Suomi on mobiiliyhteyksien luvattu maa. 5G verkko kohoaa huimaa vauhtia.

Korona- Suomessa viimeiset 14 kuukautta mobiiliverkot ovat olleet tiiviissä käytössä. Kouluissa ja oppilaitoksissa siirryttiin nopeasti etäopetukseen ja työpaikoilla etätöihin heti koronaviruksen rantaudutaan maahamme. Teams- ja zoom-kokoukset ovat olleet osa päivittäistä neuvottelu- ja kokouskulttuuria jo yli vuoden ajan.

Olemme myös oppineet osallistumista erilaisiin musiikki ja liikuntatapahtumien verkon välityksellä. Verkon välityksellä tapahtuva toiminta ja osallistuminen ovat luoneet uutta bisnestä ja uutta työkulttuuria. Jotain tästä kaikesta uusista työtavoista ja kulttuurista jää pysyväksi vaikka tai kun koronapandemia väistyisikin.

Nopeat 5G verkot ovat rakenteilla ja saatavilla jo sadalla paikkakunnalla ja koko ajan laajennetaan lisää. Päästäkseen nopeaan 5G verkkoon käyttäjä tarvitsee sitä teknologiaa tukevan puhelimen tai reitittimet. Uusien laitteiden mukana tulee 5G.

Telian ensimmäinen 5G verkko avattiin Helsinkiin jo syksyllä 2018.

Maailmalla 5G verkkoja löytyy vielä harvakseltaan mutta Etelä-Korea ja Sveitsi, Yhdysvallat ja Japani ovat kehityksen kärjessä. Suomi on kärkimaita mutta Eurooppa ei ole nyt kehityksen kärjessä.

5G tarkoittaa viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa. Siinä voidaan käyttää noin kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:n verrattuna. 5G tekniikka mahdollistaa myös esineiden internetin laajenemisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin ja edistyneeseen teollisuusautomaatioon vaikkapa rakennustyömailla.

Luvassa on siis paljon netin käyttöä parantavia ja arkea helpottavia asioita.

3G verkko suljettaneen 2023-24 ja 6G on nyt jo tutkimuksessa ja se saattaa olla käytössä 2030. 5G verkkoa rakentavat yhteistyössä eri operaattorit. On hyvä muistaa, että 5G ei korvaa 4G:tä vaan täydentää sitä.

Mika Raitolan esityksen diat linkissä…

 

Share This