeri ja Ahvenanmaa.
 
Tartuimme heti toimeen ja aloimme tehdä viikoittain toistuvaa visuaalista havainnointia omasta mökkirannasta, yleisestä rannasta tai jopa veneestä. Paikalla ei ole merkitystä, kunhan havainto tehdään samasta paikasta viikoittain kesäkuun alusta syyskuun loppuun.
 
Rotarit hoitavat vuonna 2021 178 virallista havantopaikkaa. Pääset näkemään havaintopaikat ja tehdyt havainnot Järviwikistä
 

Basran

Baltic Sea Rotary Action Network

Itämeren ympärysmaiden rotarien yhteinen foorumi Itämeren hyvinvoinnin edistämiseksi.

 

Share This