Tervehdys,

Eilen kokoonnuimme klubimme viikkokokoukseen Lahden Lahti Energian pääkonttorille ja Teamsiin.  Kokouksen aluksi nautimme lounaan ravintola Enercassa. Varsinaisen kokouksen aluksi toimitusjohtaja Jouni Haikarainen toivotti kaikki tervetulleeksi ja piti yritysesittelyn sekä  ajankohtaiskatsauksen Lahti Energian tilanteesta. Hänen mukaansa sähkön verkkopalveluhinnat laskevat 1.5. alkaen 10 5. Lahti Energia on myös käynnistänyt maanrakennustyöt Hartwallilla ja rakentaa sinne energiatuotannon hybridiratkaisuna biokaasulaitosta. Kaikki venäläiset hakesopimukset on irtisanottu ja energiantuotannossa käytetään pääosin kotimaista raaka-ainetta. Lisäksi öljytilaukset venaläisomisteiselta Teboililta on lopetettu.

Lahti Energia on perustettu vuonna 1907 ja aloittanut toimintansa Lahden kaupungin sähkölaitoksena.  Sähköä tuotetaan omien voimalaitosten lisäksi myös osuusvoimayhtiöissä, joista saadaan vesivoimaa, tuulivoimaa ja ydinvoimaa.

  • Liikevaihto vuonna 2021 197 miljoonaa euroa
  • Noin 200 vakiituista työntekijää
  • Lahden kaupungin tytäryhtiö
  • Kaukolämmöstä noin 90% on uusiutuvaa energiaa
  • Sähkön tuotannosta noin 89% on hiiilidioksidipäästötöntä

Kymijärven voimalaitoksen osalta mielenkiintoisen esityksen piti tuotantojohtaja Esa Tepponen. Hän kertoi Lahti Energian eri voimalaitoksista Kymijärvi I ja Kymijärvi II:sta  ja niiden tuotantoprosesseista, sekä ainutlaatuisesta lauhdevesien puhdistusjärjestelmästä. Voimalaitokset tuottavat kaukolämpöä ja sähköä. Hän kertoi myös, että viime vuonna, Lahden ollessa Euroopan ympäristöpääkaupunki, vierailijoita heillä oli noin 2 000 eli kiinnostus uutta tekniikkaa kohtaan on suurta. Lahti onkin edelläkävijä näissä asioissa koko maailmassa. Talvisin voimalaitokset valaistaan. Parhaiten valaistus näkyy Vääksyntieltä päin.

Jyri

Share This