Piirin Ryla-kursseja

Esimerkki 1: Leader of Sports

Rotarit järjestivät Tampereella Sammon keskuslukion urheilulinjan kanssa johtamiseen liittyvän kurssin. Kurssi toteutettiin huhti-toukokuussa 2018 ja koulutukseen osallistui 15 lukiolaista. Jääkiekkolegendat Teppo Numminen ja Jukka Tammi sekä Ilveksen jalkapallojoukkueen kapteenina toiminut Antti Hynynen kertoivat osallistujille urastaan ja kokemuksistaan erilaisista johtamistilanteista. Paikallisten rotarikouluttajien vetämällä kahdeksan tunnin mittaisella kurssilla käytiin läpi muun muassa henkilöjohtamiseen liittyviä kysymyksiä, kriisijohtamista, johtamisen ja urheilun eettisiä arvoja sekä monikulttuurisen joukkueen johtamisen erityiskysymyksiä. Brändäyksen tärkeys ja menetelmät sekä toiminta mediaympäristössä kuuluivat myös ohjelmaan. Kurssin lopuksi luotiin visioita urheilu-uran jälkeiseen aikaan ja pohdittiin Tampereen seudun urheilupaikkarakentamista ja -tarpeita.

Kurssi toteutettiin usean rotaryklubin yhteishankkeena. Kurssin suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana Tampere-Kissanmaan Rotaryklubi, Rotary Club Tampere International, Tammer Nova Rotaryklubi, Ylöjärven Rotaryklubi, Pirkkalan Rotaryklubi sekä Nokian Rotaryklubi.

Esimerkki 2: Nuoret naiset johtamisurille

Tammer Nova Rotaryklubi on järjestänyt vuosittaisen Nuoret naiset johtamisurille -kurssin jo vuodesta 2006. Kurssin tarkoituksena on rohkaista aikuisuuden kynnyksellä olevia naisia tarttumaan työelämässä haastaviin johtamistehtäviin. Kurssilla opiskelijat tutustuvat johtamiskirjallisuuteen, osallistuvat luennoille ja haastattelevat naisjohtajia loppuraporttejaan varten. Kurssi huipentuu toukokuussa arvokkaaseen päätösjuhlaan.

Johtamista käsittelevä kurssi toteutetaan Tammer Novan jäsenien yhteistyöllä ja lukion opinto-ohjaajien myötävaikutuksella. Kurssi on suunnattu lukion toisen vuosikurssin opiskelijoille ja se on hyväksytty Tampereella ympäristö- ja yhteiskuntatieteisiin yhden lukiokurssin arvoiseksi kurssiksi. Kustakin Tampereen lukiosta otetaan vuosittain kaksi oppilasta kurssille, yhteensä enintään 18 osallistujaa. Paikalliset yritykset ja organisaatiot tarjoavat kurssin lähipäivien opiskelutilan. Näin nuoret saavat mahdollisuuden tutustua eri alan toimijoihin ja työtehtäviin.

Vuosikymmenen aikana kurssilla on ollut mukana yli 150 opiskelijaa. Vierailuja on tehty 30 eri organisaatiossa, joissa naisjohtajat tai -esimiehet ovat kertoneet omasta urastaan. Lisäksi loppuraportteja varten on haastateltu kymmeniä muita naisjohtajia. Kaikkiaan kursseilta on tuotettu ryhmätöinä yli 50 loppuraporttia.