Sotealan työvoimapulaan tarvitaan ratkaisuja

Pasilan klubissa jatkettiin tiistaina 11.4.2023 sosiaali- ja terveysalan teemalla. Hyvinvointiala Hali ry:n johtaja Hanna-Maija Kause puhui teemasta – Minne menet sote?

Sotealan työvoimapulaan tarvitaan ratkaisuja sillä vuoteen 2035 mennessä tarvitaan 200 000 uutta työntekijää. Tällä määrällä voidaan korvata eläkepoistumat ja kasvava hoitotarve.

Hali ry:n ratkaisuja työvoimapulaan ovat mm. pätevyysvaatimusten järkeistäminen, koulutuspaikkojen lisääminen, osatyökykyisten laskeminen mitoitukseen, maahanmuuttajien kielikoulutus sekä mm.  saatavuusharkinnasta luopuminen, muunto- ja täydennyskoulutuksen lisäys. Lisäksi tulee ottaa käyttöön kaikki teknologian ja digitalisaation mahdollisuudet ja niiden kautta saatavan tiedon hyödyntäminen.

Työvoimapulaa voidaan myös helpottaa Hali ry:n mielestä, jos hoivan henkilöstörakennetta ja työnjakoa ajatellaan uusiksi.

Hali ry:n mielestä Sote uudistuksessa on vasta tehty ja siirretty hallinnon rakenteet, mutta palvelujen muutos on tekemättä. Joten sote- uudistusta ei ole varsinaisesti vielä tehty ja tämä savotta on vasta edessä.

Tulevaisuudessa ikääntyneiden hoitotarve kasvaa ja on hyvä tiedostaa, että esim. vuonna 2022 syntyi vain noin 44 000 lasta, mikä on vähemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana.

Nämä edellä mainitut faktat ovat pöydällä juuri alkaneissa hallitusneuvotteluissa ja niihin yritetään varmasti löytää ratkaisuja.

Lue lisää…

Share This