Seutusanomat 16.10. 2019
Raision Rotaryklubin vaihto-oppilaat raisiolainen Jesse Pusa ja ohiolainen Abagail ”Abbie” Brunner kertovat vaihdossa tekemistään havainnoista Turun Seutusanomien haastattelussa.
Raision lukiota käy tämän lukuvuoden yhdysvaltalainen Abagail ”Abbie” Brunner, 15, joka saapui Suomeen Raision Rotaryklubin vaihto-oppilasohjelman kautta. Brunner osallistui muiden vaihto-oppilaiden tavoin ensin Sastamalan Karkussa järjestetylle sopeutumisleirille, jonka jälkeen hän siirtyi ensimmäiseen raisiolaiseen isäntäperheeseen juuri ennen koulujen alkamista.
Yhdysvaltain Ohiossa asuva Brunner sai listata kymmenen kiinnostavinta maata, joihin saattoi ha-kea vaihtoon. Ranska, Sveitsi ja Italia olivat hänellä kolmen kärjessä – lähinnä kielellisistä syistä.
– Pääasiallinen toiveeni oli päästä vaihto-oppilaaksi johonkin Euroopan maahan, jonka kielestä löytyy samankaltaisuutta englannin kielen kanssa. Suomen olin sijoittanut heti kolmen ensimmäisen vaihtoehtoni jälkeen. Suomesta en tiennyt juuri mitään etukäteen, mutta se vasta mielenkiintoista tässä onkin! Brunner sanoo.
– Luonto ja ilmasto ovat hyvin samankaltaisia kuin Ohiossa, joten täällä on alusta alkaen saanut tuntea olevansa kuin kotonaan, hän lisää.
Suomen kieli ei ole helpoimmasta päästä opetella, mutta kahden kuukauden täällä asumisen jälkeen Brunner ymmärtää jo sanoja sieltä täältä ja puhuteltaessa tervehtii ja kiittää selkeällä suomen kielellä.
– Toivoisin oppivani nopeammin, mutta se ei ole helppoa, sillä lähes tulkoon kaikki puhuvat täällä englantia ja vaihtavat siihen heti pian tervehdysten jälkeen, hän huomauttaa iloisesti.
Isäntäperheet tutustuttavat kulttuuriin
Rotaryklubien kautta vuosivaihtoon lähtevät nuoret asuvat vaihto-oppilasvuotensa aikana kohde-maassaan yleensä 2–4 eri isäntäperheessä. Raisioon asettuneella Abbie Brunnerilla perheitä on kolme. Samoin oli myös Meksikossa viime lukukauden vaihdossa viettäneellä raisiolaisella Jesse Pusalla, 19.
– Kun asuu useammassa perheessä, saa eri näkökulmia vaihtomaahansa. Ensimmäisissä kahdessa isäntäperheessä minulla oli pienempiä sisaruksia, jotka kävivät alakoulua. Viimeisessä perheessä oli sen sijaan ikäisiäni sisaruksia, mikä oli myöskin mukavaa, Pusa kertoo.
– Turvallisuuden takia mihinkään ei kävelty tai pyöräilty, vaan meitä kuljetettiin autolla paikasta toiseen. Vapaa-ajalla harrastin paikallisten nuorten tapaan jalkapalloa ja kuntosalia ja tulipa kokeiltua karateakin. Lajikokeilusta innostuin siinä määrin, että meinaan alkaa harrastaa jotain itse-puolustuslajia täällä koti-Suomessakin, hän lisää.
Opiskelussa paikallisia eroja
Raision lukiota käyvä Jesse Pusa kokee saaneensa vaihto-oppilasvuodeltaan paljon.
– Kieli- ja sosiaaliset taidot sekä meksikolaisen kulttuurin tuntemus paranivat vuoden aikana huomattavasti. En osannut espanjaa mennessäni, mutta nyt pärjään sillä jo melko hyvin. Meksikossa puhutaan nimittäin vaihtelevasti englantia, useimmiten espanjaa, mutta opinahjoni oli onneksi kaksikielinen, muuten siitä ei olisi alkuun tullut mitään, hän hymyilee.
Abbie Brunner on huomannut lukio-opiskelussa eroavaisuuksia Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.
– Isoimpana ihmetyksenä on lukujärjestys, joka on täällä jaettu viiteen jaksoon. Jaksotus tuo paljon vaihtelua opiskeluun, sillä aineita on saman viikon aikana hyvin laidasta laitaan. Ohiossa me opiskelemme samoja aineita läpi vuoden, hän toteaa.
Turkuun Brunner kertoo matkustavansa kaksi kertaa viikossa.
– Olen tällä hetkellä ainut vaihto-oppilas Raision lukiossa, joten käyn tapaamassa muita vaihto-oppilaita Turussa. Vapaa-ajallani opiskelen suomea sekä teen vapaaehtoistyötä perhekahvilassa. Suunnitelmissani on pyytää kanadalaiset vaihto-oppilaat mukaani katsomaan jääkiekkoa, siitä tulee varmasti hauskaa, hän jatkaa.
Raision Rotaryklubi on järjestänyt vuosivaihtoa 40 vuoden ajan
57-vuotias Raision Rotaryklubi järjesti keskiviikkona 23. lokakuuta Tulevaisuusilllan, johon osallistuivat viimeisen 10 vuoden aikana klubin vaihto-oppilasohjelman kautta vaihtareiksi lähteneet perheineen. Tilaisuudessa Rotaryklubi kertoi toiminnastaan yleisölle ja sidosryhmille.
Raision Rotaryklubi järjestää ensi kesänä Lounais-Suomen rotarypiirin kansainvälisen leirin Raisiossa. Viimeksi vastaavanlainen leiri oli Raisiossa vuonna 2016.
Rannikkoseutu 24.10.2019:
– Hei, olen Abbie ja olen vaihto-oppilas Yhdysvalloista, Ohiosta Suomeen kaksi kuukautta sitten muuttanut 15-vuotias Abbie Brunner kertoo.
– Muuta en vielä osaa sanoa. Suomi on melko vaikea kieli. Toivon, että tämän vaihtovuoden jälkeen osaisin käydä kokonaisia keskusteluja suomeksi.
Abbien ensimmäinen vaihtoehtomaa oli Ranska. Suomi oli neljäntenä listalla. Hän ei tiennyt etukäteen Suomesta mitään muuta kuin sijainnin, saunan, kylmyyden ja joulupukin.
Hän on iloinen, että laittoi hakemuksen niin myöhään, että muihin maihin ei enää päässyt.
– Olen onnellinen, että päädyin Suomeen. Jo vaihdon alussa orientaatioleirillä ajattelin, että täällähän on tunnelmaa, Abbie sanoo.
Suomalaiset lukujärjestykset vaihtelevammat
Abbie Brunner käy Raision lukiota. Hän on koulun ainoa vaihto-oppilas. Hän kertoo, että on sopeutunut hyvin joukkoon.
– Koulu on erilainen kuin kotipuolessa. Esimerkiksi ilmainen lounas on hieno juttu. Ja lukujärjestykset ovat paremmat täällä. Ohiossa tunnit ovat samassa järjestyksessä joka päivä. Suomessa on päivittäin eri aikataulu, Abbie tiivistää.
Hän pystyy opiskelemaan vain sellaisia aineita, joissa ei tarvita paljon suomen kieltä. Hänellä on kursseja englannista, musiikista, kuvataiteesta ja ranskasta. Suomea hän käy opiskelemassa Turussa.
– Yksi suomen kurssi on pakollinen meille vaihto-oppilaille. Halusin mennä Raision sijasta Turkuun, koska siellä on kursseja useampi viikossa.
Ympäristöystävällisempi maa
Suomessa on kotipaikkaan verrattuna hänen mukaansa erilaista se, että ruoka on terveellisempää ja puhtaampaa.
– Täällä ollaan myös ympäristöystävällisempiä. Kaikki eivät kulje autolla, kuten meillä päin. Suomessa on kiva kulkea bussilla, kun pääsee liikkumaan vapaasti.
Abbie pitää erikoisena sitä, etteivät suomalaiset puhu tuntemattomille.
– Jenkeissä erotun joukosta, koska olen hiljainen. Siellä se on kiusallista. Suomessa hiljaisuuteni ei ole outoa, vaan luonnollista, hän pohtii.
Koti-ikävästä ei huolta
Abbie asuu kahdessa eri perheessä vaihtovuotensa aikana. Kumpikin perhe asuu Raisiossa.
Hän kertoo, että hänet otettiin hyvin vastaan ensimmäisessä perheessä Ihalassa.
– Isäntäperheeni on todella mukava. Koti-ikäväkään ei ole tullut. Alusta asti on tuntunut, että tämän perheen luona on minun kotini, hän hymyilee.
– Minulla on kaksi host-siskoa. Olemme kavereita, vaikka olemme kaikki kiireisiä. Perjantaisin perheemme kokoontuu yhteen katsomaan Vain Elämää-ohjelmaa ja syömään karkkia.
Uusia elämyksiä
Abbie Brunner on Suomessa ollessaan ehtinyt tehdä paljon asioita. Hän on muun muassa käynyt Taiteiden yössä ja syyslomareissulla Ruotsissa.
– Kuukausi sitten kävin Vesalan konsertissa Logomossa. Siellä oli siistiä. Seuraavaksi menen varmaan kuuntelemaan JVG:tä, hän kertoo.
Suunnitelmissa siintää vaihto-oppilaille suunnattu matka Lappiin marraskuussa. Raision Rotaryklubin järjestämällä matkalla hän saa kosolti uusia elämyksiä.
– Olen innoissani, sillä menemme koiravaljakkoajelulle, katsomaan poroja ja laskettelemaan. Pulkalla olen laskenut aikaisemmin, mutta laskettelu on varmaan aika siisti juttu.