Maaliskuussa tulee kuluneeksi 82 vuotta talvisodan (1939 – 1940) loppumisesta. Tämä ja maailmapolitiikan päivittäiset tapahtumat loivat oivan ympäristön Pasilan klubin viikkokokouksen esitelmälle 22.2.2022. Esitelmän teemana oli Salpalinja ja työmarkkinajärjestöt.
Varatuomari Markku Lemmetty on tutkinut asiaa mm. lukemalla ja tutustumalla työmarkkinajärjestöjen pöytäkirjoihin. Työmarkkinajärjestöillä – työnantajilla ja työntekijöillä – oli tuolloin varsin kiinteät yhteistyösuhteet muihin Pohjoismaihin. Apua ja tukea pyydettiin ja saatiin.
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelu oli myös tiivistä. Yhtenä osoituksena mm. se, että silloisessa Suomen hallituksessa toimi kaksi ministeriä, jotka kuuluivat samaan aikaan SAK:n työvaliokuntaan.
Tuolloin yli 10 000 ruotsalaista ilmoittautui vapaaehtoiseksi auttamaan Suomea. Ruotsi maksoi kustannukset ja toimittu myös materiaalit. Toisaalta merkinnät myös kertovat, että ulkomaalaisen avun pelättiin sijoittuvan siviilityömarkkinoille.
Tuohon aikaan liittyy ns. tammikuun kihlaus (23.1.1940), jossa työmarkkinaosapuolet sopivat neuvottelujärjestelmästä. Tämä oli osaltaan yhdistämässä Suomen kansaa.
Salpalinja oli talvisodan jälkeen vuosina 1940-41 ja 1944 Suomen Itärajan läheisyyteen rakennettu puolustuslinja joka ylettyi Vironjoelta Sallaan. Se on yhä Suomen suurin rakennustyömaa. Sitä rakensi 35 000 miestä keväällä 1941 ja muonituksesta vastasi 2000 lottaa!