Veli Pasi Pitkänen piti esitelmän Raahen alueen yritysten näkymista ja tapahtumista korona-aikana. Korona on koetellut yritysten kestävyyttä kovalla kouralla, mutta kuitenkin voi sanoa, että paremmin yritykset ovat selvinneet kuin mitä uskottiin ja odotettiin aluksi. Esimerkiksi Raahen alue on hyötynyt matkailun buumista, joka syntyi koronan vaikutuksesta, kun matkailijoiden virta kääntyi  kotimaahan turvallisuuden takia. Myynti on ollut lähes yhtä hyvä kuin edellisenä vuonna, oli kerrottu Raahen Hovista. Myös Langin Kauppahuoneella on voitu iloita kävijöistä.

Kivijalkamyymälöiden myynti on myös osoittanut elpymisen merkkejä.  Syy tähän on varmaan siinä, että ihmiset ovat kokeneet hyväksi tukea oman paikkakunnan myymälöitä, ehkä koronavirus on vähentänyt halua lähteä kauemmas ja mahdollisesti altistua virukselle. On myös ymmärretty yhteisöllisyyden merkitys.

Alihankintaverkostojen toiminta on kasvanut Suomessa kansainvälisten esimerkkien myötä. On syntynyt muutamia kysymyksiä: miten alihankintayritykset pystyvät hyödyntämään syntynyttä tilannetta, miten pystytään myymään esimerkiksi teknisesti hyviä tuotteita.

Viruskurimuksessa olevien yrittäjien oma jaksaminen on jatkuvasti esillä. Pitää koko ajan ponnistella ja puskea eteenpäin vaikeuksia vastaan, vaikka toiminta on rajallista erilaisten kieltojen, suositusten ja säännösten mukaan.

Kaikesta huolimatta täysin työttömäksi joutuneita on vähän, koska lomautettuja ei lasketa työttömiksi. Kun nousu tästä alkaa, suuri haaste on osaava työvoima. Yhteistyötä viritellään koko ajan koulutuksen kanssa. Esimerkiksi Hanhikivi tarvitsee paljon osaavia työntekijöitä, kun rakentaminen lähtee kunnolla käyntiin. Samoin Raahen Kultakaivos. Raahen alueella on etsikkoaikansa.

Hyvää lupaa valtakunnallisesti esimerkiksi se, kun Helsingin telakka sai ison laivatilauksen ja sen rakentaminen alkaa ensi vuonna. Myöskin SSAB:n fossiilivapaa teräs luo uskoa tulevaisuuteen. Hanke luo edellytyksiä vetytaloudelle laajemminkin.

Anneli Mustakallio

Share This