Lautamiehenä käräjäoikeudesta

Pasilan klubin viikkokokouksessa tiistaina 17.1.2023 herastuomari Sirje Liemola kertoi kokemuksistaan lautamiehenä käräjäoikeudessa. Tätä tehtävää hän hoiti 28 vuotta (1993-2021).

Käräjäoikeudessa lautamiehet osallistuvat rikosasioihin ja maaoikeusasioiden käsittelyyn. Lautamieskokoonpanossa on yleensä yksi lainoppinut puheenjohtaja ja kaksi lautamiestä.

Lautamiehen on oltava puolueeton maallikko. Lautamiehen valitsee kunnan valtuusto toimikauttaan vastaavaksi ajaksi.

Sirje Liemolan mukaan käräjäoikeuden asiat voi pääasiassa jakaa viiteen laatikkoon eli talousasiat, omaisuusasiat, huumejutut, väkivalta ja seksuaalirikokset. Monet jutut ovat olleet henkisesti rankkoja.

Viime vuonna uutisoitiin, että tuomarit, syyttäjät ja asianajajat haluavat luopua lautamiehistä. Lautamiehet osallistuvat vaativiin rikosjuttuihin ja juuri niissä tarvitaan ammattilaisia toteavat oikeussaliin ammattilaiset.

Lautamiesjärjestelmä on vanha, se periytyy Suomen ja Ruotsin vallan ajalta. Oikeussalissa lautamies edustaa kansan oikeustajua. Järjestelmästä luopumista on esitetty kustannussyistä. Lautamiehiä käytetään jo nyt entistä vähemmän.

 

Share This