Tapiolan puutarhakaupungin ” kapellimestari” ja Tapiolan synty

Pasilan klubin viikkokokouksessa tiistaina 21.2.2024 kuultiin esitelmä Espoon Tapiolan kaupunginosan historiasta. Esitelmöitsijänä oli ekonomi Markku von Hertzen, jonka isä Heikki von Hertzen (1913 – 1985) oli Tapiolan puutarhakaupungin suunnittelun ” kapellimestari ”.

Puutarhakaupunki oli Hertzenin luomus. Hän avasi tavoitteitaan ja ideologiaansa mm. vuonna 1946 ilmestyneessä pamfletissa ”Koti vai kasarmi lapsillemme”.

Heikki von Hertzen toimi mm. Väestöliiton ja Asuntosäätiön toimitusjohtajana ja vaikutti myös asuntorahoitusta hoitamaan luodun Aravan perustamisessa. Hänen mielestään rakennussuunnittelussa ihminen on subjekti ja rakentamisessa on otettava vahvasti huomioon perheiden tarpeet ja kuluttajapalvelut.

Tapiolan rakennettiin osissa. Ensimmäinen ns. itäinen lähiö rakennettiin 1950- luvun puolivälissä ja se koostui useiden arkkitehtien erillisistä asuntosikermistä.

Puutarhakaupunki Tapiola kiinnosti syntyessään kansainvälisesti. Vuosina 1956 – 1975 sinne tehtiin 55 valtiollistaa vierailua.

 

Share This