Kaikki sodat käydään aina lapsia vastaan

Pasilan klubin kokouksessa tiistaina 27.9.2022 Pelastakaa lapset ry:n toiminnanjohtaja Hanna Markkulan-Kivisilta puhui teemasta Lapset ja maailman kriisit.

Maailmassa joka viides lapsi asuu konfliktien keskellä. Tällä hetkellä maailmassa on meneillään 40 konfliktia tai sotaa. Lapset ovat usein myös sotien ja kriisien tietoisina kohteina. Muun muassa Ukrainassa on hävitetty kouluja, lapsia kaapataan ja heihin kohdistetaan seksuaalista väkivaltaa.

Kriisit ja konfliktit aiheuttavat nälänhätää ja peruspalveluiden puuttumista kuten terveydenhuoltoa sekä pelkoja. Nämä kaikki vaikuttavat lapseen koko kasvuiän ja aikuisenakin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti maailman köyhimpiin lapsiin. Itä-Afrikan kuivuus on pahin seitsemänkymmenen vuoteen. Se aiheuttaa ruokapulaa ja nälänhätää.

Kriisit vaikuttavat vahvasti tyttöihin, sillä jos kouluun voidaan laittaa vain osa lapsista niin ensisijalla ovat perheen pojat.

Covid -19 virus on omanlaisensa kriisi. On sanottu, että se piti miljoonia lapsia poissa koulusta ja vaikka epidemia on hellittänyt lapset eivät palaa kouluun vaan korona lisäsi lapsiavioliittoja, lapsityövoimaa ja mielenterveysongelmia sekä lapsi- ja teiniraskauksia.

Pelastakaa Lapset- järjestö syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen korjaamaan sodan vaikutuksia lapsiin.

Pelastakaa lapset ry… täyttää sata vuotta Suomessa. Sen työstä puolet on kotimaan ja puolet kansainvälistä työtä.

Share This