Hyvät rotarit ja Rotaryn ystävät

Näihin aikoihin, 23 vuotta sitten, Tammer Novasta tuli värikkäiden vaiheiden jälkeen rotaryklubi. Klubin syntyvaiheet ei olleet helpot, mutta ehkä siksi tästä klubista kasvoi erityislaatuinen klubi tamperelaisten rotaryklubien joukkoon. 23-vuotias on nuori aikuinen. Siitä huolimatta meillä on jo kunniakas historia takanamme ja toivottavasti uusi kukoistava kausi edessämme.

Klubimme juhlistaa vuosipäiväänsä kokoontumalla tänään yhteiselle illalliselle. Vietämme aikaa yhdessä ja juhlistamme rotareiden työtä. Illan pienimuotoinen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen, tänään erityisestä syystä Rotarysäätiön poliorahastoon, koska tänään, YK:n päivänä, vietetään maailman poliopäivää.

Rotary aloitti kampanjansa polion poistamiseksi maailmasta vuonna 1985. Tuohon aikaan noin 1 000 ihmistä sairastui polioon joka päivä, yhteensä noin 350 000 usein alle 5-vuotiasta lasta sai tartunnan, halvaantui tai kuoli joka vuosi polioviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. 1980-luvulla poliota oli 125 maassa. Nykyään on enää kolme maata, joista kotoperäistä poliota ei ole saatu poistettua: Afganistan, Nigeria ja Pakistan.

Nigeriassa tosin ei ole ollut uusia tapauksia kahteen vuoteen. Mikäli kuluu vielä yksi vuosi ilman uusia poliotartuntoja, Nigeria voidaan julistaa poliovapaaksi maaksi. Nigerian myötä tämä koskee koko Afrikkaa. Pakistanissa uusia polioviruksen uhreja on tänä vuonna ollut 4. Afganistanin vaikeakulkuisilla alueilla tilanne on hankalin ja siellä uusia tapauksia on myös eniten,16 sairastunutta tänä vuonna. Vuonna 2018 poliotartuntoja on tähän mennessä todettu yhteensä 20.

Tammer Nova Rotaryklubi istuttaa tänään, maailman poliopäivänä 24.10.2018, vaahteran Nottbeckin puistoon, kokouspaikkansa pihalle. Toivomme, että puun tultua täyteen mittaansa, maailman polio-ongelma on pysyvästi ratkaistu.

Puun istuttaminen on symbolinen ele.  Haluamme, että tämä vaahtera kasvaessaan muistuttaa meitä pitkäjänteisestä työstä kohti Rotaryn tavoitetta: parempaa maailmaa kaikille ihmisille, ja että se muistuttaa meitä tällä paikalla, meidän rotarien lupauksesta jatkaa työtä polion poistamiseksi siihen asti, että yhdelläkään lapsella ei enää ole pelkoa sairastua villin polioviruksen vuoksi.

Tämä puu on voitu istuttaa tähän upeaan puistoon Tampereen kaupungin myötämielisen suhtautumisen ansiosta. Haluankin sydämestäni kiittää Tampereen kaupungin monia ihmisiä neuvoista, tuesta ja ystävällisestä yhteistyötä. Se, että saatoimme tehdä yhteistyötä, on juuri sitä asioiden yhdessä tekemistä, joka on rotareidenkin toiminnassa tärkeää. Ihmiset, yhdessä, tarttuvat toimeen ja saavat aikaan asioita.

Kun keskustelimme tämän puun valinnasta kaupungin virkamiesten kanssa, pohdimme joko tammea tai vaahteraa. Päädyimme yhdessä vaahteraan. Kumpikin valinta olisi ollut oiva.

Tammi on vakaa, luotettava, tosin hidas. Vaahtera nopea, värikäs ja värikkyydessään iloa tuottava. Kumpikin näistä vaihtoehdoista olisi ollut mahdollinen.  Kuitenkin tämä nopea, värikäs ja iloa tuottava vaahtera on meille tammernovalaisille hyvä puu tulevallakin rotarytaipaleellamme. 

Muutakin väriä on tänään ympäristössämme. Tänään, juhlapäivämme iltana, maailman poliopäivänä, myös Näsinneula on valaistu maailmanlaajuisen “End Polio”- ohjelman värien mukaan. 

Toivon, että me kaikki paikalla olevat osallistumme tämän puun symboliseen istuttamiseen ja lapioimme kukin vuorollaan hieman multaa tämän vaahteramme juurelle. Tämän jälkeen klubimestarimme Tarja tarjoaa meille pienen ripauksen kuohuvaa, ja yhdessä kohotamme maljan meille, rotareiden työlle polion poistamiseksi, Tampereen kaupungille myönteisestä yhteistyöstä, ja lopuksi toivottaa vaahterallemme pitkää ikää ja paljon värikkäitä lehtiä syksyjämme ilahduttamaan.

Pyytäisin Irja Tulosta, kunniajäsentämme, ottamaan ensimmäisen lapion haltuunsa ja antamaan vaahterallemme ensimmäiset, ravitsevat mullat.

 

Silja Minkkinen-Poikolainen, Tammer Nova rotaryklubin presidentti 2018 – 2019

Tammer Novan vaahteran istuttamistilaisuudessa Wilhelm von Nottbeckin puistossa maailman poliopäivänä 24.10.2018

 

Share This