Onko Ranskan presidentti Macron Euroopan uusi johtaja?

Pasilan klubin viikkokokouksessa tiistaina 17.5. esitelmöitsijänä oli toimittaja, tietokirjailija ja Ranskan tuntija Helena Petäistö. Hän puhui otsikkonaan Ranska ja minä.

Ranskassa käytiin huhtikuussa vaalit ja Emmanuel Macron voitti vaalit toisella kierroksella. Hän sai äänistä 58 % mutta toisaalta 30 % kansasta ei mennyt uurnille. Hänellä oli vastassaan äärioikeistolainen Mairie LePen, jonka äänisaalis oli 41 %.

Helena Petäistön mukaan Macron haluaa jäädä historiaan Ranskan uudistajana ja rakentaa vahvaa Eurooppaa. Viimeaikaisessa politiikassa hän onkin ollut paljon esillä, kun Saksan vahva johtaja Angela Merkel väistyi tehtävästään.

Macron tuli ensimmäisellä kaudellaan presidentiksi tuntemattomuudesta. Häntä pidetään kuitenkin älykkäänä, ahkerana ja energisenä. Hän ei tullut johtajaksi oikealta eikä vasemmalta. Hänellä on tehtävässään kuitenkin suuria haasteita uudistaessaan Ranskan talouspolitiikkaa ja rakenteita. Macronin linja  EU politiikassa on, että tulee olla yhteisvastuuta, mutta tiukoilla säännöillä.

Helena Petäistö on kirjoittanut sekä matkakirjoja että kirjan Ranska, Macron ja minä.

 

Share This