Saapui poika, Wayne, pihallemme. Samoin haavoittunut kanahaukka. Samaan aikaan tupsahtivat. Kumpaa vastaanotetaan? Kuljimme kontaten vajan reunat ja marjapensaat, poika vain katseli. Liekö ajatellut, mihin tuli? 16-vuotias taiwanilainen ja ensikosketus Suomeen, kauniiseen lauantai-iltaan. Automatka Karkusta  Lappeenrantaan, jutteli kun kysyttiin. Poissa tolaltaan – kai? Maisemat uusia ja outoja Taipeihin verrattuna.
Tutustuttiin, mutta hitaasti se tapahtui. Arkuus, ujous, mutta myös tyyneys kuvastui Waynen kasvoilta. Niin ystävällinen ja kohtelias.

Ensilumen kosketus kasvoihin oli aivan uutta ja ihmettä, mutta muuttui hyvin pian normaaliksi arkiseksi kokemukseksi. Koulun innostus oli alkuun uutta ja kaverit ottivat hyvin ryhmään. Erilaisuus kiinnosti, mutta jossain vaiheessa kai hiukan erottikin.

Kevättä kohti mentiin ja eri paikkakunnat tulivat tutuiksi. Tampere, Mikkeli, Lahti, Imatra, Helsinki – niin, ja tietysti viikoin retki pohjoisessa.
Syntymäpäivät, rippijuhlat,  hautajaiset ja häät tulivat koetuiksi, suomalaisittain. Koko ajan oli kuitenkin kai pieni ahdistus, haaste. Missä oli ja mitä pitäisi toteuttaa, kaiversi mieltä.

Saimme maistaa Waynen tekemää ruokaa taiwanilaisittain, mihin tuli ties mitä, mutta hyvältä maistui. Pyykinpesu ja saunakin innostivat toimimaan. Siisti poika, saunasta luopuminen oli loppuajasta vaikeaa. Nautti lämmöstä ja puhtaasta vedestä ylen määrin. Saimaakin kiinnosti, ja kesällä ennen kotiinlähtöä tuli uusi asia – savusauna.
Suomen pimeys vaiko vähäinen innostuneisuus sai Waynen nukkumaan ja hyvin uneen.
Hard Rock Cafe tuli tutuksi Eurooppa-kiertueella niin, että vielä Helsinkiin piti varte vasten mennä paitoja ostamaan. Rakkaus syttyi kovinkin.

Kiinnostus myös suomen kieleen heräsi viime metreillä. ”Kiitos, Anteeksi, Näkemiin” jäivät soimaan Waynen kielelle, kun lähdön hetki koitti.
Nyt facebook ja WhatsApp ovat olleet yhteysvälineinä, joilla viestitään  ja Waynen äidinkin viestit ja kommentit harva se päivä kertovat jotain yhteydestä Taiwaniin.

Kiitos Wayne, ehkäpä vielä tapaamme Suomessa!

Ullan perhe

 

Share This