Maailma tuntuu juuri nyt erityisen epävarmalta. Venäjän uhittelu, Isisin vallan uusi kasvu ja Talibanin hallitsema Afganistan ovat yksittäisiä esimerkkejä jännitteisestä tilanteesta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyjin) jäsenmaat kokoontuivat tammikuussa Itävallassa. Kokouksessa puheenjohtajamaa Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau totesi, että sodan uhka on Etyjin alueella nyt korkeampi kuin kertaakaan viimeiseen 30 vuoteen.

Rauhantyö on yksi Rotaryn kärkiteemoista. Konfliktien ratkomisessa oleellista on kohtaaminen. On tärkeää edistää kulttuurien välistä keskustelua ja ymmärrystä.

Rotarit ovat tukemassa rauhanrakentamista sellaisissa yhteisöissä, jotka ovat jo ajautuneet konfliktiin. Selkkausten syitä voivat olla esimerkiksi köyhyys, eriarvoisuus ja etniset jännitteet.

Koulutuksen tärkeys korostuu myös rauhantyössä. Rotaryn hankkeet tarjoavat kansainvälisiä opintoja rauhan edistämiseen ja konfliktien ratkaisuun.

Piiri 1410:n rauhanstipendiaatti Suvi Lankinen opiskelee parhaillaan Makerere Rotary Peace Centerissä Ugandan Kampalassa.

—Olen tehnyt 15 vuotta työtä oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja koonnut satoja rohkeita suomalaisia mukaan muuttamaan maailmaa. Olen opiskellut kehitysmaatutkimuksen maisteriksi, jotta osaisin tehdä tätä työtä paremmin. Nyt suoritan jatko-opintoja rauhan ja konfliktinratkaisun saralla, sillä ilman rauhaa ei ole kestävää kehitystä, Lankinen kirjoittaa blogissaan.

Suvi Lankisen kokemuksia Ugandassa opiskelusta voi seurata:

https://kapua.fi/blogikirjoitus/kampuselamaa/

Lisätietoa rotarien tukemista rauhantyöhön liittyvistä koulutuksista:

https://www.rotary.org/en/our-programs/peace-fellowships

Lue lisää rauhan edistämisen hankkeista ja periaatteista:

https://rotaryactiongroupforpeace.org

Rauhantyö piiri 1410 tästä!

Share This