Kaupunkisuunnittelun trendit.

Pasilan klubin helmikuun ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin kaupunkisuunnittelusta.

Toimittaja ja helsinkiläinen kunnallispolitiikko Björn Månsson (RKP) alustuksessa keskeisiä kysymyksiä olivat: Kuka vastaa todellisuudessa kaupunkisuunnittelusta? Onko kokonaisuus hallinnassa? Onko kilpailutusten kautta rakennusyhtiöillä liikaa vaikutusmahdollisuuksia?

Esille nousivat esimerkkeinä Pasilaan suunnitteilla olevat kolme tornitaloa, Malmin lentokenttä, Elielinaukion rakentaminen ja Etelä-Satama sekä Östersundomin alue Itäisen Helsingin ja Sipoon kuntien alueella. Muun muassa nämä hankkeet ovat viime aikoina olleet paljon julkisuudessa ja myös poliittisen keskustelun teemoina ja kiistoina. Björn Månsson on ollut osallinen Helsingin kaupungin valtuutettuna edellä mainituissa keskusteluissa.

Alustuksen pohjalta käydyssä keskustelussa tuli oivasti esille Helsingin brändi pohjolan valkeana kaupunkina. Toisaalta pitäisikö suojella ja varjella kaupunkinäkymää mereltä, kun saavutaan Etelä-Satamaan. Monelle suomalaiselle tuo näkymä – kahden uskontokunnan kirkot, presidentin linna, kaupungintalo ja elävä toimiva tori – on tärkeä osa Helsinkiä ja suomalaisuutta.

Share This