Talouskuri palaa?

Maan hallituksen budjettineuvottelu eli budjettiriihi on 31.8 – 1.9.2022. Tähän saumaan sopi erittäin mainiosti Akavan pääekonomisti Pasi Sorjosen esitelmä Pasilan rotaryklubissa tiistaina 30.8.2022.

Jo keväällä ministeriöt jättivät omat budjettiesityksessä valtiovarainministeriöön ja niistä on loppukesän aikana käyty ministeriöiden välisiä neuvotteluja, mutta nyt budjettiriihessä asioista varsinaisesti pyritään sopimaan.

Budjettiriihi käydään kohtuullisen mielenkiintoisessa tilanteessa. Sähkönhinta, työllisyyden näkymät ja talouden elpyminen korona kuolemasta, kuluttajahintojen nousu ja sodan jäljet vientiin ja tuontiin sekä kevään 2023 vaalit luovat jännittävän toimintaympäristön budjettiriihelle.

Työllisyysaste on 73,7 % ja työttömyysaste on matalin vuoden 1998 jälkeen. Talouskasvu oli ”pakkasella” koronan pahimpaan aikaan. Kuitenkin palveluvienti on toipunut varsin hyvin. mutta mm. matkailualan toipuminen on yhä kesken.

Sodan takia tavaran vienti Venäjälle on supistunut alle puoleen entisestä, tuontikin kyllä vähenee. Kuluttajien luottamus talouteen kävi heinäkuussa alimmillaan 1995 – 2022 mittaushistorian aikana. Inflaatio taltuttaa kotitalouksien ostovoimaa ja nollakorot ovat takanapäin.

Kuri siis palaa talouteen. Valtion vuoden 2023 budjettia ja työmarkkinaneuvotteluja käydään talouden epävarmuuden olosuhteissa.

Pasi Sorjosen esityksen diat…

Akava Works sivulle…

Share This