Miten teatterit sopeutuivat koronarajoituksiin?

Pasilan klubin viikkokokouksessa toukokuun viimeisenä päivänä saimme kuulla Turun kaupungin teatterin johtajaa Arto Valkamaa. Hän kertoi siitä, miten teatteri sopeutti toimintansa koronarajoitusten aikana ja miten he onnistuivat tekemään sen ilman lomautuksia ja irtisanomisia.

Koronarajoitukset ovat alkuvuodesta 2020 alkaen vaikuttaneet monin tavoin yhteiskunnassamme. Taide- ja kulttuurielämään koronarajoitukset vaikuttivat merkittävästi, kun elokuvateatterit, teatterit, oopperat, konsertit ja muut yleisötapahtumat jouduttiin sulkemaan covid-19 rajoitusten vuoksi.

Yhteistyö on kuitenkin aina voimaa.

Turun teatterissa ei jouduttu henkilöstön lomautuksiin eikä irtisanomisiin koronarajoitusten vuoksi, sillä ratkaisuja pohdittiin yhdessä henkilökunnan, yleisön ja koko alan kanssa.

Teatteri löysi uutta mm. perustamalla somenäyttämöitä ja striimaamalla ensi-iltoja. Teatterin puvustamossa valmistettiin jopa kankaisia kasvomaskeja. Toki yli kahden vuoden rajoitukset myös vaikuttivat teatterin tuotantoon ja talouteen, mutta vahvalla suunnittelulla ja yhteistyöllä kuitenkin selvittiin. Menestymisessä oli tärkeää, että reagoitiin nopeasti AVIn ohjeisiin ja muutoksiin ja siedettiin epävarmuutta, odotettiin ja oltiin valmiita nopeisiin siirtoihin sekä viestittiin avoimesti niin henkilöstölle kuin yleisöllekin.

Share This