Rotareiden aloitteesta melkein neljä vuosikymmentä sitten käynnistyneet kampanjat polion hävittämiseksi maailmasta ovat tuottaneet hedelmää. Maratonponnisteluissa ovat mukana mm. WHO, UNICEF, CDC sekä Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Kotoperäisiä ”villejä” tartuntoja todetaan enää Afganistanissa ja Pakistanissa. Tammer Novan poliopäivän tilaisuuden asiantuntijoiden mukaan tilanne on kuitenkin heikentynyt ja uusia tartuntoja on todettu ympäri maailmaa.

 

Rita Järvinen ystävänsä ja tarvitsemansa hengityslaitteiston kanssa

Rita Järvinen sairastui polioon viisivuotiaana vuonna 1958 ja vietti ensimmäiset viisi vuotta eristyksissä Tampereen Pyynikin sairaalassa. Sairaalan monet lapset oli kytketty hengityslaitteisiin ja ulkona päästiin käymään vain käsipalkeella ilmaa pumppaamalla. Unioninkadun sairaalassa Helsingissä lapsilla oli oma partiolippukunta ja keräysrahoilla saatu musta pakettiauto, jolla pyörätuolipotilaat pääsivät retkille. 50-luvulla “lapsihalvaus” oli yleinen tauti. Vammautuneiden vanhemmille sanottiin, että jatkakaa omaa elämäänne, tästä ei ole paluuta.

Tammer Novan poliotilaisuuteen osallistui  kokemusasiantuntija Rita Järvinen

Vuonna 2022 Rita Järvinen liikkuu edelleen pyörätuolilla ja hänen tarinoittensa myötä asiantuntija -lääkärit, rotarit ja Metson tilaisuuden osallistujat saivat väläyksen, mitä elämä polion sairastaneella oli ja voi olla edelleen. Ja miten polion moninaisia jälkioireita ei kukaan tutki.

Kolme virusta, kaksi rokotetta

Polioviruksia on Heikki Hyödyn mukaan kolmea tyyppiä, ykkönen, kakkonen ja kolmonen. Virus tarttuu herkästi hengitysteitse ja leviää sieltä pahimmillaan keskushermostoon, missä se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Polio voi johtaa myös kuolemaan, yleensä hengityslihasten lamaantumisen vuoksi. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista ei kuitenkaan ole flunssaa kovempia oireita.

Tampereen yliopiston virologian professori ja tutkimusryhmän johtaja Heikki Hyöty kertoi polioviruksista ja niiden tarttumisesta

50-luvun polioepidemiat vauhdittivat rokotteiden kehittämistä, kertoi Heikki Hyöty. Valmistui kaksi erityyppistä rokotetta. Pistoksena annettavan poliorokotteen kehitti Jonas Salk vuonna 1955. Se sisältää inaktivoituja polioviruksia ja annetaan pistoksena lihakseen. Albert Sabinin rokote taas muodostuu elävistä polioviruksista, joiden taudinaiheuttamiskykyä on heikennetty ja rokoteaine nautitaan suun kautta.

Suomessa poliotilanne saatiin Hyödyn mukaan nopeasti hallintaan pistoksin annetuilla rokotteilla jo 60-luvun alussa. 80-luvun pieni epidemia katkaistiin nopeasti jakamalla isoille joukoille heikennettyä virusta sisältäviä sokeripaloja.

Korona heikentänyt poliotilannetta, uhkana myös ilmastonmuutos 

Ylilääkäri Hanna Nohynek korosti,  että Maailman poliopäivä on tärkeä muistutus siitä, että polio on edelleen keskellämme. Afganistanissa ja Pakistanissa on todettu viime kuukausina useita kotoperäisiä tartuntoja. Sen lisäksi villin tyypin tartuntoja on tullut esiin myös Malawissa ja Mosambikissa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan jätevesiseuranta on tärkeä väline virusten tarkkkailussa

Suurin osa maailmalla viime aikoina todetuista poliotapauksista on Nohynekin mukaan seurausta heikennettyjen virusten muuntumisesta tartuttaviksi. Eniten uusia tartuntoja on maissa, jotka käyttävät heikennettyjä viruksia rokotuksissa. Mutaatioita todetaan tällöin noin yhdellä henkilöllä 1,5-2 miljoonasta. Riskin vuoksi suun kautta annettavista rokotuksista halutaan luopua niiden helppoudesta huolimatta ja siirtyä pistettäviin rokotuksiin, sanoo Nohynek.

Viimeksi lokakuussa tuli ilmi, että Israelista joidenkin uskonnollisten ryhmien mukana virustartuntoja kulkeutui Lontooseen ja sieltä New Yorkiin, kuvailee Nohynek polion tuoretta leviämistä. Eli näissäkin maissa on mahdollista saada tartunta. Esimerkiksi Lontoon jätevesien seurannan mukaan poliota erittäviä ihmisiä on edelleen kymmeniä tai satoja. Hanna Nohynek korostaa, että kliiniset tapaukset todetaan yleensä täysin rokottamattomilla, jotka ovat alttiita saamaan tartunnan.

Hanna Nohynekin mukaan tavoitteena on juuria koko tauti samoin kuin isorokko. Tämä tapahtuu mm saamalla polio kansallisiin rokotusohjelmiin. Korona on ollut polion hävittämisessä todellinen ongelma sotkiessaan terveydenhuollon normaalit toiminnat, Nohynek arvioi. Lapset eivät ole päässeet samalla tavalla rokotusten piiriin eikä rokotuskampanjoita ole pystytty ylläpitämään. Huoli on siitä, että miljoonat lapset ovat jääneet ilman minkäänlaisia rokotuksia ja ovat alttiita polion molemmille muodoille.

Koronan lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa jo monissa maissa terveyteen. Hanna Nohynek otti esimerkiksi Pakistanin, jossa heinä-elokuussa kolmannes maasta oli veden peitossa. Mm. koleraepidemian  takia ei ole pystytty lapsia rokottamaan.

THL:n mukaan Suomessa tilanne on edelleen hyvä. Suurin osa lapsista on saanut täyden rokotussarjan poliota vastaan ja myös aikuisilla immuniteetti on hyvä. Polion esiintymistä seurataan jätevesistä, koska potilas erittää virusta pitkään. THL:n seuranta kattaa noin 30 prosenttia suomalaisista.

Tehosterokosteita tautialueilla reissaaville

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen pitää lapsuuden rokotuksia kulmakivenä suomalaisten polion torjunnassa ja katsoo, ettei polio varsinaisesti uhkaa meitä. Rokotekattavuus on meillä edelleen hyvä.  Silti, jos harvinaisia oireiluja ilmenee, pitää säilyttää tietoisuus myös polion mahdollisuudesta, vaikka vuosiin tai vuosikymmeniin ei ole nähty yhtään tapausta.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsäsen mukaan pakolaisille ja turvapaikahakijoille tehdään terveystarkastukset ja päivitetään rokotukset

Räsänen muistuttaa, että aikuisille annetaan täydennysrokotuksia tarvittaessa maksuttomasti, mikäli tehostusta tarvitaan. Käytännössä tehosterokotuksia suositellaan matkailijoille, joiden tehosterokotteesta on kulunut yli 12 kuukautta ja he oleskelevat riskialueella yli neljä viikkoa. Tehosterokotteita voidaan Räsäsen mukaan antaa myös, jos ei itse ole matkaillut korkean polioriskin maassa, mutta on läheisessä tekemisessä riskialueelta tulevan kanssa. New Yorkin tartunnan takia ei ole tehosteita tarvinnut antaa.

Maahanmuuttajien rokotussuojaa suositellaan Räsäsen mukaan tarkistettavaksi ja käytännössä kaikkien terveydenhuoltoon saapuvien osalta näin tapahtuu.  Mm Ukraina ja Somalia ovat tällaisia korkean polioriskin maita, joista Suomeen tulee paljon ihmisiä, sanoi Räsänen.

Poliopäivän panelistit ja järjestäjät tyytyväisiä iltapäivän antiin

Maailman poliopäivää myös juhlittiin

Maailman poliopäivä näkyi Tampereella illan hämärtyessä: Näsinneula valaistiin punaiseksi päivän kunniaksi.

Näsinneula poliopäivän iltana

 

Tammer Novan tilaisuuksilla kerättiin myös rahaa polion hävittämiseen. Puolet Suomalaisella Klubilla järjestetyn poliojuhlan illalliskorteista lahjoitettiin suoraan poliotyöhön-

 

 

Teksti:  Anne Heino        Kuvat: Matias Ahonen, Rita Järvisen kokoelma

Share This