Presidentin uutiset

 

    

 

Presidentin uutiset

Liedon klubin presidentin 2022–23 tervehdys

Olen Ilkka Virta, lietolainen rehtori ja kasvatusteiden tohtori. Työpaikkani on Pöytyän Kyrössä. Asun Liedon asemalla – tai Asemankulmalla, kuten paikalliset ovat ohjeistaneet minua sanomaan. Rotarytoiminnan lisäksi harrastan mm. historiaa. Erityisesti Viipurin ja muunkin luovutetun Karjalan menneisyys on suuri kiinnostuksen kohteeni, josta olen kirjoittanut jokusia kirjojakin ja käynyt pitämässä kymmenmäärin esitelmiä. Pidän myös mökkeilystä. Erikoisin harrastukseni lienee maailman nopeimpien koirien –  greyhoundien eli juoksijalinjaisten englanninvinttikoirien –  ratajuoksukilpailut. Talouteen kuuluukin useita näitä pitkäjalkoja, joiden kanssa kuljen kisailemassa kesäviikonloppuisin.  

Olen saanut kunnian toimia Liedon Rotaryklubin presidenttinä kuluvan kauden 2022–2023. Kun pestiä minulle tarjottiin, koin käätyihin sonnustautumisen haasteelliseksi, sillä en ole aiemmin presidenttinä toiminut ja toisaalta myös siksi, että Kirsti Heinosen johtama edellinen presidenttikausi oli monella tapaa hyvin menestyksekäs. Likikään samanlaiseen tuskin itse pystyn, mutta ”kukin taaplaa tasollaan”. Onneksi hallituksemme on kokenut ja osaava. Näillä www-kotisuvuilla on nähtävissä kuluvan kauden teemamme sekä ohjelmamme, joten en kertaa niitä tässä.      

Minut hyväksyttiin Liedon Rotaryklubin jäseneksi alkusyksyllä 2017 kuuluttuani sitä ennen useita vuosia Turku Aninkainen Rotaryklubiin. Useasti olen pohtinut –  ja monelle tuttavallenikin todennut – että meillä täällä Liedon keskustassa tyyssijaansa pitää erinomainen klubi. Toimintamme on rotaryaatteen mukaista ja sangen vireää. Yhdistyksessämme vallitsee mainio yhteishenki ja meininki on koko lailla rentoa.  Asioita ei tehdä hampaat irvissä. Meillä on helppo viihtyä ja tuntea olonsa kotoisaksi. Koska jäsenkuntamme ei ole valtavan suuri, jokaisen tekemistä kaipaavan on myös helppo päästä mukaan projekteihimme ja osallistua klubin päätöksentekoon.  

Tällä kokemuksella, mikä minulla on, uskallan rohkaista sinua, joka vielä epäröit liittymistä meidän lietolaisten rotarien joukkoon, jättämään viipymättä jäsenhakemuksesi uljaan neljäkymmentävuotiaan yhdistyksemme hallitukselle. Tätä kautta sinullekin aukeavat ovet ja ikkunat kokonaan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan! 

Hyvää rotarykautta 2022– 23 kaikille!

Ilkka Virta

presidentti 2022–23

    

 

                               Hyvää joulun odotusta kaikille!

Viime ajat ovat olleet hyvin poikkeukselliset. Korona on vaikuttanut monella tapaa elämäämme. Sen jälkeen, kun tuon pandemian kanssa oli jo päästy jollain tapaa sinuiksi, kohtasi meidät jo uusi huoli, kun sodan pilvet kerääntyivät Ukrainan taivaalle.
Tämän vuoden helmikuussa alkanut Ukrainan sota on osoittanut meille nykypolvillekin sen, ettei rauhan säilyminen täällä Euroopassakaan ole mikään itsestään selvyys. Sen eteen on tehtävä töitä, ja samalla on myös varustauduttava pahimman varalle. Kaukoviisaasti me suomalaiset olemme onneksi läpi vuosikymmenten säilyttäneet yleisen asevelvollisuutemme, ja turvanamme täällä Suomessa onkin eräs Euroopan vahvimmista armeijoista. Tarvittaessa pystymme lähettämään rajojamme puolustamaan liki miljoona taistelutehtäviin omissa aselajeissaan erikoiskoulutettua sotilasta, eivätkä tykitkään ole sitten Nenosen päivien päässeet ruostumaan.
Tällä hetkellä koronan ja kansainvälisten kysymysten lisäksi hyvinvointiamme varjostavat monet muutkin epäkohdat. Tutkimusten mukaan köyhyys on maassamme syventynyt. Pitkittyneesti köyhyysrajan alla eläviä on nyt kaksi kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa. Viime aikoina kallistuneet ruuan, sähkön ja polttoaineen hinnat ovat järisyttäneet monien taloutta. Osa tätä päivää ovat niin ikään yleistynyt henkinen pahoinvointi, syrjäytyminen sekä ihmisten kokemat ympäristöhuolet.
Tässä nykyajassa – jos missä – tarvitaan myös meitä rotareita. Kansainvälisesti, valtakunnallisesti ja myös paikallisesti rotarit rahoittavat ja toteuttavat lukemattomia palveluprojekteita, joilla pystytään merkittävästi parantamana ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, lisäämään kansakuntien välistä tuntemusta toinen toisistaan ja samalla osaltaan tukemaan rauhantyötä.
Omalle klubillemme kulunut vuosi 2022 on ollut pariin edelliskauteen verrattuna siinä mielessä vähän normaalimpi, että olemme taas päässeet pitämään viikkokokouksia häiriöittä lähikokoontumisina. Todella mukavasti väkeä on ollutkin tänä syksynä aina paikalla. Olemme kuulleet mm. useita hienoja luokite-esitelmiä ja päässeet keskustelemaan Rotaryjärjestön toimittamista Podcasteista. Mutta merkityksellinen tämä vuosi ollut varsinkin siitä syystä, että toimintamme käynnistymisestä on tullut kuluneeksi neljäkymmentä vuotta. Alkukesällä meillä oli tähän merkkivuoteen liittyen hienot juhlat Liedon kaupungintalolla.
Klubimme tämänsyksyinen jäsenkysely osoitti, etteivät auttamisen halu ja toiminnallisuus ole omasta yhdistyksestämme mihinkään kadonneet. Monenlaisia kokousaiheita, vierailukohteita ja myös palveluhankkeita ehdotettiin. Pienehkö klubi, kun olemme, useampi vastanneista toki muistutti, että niin henkilöresurssimme kuin taloudellisetkin voimavaramme ovat melko rajalliset. Siksipä jatkossakin aiheellista on keskittyä tekemisissämme olennaiseen ja pyrittävä tekemään työmme hyvin, niin kuin se on tehty tähänkin asti. Jo pidemmän aikaa meillä ovat olleet keskeisinä vahvuusalueina erityisesti paikalliset palveluprojektit ja tietysti niin ikään vaihto-oppilastoiminta. Vuosien kuluessa olemme lähettäneet – yhteistyötä Vanhalinnan klubin kanssakin tehden – vuosivaihtoon nelisenkymmentä nuorta ja ottaneet heitä vastaa miltei saman määrän. Lisäksi klubimme on tarjonnut monille nuorille mahdollisuuden osallistua kesä- tai leirivaihtoon.
Kevätkaudella 2023 luvassa on taas monenlaista hienoa ohjelmaa, esitelmiä, vierailuita, luontoretkiä ja projekteita. Tässä vaiheessa on kuitenkin aika rauhoittua viettämään joulua ja sen jälkeen vastaanottamaan tulevaa vuotta. Mukavaa, virkistävää joulunaikaa kaikille!
Tämän katsaukseni lopuksi kiitän ensinnäkin Liedon Rotaryklubin jäsenistöä, aveceja ja yhteistyötahoja kuluneesta syyskaudesta. Ilman teitä meillä ei olisi rotarytoimintaa. Kiitos myös vaihto-oppilaiden perheille sekä vaihtoon osallistuville nuorille. Yhdistyksen hallitus tekee vuosittain paljon näkymätöntä taustatyötä, joka ei aina ehkä tule riittävällä tavalla huomioiduksi. Siispä kiitän tässä yhteydessä teitä kaikkia siihen kuuluvia. Erityinen kiitos Kirsti ja Markku Heinoselle uutena presidenttinä teiltä saamastani opastuksesta, tuesta ja innostamisesta!
Ilkka Virta

Kokoontumistiedot

Paikka:
Liedon Shell
Simpukkatie 2
21420 Lieto

Aika:
Parittoman viikon tiistaisin klo 17.30 - 18.30

Tapahtumat

Share This