Tervehdys,

Eilisessä viikkokokouksessa allekirjoittanut kertoi tämän vuoden syyskuussa Norjan Lofooteille suuntautuneesta matkastaan. Matkaa tehtiin henkilöautolla ja asuntovaunulla. Todettakoon, että aiempaa kokemusta karavaanielämästä ei ollut. Matkakilometrejä kertyi arviolta noin 4000

Lofootit on Norjan länsi-rannikolla sijaitseva saariryhmä, jonka asukasluku on n. 25000 ja koko Norjan n. 5,3 miljoonaa. Ajankohta valikoitui ruskan mukaan syksylle, joten vältimme keskikesän ruuhkat alueella. Saariryhmä on ollut jo yli tuhannen vuoden ajan hyvä turskanpyyntipaikka, erityisesti talvisin, kun turskat uivat Barentsinmereltä ja kerääntyvät Lofooteille kutemaan. Lofooteilla sijaitsevat turskien ja sillien kalastusalueet kuuluvat maapallon rikkaimpiin. Alavalla maalla myös maataloudella on merkittävä rooli. Myös matkailu on tärkeä elinkeino.

 

Lofootit tarjoavat monia erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja, kuten kallio- ja vuorikiipeilyäpyöräilyä ja golfaamista. Kesäisin Lofooteilla on valoisaa kellon ympäri. Valtatie E10 yhdistää saariryhmän suurimmat saaret toisiinsa ja saariryhmän Manner-Norjaan siltojen ja merenalaisten tunnelien kautta Lofooteilta on myös autolauttayhteys mantereelle, esimerkiksi. Lofooteilla kulkee päivittäin myös muutamia bussivuoroja saarien ja mantereen välillä. Lisäksi Lofooteilla on kolme lentokenttää. Golf-virran vaikutuksesta ilmasto on  leuto ympäri vuoden.

Share This