Hangasnevan ennallistaminen

Auta luonnon ennallistamisessa!

Autamme Parkanossa sijaitsevan Hangasnevan ennallistamista. Auta sinäkin! Kauttamme kuka tahansa voi osallistua luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja edistämiseen!

Klubimme kerää varoja Osuuskunta Lumimuutokselle, joka selvittää tieteellisesti Hangasnevan nykytilan, toteuttaa ennallistamistoimet käytännössä ja seuraa ennallistamisen vaikutuksia. Autamme Lumimuutosta tässä tehtävässä toteuttamalla keräyksen tammi-kesäkuussa 2025. Lumimuutos aloittaa ennallistamistyön suoluonnon inventoinnilla kevät-kesällä 2025.

Keräystilanne

Hangasnevan ennallistamishanke

Ennallistaminen vaikuttaa laajasti

Hangasneva on Parkanossa sijaitseva noin 12,5 hehtaarin alue, jonka Osuuskunta Lumimuutos on perustanut luonnonsuojelualueeksi. Se koostuu pääasiassa suosta ja elpyvästä metsästä, jonka puuston ikä vaihtelee 19-64 vuoden välillä. Se on osa laajempaa Hangasnevan-Laadunviidannevan 165 hehtaarin suokokonaisuutta, jossa Lumimuutos ja Metsähallitus yhteistyössä ennallistavat menneinä vuosikymmeninä turhaan ojitettuja suoelinympäristöjä.

Ennallistaminen on prosessi, jossa pyritään palauttamaan luonnon ekosysteemit mahdollisimman lähelle niiden alkuperäistä tilaa. Ennallistaminen on tärkeää, koska se auttaa säilyttämään biodiversiteettiä, parantaa ekosysteemien toimivuutta ja voi myös auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Mihin kerätyt varat käytetään?

Tammer Nova ja OSK Lumimuutos keräävät varoja Hangasnevan ennallistamiskuluihin.  Kuluihin kuuluvat mm. lajistoselvitykset, ennallistamistoimet sekä ennallistamisprosessien seuranta ja turvaaminen.

Käytännössä kulut koostuvat palkoista, matkakuluista ja työssä tarvittavissa materiaaleista ja tarvikkeista. Työ aloitetaan keväällä Lumimuutoksen tekemällä suoluonnon inventoinnilla, jossa selvitetään alueen lintujen, sammaleiden ja kasvien tilanne sekä Metsähallituksen ennallistamisalan veden taso ja tilanne. Tässä yhteydessä tarkentuu myös suunnitelma kesällä toteutettavista toimista.

Hangasnevan ominaispiirteitä

Hangasneva on elinympäristönä melko karu ja biotoopeiltaan yksipuolinen. Lumimuutoksen suorittamassa lintulaskennassa siellä on tavattu 12 lintulajia, joista pesimälajisto koostuu yleisistä varpuslintulajeista. Hangasnevan-Laadunviidannevan suokokonaisuus on maakunnallisesti tärkeä, koska se on Suomen eteläisimpien riekkojen elin- ja lisääntymisympäristö. Lintulaskennassa tavattiin myös rauhoitetut kapustarinta sekä valkoviklo.

Hangasnevan lintulaskenta

Hangasnevan selvitysalueella kesällä 2024 havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit:

Laulujoutsen (Cygnus cygnus): 0
Kurki (Grus grus): 0-1
Kapustarinta (Pluvialis apricaria): 1
Valkoviklo (Tringa nebularia): 1
Käki (Cuculus canorus): 2
Metsäkirvinen (Anthus trivialis): 4
Mustarastas (Turdus merula): 1
Laulurastas (Turdus philomelos): 2
Kulorastas (Turdus viscivorus): 1
Pajulintu (Phylloscopus trochilus): 2
Talitiainen (Parus major): 1
Peippo (Fringilla coelebs): 2

Suojelullisesti merkittäviä lajeja tavattiin rajauksen sisältä tai sen läheisyydestä 4.

Laulujoutsen: Jousen(t)en ääntä kuului kauempaa lännen suunnalta, todennäköisesti Venesjoelta tai Isolta Venesjärveltä eli laji ei kuulu selvitysalueen pesimälajistoon.

Kurki: Yksi kurki oleskeli n. 300 metriä selvitysalueen rajalta länteen suon avoimen osan länsireunalla. Linnun käytös ei viitannut pesimiseen alueella mutta se on kuitenkin mahdollista.

Kapustarinta: Yksi reviiri selvitysalueen länsipuolen puoliavoimella suolla lähellä selvitysalueen rajaa.

Valkoviklo: Yksi reviiri selvitysalueen länsipuolen puoliavoimella suolla lähellä selvitysalueen rajaa.

Lajeja yht 12 ja pari-/reviirimäärä 17-18

Soiden ilmastohyöty

Ennallistetut ja ehjät suot ovat erittäin tärkeitä ilmastonmuutoksen ja luonnon kannalta. Suot ovat Suomen suurin yksittäinen hiilivaranto, ja ennallistamisen avulla pidämme hiilen maaperässä. Lisäksi suot toimivat aktiivisina hiilinieluina, varastoivat vettä tulvissa ja parantavat alapuolisten vesistöjen veden laatua.

Uutta ja ajankohtaista!

Tule kuulemaan keskiviikkona 12.3.2025 kello 17:30 – 18:30, kun Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Anna Laine-Petäjäkangas kertoo soiden ennallistamisesta Suomessa. Mikä on soidemme tilanne, mitä ennallistaminen tarkoittaa käytännössä ja miksi se on kansallisesti tärkeää. Tapahtuma on avoin ihan kaikille ja siihen voi osallistua etäyhteydellä osoitteessa meet.google.com/rjn-znsq-yxp

(Tämä uutinen on julkaistu 12.2.2025)

Pienkeräys avattu! Lahjoitus on mahdollista MobilePayllä tämän ohjeen mukaisesti. (6.1.2025)

Avaamme loppiaisena 6.1.2025 pienkeräyksen, jonka avulla kuka tahansa voi lahjoittaa Hangasnevan ennallistamiseen. Lisätiedot tulevat tälle sivulle ja Facebookiin! (31.12.2024)

Projektin kuulumisia voit seurata myös somessa (tunnisteella #ennallistetaan_hangasneva)! Tästä voit siirtyä helposti Facebookin ja Instagramin seurantasivuille.

Kokoontumistiedot

Paikka:
Vakituinen kokoontumispaikkamme:
Tampereen Suomalainen Klubi
Puutarhakatu 13
33210 Tampere

Seuraa toimintakalenteriamme!
Viikkokokous voidaan pitää myös verkossa tai jossain muussa paikassa aiheen tai esim. yritysvierailun merkeissä.

Aika:
Virallinen kokousaika keskiviikkoisin klo 17.30-18.30
Jotta ennen kokousta ehtii ruokailla rauhassa, ruokailun pääsee aloittamaan jo heti viiden jälkeen.

Share This