Rotary yhteistyökumppaneineen on miltei täysin saanut hävitettyä polion maailmasta, sillä villin polioviruksen aiheuttamat tautitapaukset on saatu vähenemään dramaattisesti.

Mahdottomalta tuntunut tehtävä hävittää polio Intiasta tai koko Afrikasta on onnistunut. Seurantaa toki jatketaan. Vielä on jäljellä kaksi maata: Afganistan ja Pakistan, joissa villin viruksen aiheuttamaan polioon on sairastunut yksi lapsi kummassakin maassa. Määrä on häkellyttävän pieni, ja toive on, että todellinen tilanne näissä maissa jatkuu näin suotuisana tulevinakin vuosina.

Mikä on poliovirus?

Poliomyeliitti on erittäin tarttuva sairaus, jonka useimmat tuntevat polioviruksena. Virus leviää ihmisestä toiseen usein saastuneen veden kautta. Se voi hyökätä hermostoon ja joissakin tapauksissa johtaa halvaantumiseen. Parannuskeinoa ei ole, mutta rokote antaa suojan.

Miksi rotarit tekevät tätä työtä yhteistyökumppaneiden kanssa?

 • Suojelemme lapsia. Polioon sairastuvat pääasiassa alle 5-vuotiaat lapset.
 • Polioon ei ole parannuskeinoa, mutta tauti voidaan estää rokotteella.
 • Villiä poliovirusta esiintyy enää vain kahdessa maassa. Se on voitettavissa.
 • Olemme vähentäneet tapauksia 99,9 % vuodesta 1988.
 • Kunnes hävitämme polion lopullisesti, jokainen lapsi on vaarassa.
 • Jos toimenpiteet lopetettaisiin nyt, arvio on, että 10 vuoden kuluessa 200 000 lasta voi vuosittain halvaantua.
 • Polio hävitetään maailmasta. Rotarit ovat antaneet tämän lupauksen maailman lapsille, ja tämä lupaus pidetään.

Lahjoittamalla Rotarysäätiön poliorahastoon esimerkiksi 30 euroa, voit varmistaa kymmenelle lapselle suojan tätä tautia vastaan. Polio halvaannuttaa ja vakavimmillaan johtaa kuolemaan. Vielä 1950-luvulla monia suomalaisia halvaannuttanut tauti on saatu rokotuksilla kuriin maassamme. Me voimme auttaa haavoittuvassa asemassa olevia lapsia saamaan samanlaisen suojan tukemalla omaa Rotarysäätiötämme ja sen työtä. Yksittäis- tai kuukausilahjoituksen voit tehdä itse Rotaryn verkkosivuston kautta: https://rotary.fi/lahjoita/   Jäsenten yhteislahjoitus on mahdollista hoitaa myös klubin rahastonhoitajan avulla.

Muutamia lukuja:

 • Lähes 3 miljardia lasta on rokotettu poliota vastaan.
 • 19,4 miljoonaa ihmistä, jotka muuten olisivat olleet polion halvaantuneita, voivat kävellä tänään.
 • 1,5 miljoonan lapsen kuolema on estetty, kun GPEI* on toimittanut lapsille A-vitamiinia – ravintoainetta, joka on välttämätön terveelle kasvulle ja kehitykselle – poliorokotuskampanjoiden aikana.
 • Villin polioviruksen aiheuttamat poliotapaukset ovat vähentyneet yli 99,9 %.
 • Maiden määrä, jotka ilmoittavat villin viruksen aiheuttamista poliotapauksista, on vähentynyt 125:stä kahteen.
 • Rotary on investoinut yli 2,2 miljardia dollaria maailmanlaajuisiin polion hävittämistoimiin.
 • Rotary on auttanut saamaan 10 miljardin dollarin lisälahjoitukset hallitusten maailmanlaajuisiin polion hävittämistoimiin.
 • 122 maata on saanut PolioPlus-apurahoja.


Pisara uurtaa kiven tässäkin työssä

Me voimme tehdä historiaa yhdessä. Meistä jokainen voi kertoa rotareiden aloitteesta käynnistyneestä työstä polion hävittämiseksi. Jos käytät sosiaalista mediaa, mikset kertoisi rotareiden työstä sitäkin kautta. Voit vaikka vaihtaa itsellesi väliaikaisen End Polio Now -kehyksen Facebookissa.  Mutta ennen kaikkea, me voimme lahjoittaa Rotarysäätiöllemme. Pienikin summa yhteisessä lahjoituspotissa tuottaa tulokseksi suuren summan rotareiden vuonna 1988 aloitteesta käynnistyneeseen polion vastaiseen työhön.

Silja Minkkinen-Poikolainen
Tammer Nova Rotaryklubi, säätiötiimin puheenjohtaja

Lue lisää:
https://www.endpolio.org/eradicating-polio-amid-a-pandemic-and-political-upheaval
https://www.rotary.org/en/our-causes/ending-polio
https://www.rotary.org/en/best-chance-eradicate-polio-now
https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/polio-on-vihdoinkin-haviamassa-maailmasta-ndash-vai-onko-sittenkaan/?public=f46d9d922f5d4843c43fc9cfd7c5a46b&utm_source=facebook
https://yle.fi/uutiset/3-10469491
* Global Polio Eradication Initiative, GPEI

Share This