Presidentin uutiset

 

    

 

Presidentin uutiset

   

Arvon rotarit!

Kun tätä tekstiä kirjoitan, eletään helmikuun puolta väliä. Päivät pitenevät kohisten ja kevät tekee kohta tuloaan. Muutamina iltapäivinä on jo aurinkokin näyttäytynyt. Lunta täällä Varsinais-Suomessa ei juurikaan ole, mutta –  nyt, kun kovat pakkasetkaan eivät ole riesanamme –  tarjolla ovat mitä mainioimmat kelit vaikkapa kävelylenkkien tekemiseen tai pilkillä käymiseen. 

Hyvää mieltä, virkistystä ja vireää tekemistä meille lietolaisille rotareille tarjoaa myös oma aktiivinen klubimme tiistaisine viikkokokouksineen ja muine ohjelmineen. Alkuvuonna 2023 olemme ehtineet kuulla muutaman esitelmän ja luvassa on niitä vielä lisääkin. Maaliskuussa esimerkiksi geriatrian erikoislääkäri Minna Löppönen saapuu luennoimaan meille aiheesta ”Muistisairaudet ja muistisairaan kohtaaminen”, ja jossain vaiheessa kevättä sekä maailmalle lähtevät että Liedossa kuluneen kauden viettäneet vaihto-oppilaatkin pääsevät estradille. 

Liedon Rotaryklubin teemana kaudella 2022–2023 on ”Vireyttä, vaikuttamista ja oppimista kaiken ikää”. Siihen liittyen klubijohtosuunnitelmaamme oli kirjattu tavoitteeksi jonkin paikallisen aktiivisen osallistumisen tai vaikuttamisen projektin toteuttaminen. Projektin suunnittelemiseksi oli määrä kuulostella jäsenkunnan ehdotuksia. Pian saimmekin veli Markku Heinoselta loistavan idean aamukävelyjen toteuttamisesta kevään aikana. Siispä lähdemme useampana tiistaiaamuna klo 8.00 matkaan jostakin päin Lietoa ja teemme jonkun tunnetun lietolaisen johdolla noin tunnin kestoisen lenkin. Rotareiden lisäksi osallistumiskutsu välitetään sanomalehtitiedotuksen kautta kaikille muillekin paikkakuntalaisille. Ensimmäinen reippailu on maalikuun alkupuolella ja sen vetäjäksi on lupautunut kaupunginjohtajamme Mika Ingi.   

Maaliskuun jälkipuolella klubimme järjestää yhteiskuljetuksena retken Säkylän varuskuntakerholle. Paikalla on prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Matti Honko, joka kertoilee prikaatin nykytilasta. Lisäksi Markku Heinonen esittelee meille perinnehuoneen sekä Porilaismuseota. Vierailu toteutetaan Intercity-tapahtumana. Odotan itse tätä reissua kovasti, onhan viimeisimmästä käynnistäni Porin prikaatissa kulunut jo miltei kaksi vuosikymmentä. Toukokuussa teemme makkaranpaistoretken Kuhankuonolle Savojärven kiertäen.  

Tässä yhteydessä haluan kiittää viestintävastaavaamme Kirsti Heinosta ansiokkaasta kotisivujemme ylläpidosta. On todella mukava käydä pitkin vuotta lukemassa tätä sivustoa, joka on kaiken aikaa ajan tasalla! Äskettäin pistäydyin presidentin tehtäviini liittyen useammankin piirimme klubin kotisivuilla havaiten, että joidenkin niistä ylläpito oli pitkältä ajalta kokonaan laiminlyöty. Ajankohtaisia tapahtumia –  eikä edes kyseisten klubien hallituksen kokoonpanoja – ollut kirjattu moniin vuosiin, eikä sivuilta vieläpä löytynyt edes klubin yhteystietoja.  

Toivotan hyvää terveyttä ja reipashenkistä kevätkautta kaikille rotareille! Meillä on hieno, mukava porukka ja siihen ilo kuulua!

Ilkka Virta

Liedon Rotaryklubi

presidentti 2022–2023

                       

 Hyvää joulun odotusta kaikille!

Viime ajat ovat olleet hyvin poikkeukselliset. Korona on vaikuttanut monella tapaa elämäämme. Sen jälkeen, kun tuon pandemian kanssa oli jo päästy jollain tapaa sinuiksi, kohtasi meidät jo uusi huoli, kun sodan pilvet kerääntyivät Ukrainan taivaalle.

Tämän vuoden helmikuussa alkanut Ukrainan sota on osoittanut meille nykypolvillekin sen, ettei rauhan säilyminen täällä Euroopassakaan ole mikään itsestään selvyys. Sen eteen on tehtävä töitä, ja samalla on myös varustauduttava pahimman varalle. Kaukoviisaasti me suomalaiset olemme onneksi läpi vuosikymmenten säilyttäneet yleisen asevelvollisuutemme, ja turvanamme täällä Suomessa onkin eräs Euroopan vahvimmista armeijoista. Tarvittaessa pystymme lähettämään rajojamme puolustamaan liki miljoona taistelutehtäviin omissa aselajeissaan erikoiskoulutettua sotilasta, eivätkä tykitkään ole sitten Nenosen päivien päässeet ruostumaan.

Tällä hetkellä koronan ja kansainvälisten kysymysten lisäksi hyvinvointiamme varjostavat monet muutkin epäkohdat. Tutkimusten mukaan köyhyys on maassamme syventynyt. Pitkittyneesti köyhyysrajan alla eläviä on nyt kaksi kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa. Viime aikoina kallistuneet ruuan, sähkön ja polttoaineen hinnat ovat järisyttäneet monien taloutta. Osa tätä päivää ovat niin ikään yleistynyt henkinen pahoinvointi, syrjäytyminen sekä ihmisten kokemat ympäristöhuolet.

Tässä nykyajassa – jos missä – tarvitaan myös meitä rotareita. Kansainvälisesti, valtakunnallisesti ja myös paikallisesti rotarit rahoittavat ja toteuttavat lukemattomia palveluprojekteita, joilla pystytään merkittävästi parantamana ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, lisäämään kansakuntien välistä tuntemusta toinen toisistaan ja samalla osaltaan tukemaan rauhantyötä.

Omalle klubillemme kulunut vuosi 2022 on ollut pariin edelliskauteen verrattuna siinä mielessä vähän normaalimpi, että olemme taas päässeet pitämään viikkokokouksia häiriöittä lähikokoontumisina. Todella mukavasti väkeä on ollutkin tänä syksynä aina paikalla. Olemme kuulleet mm. useita hienoja luokite-esitelmiä ja päässeet keskustelemaan Rotaryjärjestön toimittamista Podcasteista. Mutta merkityksellinen tämä vuosi ollut varsinkin siitä syystä, että toimintamme käynnistymisestä on tullut kuluneeksi neljäkymmentä vuotta. Alkukesällä meillä oli tähän merkkivuoteen liittyen hienot juhlat Liedon kaupungintalolla.

Klubimme tämänsyksyinen jäsenkysely osoitti, etteivät auttamisen halu ja toiminnallisuus ole omasta yhdistyksestämme mihinkään kadonneet. Monenlaisia kokousaiheita, vierailukohteita ja myös palveluhankkeita ehdotettiin. Pienehkö klubi, kun olemme, useampi vastanneista toki muistutti, että niin henkilöresurssimme kuin taloudellisetkin voimavaramme ovat melko rajalliset. Siksipä jatkossakin aiheellista on keskittyä tekemisissämme olennaiseen ja pyrittävä tekemään työmme hyvin, niin kuin se on tehty tähänkin asti. Jo pidemmän aikaa meillä ovat olleet keskeisinä vahvuusalueina erityisesti paikalliset palveluprojektit ja tietysti niin ikään vaihto-oppilastoiminta. Vuosien kuluessa olemme lähettäneet – yhteistyötä Vanhalinnan klubin kanssakin tehden – vuosivaihtoon nelisenkymmentä nuorta ja ottaneet heitä vastaa miltei saman määrän. Lisäksi klubimme on tarjonnut monille nuorille mahdollisuuden osallistua kesä- tai leirivaihtoon.

Kevätkaudella 2023 luvassa on taas monenlaista hienoa ohjelmaa, esitelmiä, vierailuita, luontoretkiä ja projekteita. Tässä vaiheessa on kuitenkin aika rauhoittua viettämään joulua ja sen jälkeen vastaanottamaan tulevaa vuotta. Mukavaa, virkistävää joulunaikaa kaikille!

Tämän katsaukseni lopuksi kiitän ensinnäkin Liedon Rotaryklubin jäsenistöä, aveceja ja yhteistyötahoja kuluneesta syyskaudesta. Ilman teitä meillä ei olisi rotarytoimintaa. Kiitos myös vaihto-oppilaiden perheille sekä vaihtoon osallistuville nuorille. Yhdistyksen hallitus tekee vuosittain paljon näkymätöntä taustatyötä, joka ei aina ehkä tule riittävällä tavalla huomioiduksi. Siispä kiitän tässä yhteydessä teitä kaikkia siihen kuuluvia. Erityinen kiitos Kirsti ja Markku Heinoselle uutena presidenttinä teiltä saamastani opastuksesta, tuesta ja innostamisesta!

                                Ilkka Virta

Liedon klubin presidentin 2022–23 tervehdys

Olen Ilkka Virta, lietolainen rehtori ja kasvatusteiden tohtori. Työpaikkani on Pöytyän Kyrössä. Asun Liedon asemalla – tai Asemankulmalla, kuten paikalliset ovat ohjeistaneet minua sanomaan. Rotarytoiminnan lisäksi harrastan mm. historiaa. Erityisesti Viipurin ja muunkin luovutetun Karjalan menneisyys on suuri kiinnostuksen kohteeni, josta olen kirjoittanut jokusia kirjojakin ja käynyt pitämässä kymmenmäärin esitelmiä. Pidän myös mökkeilystä. Erikoisin harrastukseni lienee maailman nopeimpien koirien –  greyhoundien eli juoksijalinjaisten englanninvinttikoirien –  ratajuoksukilpailut. Talouteen kuuluukin useita näitä pitkäjalkoja, joiden kanssa kuljen kisailemassa kesäviikonloppuisin.  

Olen saanut kunnian toimia Liedon Rotaryklubin presidenttinä kuluvan kauden 2022–2023. Kun pestiä minulle tarjottiin, koin käätyihin sonnustautumisen haasteelliseksi, sillä en ole aiemmin presidenttinä toiminut ja toisaalta myös siksi, että Kirsti Heinosen johtama edellinen presidenttikausi oli monella tapaa hyvin menestyksekäs. Likikään samanlaiseen tuskin itse pystyn, mutta ”kukin taaplaa tasollaan”. Onneksi hallituksemme on kokenut ja osaava. Näillä www-kotisuvuilla on nähtävissä kuluvan kauden teemamme sekä ohjelmamme, joten en kertaa niitä tässä.      

Minut hyväksyttiin Liedon Rotaryklubin jäseneksi alkusyksyllä 2017 kuuluttuani sitä ennen useita vuosia Turku Aninkainen Rotaryklubiin. Useasti olen pohtinut –  ja monelle tuttavallenikin todennut – että meillä täällä Liedon keskustassa tyyssijaansa pitää erinomainen klubi. Toimintamme on rotaryaatteen mukaista ja sangen vireää. Yhdistyksessämme vallitsee mainio yhteishenki ja meininki on koko lailla rentoa.  Asioita ei tehdä hampaat irvissä. Meillä on helppo viihtyä ja tuntea olonsa kotoisaksi. Koska jäsenkuntamme ei ole valtavan suuri, jokaisen tekemistä kaipaavan on myös helppo päästä mukaan projekteihimme ja osallistua klubin päätöksentekoon.  

Tällä kokemuksella, mikä minulla on, uskallan rohkaista sinua, joka vielä epäröit liittymistä meidän lietolaisten rotarien joukkoon, jättämään viipymättä jäsenhakemuksesi uljaan neljäkymmentävuotiaan yhdistyksemme hallitukselle. Tätä kautta sinullekin aukeavat ovet ja ikkunat kokonaan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan! 

Hyvää rotarykautta 2022– 23 kaikille!

Ilkka Virta

presidentti 2022–23

    

 

Kokoontumistiedot

Paikka:
Liedon Shell
Simpukkatie 2
21420 Lieto

Aika:
Parittoman viikon tiistaisin klo 17.30 - 18.30

Share This