Pasilan klubin viikkokokouksessa tiistaina 20.4. Pasila teemaan liittyvän esitelmän Pasila ja 5G kokeilut piti erityissuunnittelija Tapani Nevanpää Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan yksiköstä.

Langaton 5 G verkko laajenee Suomessa huimaa vauhtia. Se on uusi langattoman verkon sukupolvi. Tutkimuksessa ja kehittämistyössä 5G verkko on kytkennällinen perusverkko, alusta, joka kerää dataa ja josta tekoäly tekee huomioita ja joiden perusteella voidaan toteuttaa toimenpiteitä ja korjausliikkeitä.

Muun muassa Pasilan Triplasta 5G verkon avulla kerätään avointa dataa mm. sisä- ja ulkoilman ilmanlaadusta, ihmis- ja liikennevirroista kuten polkupyöristä, autoista ja kävelijöistä. Ihmisiä ei varsinaisesti tunnisteta, mutta liikennevälineiden ja ihmisten määrää ja liikkumista mitataan.

Älykäs kauppakeskus ja älykäs kaupunki tuovat lisäarvoa toisilleen. Kerättyä tietoa hyödynnetään kehittämistyössä ja se auttaa mm yritystoimintaa suunnittelemaan palveluitaan. Hanke aloitettiin kesällä 2020 ja jo kaksi yritystä on saanut uusia liiketoimintalähtöjä kumppaneiden kanssa.

Helsingissä 5G verkko nähdään älykkään kaupungin mahdollistaja. Helsinki haluaa myös profiloitua yritysten innovaatio ja kehitysalustana sekä olla hyvä paikka yrityksille ja yrittämiselle. Elinkeinopolitiikan näkökulmasta kehitys- ja kokeilualustoja ovat terveys ja hyvinvointi, oppimisympäristöt, puhtaat ja kestävät kaupunkiratkaisut sekä liikkuminen ja digitaalisuus.

Fiksu kaupunki hankkeita on Pasilan lisäksi Malmilla, Kannelmäessä ja Itä-Helsingissä. Älykäs kaupunki kerää dataa ja tarjoaa sitä avoimesti käyttöön yrityksille. Kehitteillä on mm. rakentamisen aikaisen logistiikan suunnittelu, jota voidaan sitten tarjota muuallekin.

Katso Tapani Nevanpään esityksen diat tästä…

 

Share This