Tässä vuosien varrella kertyneitä vaihto-oppilaiden tarinoita. Rotareiden nuorisovaihdon periaatteet ja tunnelmat pysyvät:
  • Vaihto-oppilaiden tervehdyksiä 50-vuotiaalle Rotaryklubille   
  • Sara Österberg kertoo, miten 10 vuoden takainen Brasilian vuosi on vaikuttanut hänen elämäänsä
  • Tommi Salmi: Vuosi Kanadassa kasvatti ja tutustutti minut mahtaviin ihmisiin ympäri maailman
  • Megahan Barone USA:sta Nurmijärven klubin vaihto-oppilaana.
  • Kultanen Vuosi: JozefMcPherson – vaihto-oppilas Australiasta
  • G’day mates, how’s it going? Minttu Partanen vuosivaihdossa Australiassa
  • Kolme nurmijärveläisnuorta kesävaihtoon

Vaihto-oppilaiden tervehdyksiä 50-vuotiaalle Rotaryklubille    

Elokuu 2021

Klubin edellinen (2012-2019) nuorisovaihtoasiamies Jari Valkama tiedusteli ajanjaksonsa vaihtareilta kuulumisa. Alla hänen saamiaan tervehdyksiä:

Sofia Sarmala
Vuosivaihto Perussa 2012-2013

 

Tervehdys Nurmijärven Rotary-klubi,

Kymmenisen vuotta on vierähtänyt siitä, kun olin Nurmijärven klubin lähettämänä vaihto-oppilaana Perussa. Vaikka sijainti oli kaukainen, kieli tuntematon ja ihmiset uusia, tuli Perusta toinen kotimaa ja omasta rotaripiiristä toinen perhe. Vaihtarivuosi on edelleen paras vuosi enkä vaihtaisi sitä pois mistään hinnasta.

Vielä tänäkin päivänä minulla on upea lähiverkko ympäri maailmaa. Vaihtarivuoden jälkeen olen reissannut samalla moikaten vaihtarikavereita Keski-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa, ja lähimmän vaihtarikaverini kanssa olemme viettäneet upean kesän reilaten Euroopassa! Isäntäperheideni kanssa soittelemme ja viestittelemme säännöllisen epäsäännöllisesti, välillä myös ex-tempore! Muutamien perheenjäsenien kanssa olemme järjestäneet sykähdyttävän ’reencuentron’ eli jälleennäkemisen ja 10-vuotisreissu Peruun on jo suunnitteilla.

Suomessa olen asettautunut Tampereelle opiskelemaan ja täällä päässyt verkostoitumaan Rotaractin kautta myös opiskelualani ulkopuolella. Tampereen Rotaractissa meillä on mukava monialainen aktiiviporukka ja kivaa toimintaa, jota muokkaamme koko ajan porukan näköiseksi. Voin ylpeänä kertoa toimineeni myös klubin presidenttinä tuoden uudistuksia klubin toimintaan etenkin Perun kokemusteni pohjalta.

Kiitollisena omasta vaihtarivuodesta kannustan tukemaan nuorisovaihtotoimintaa jatkossakin. Oikein paljon onnea 50-vuotiaalle Nurmijärven klubille ja menestystä tuleville vuosille! ¡Felicitaciones!

Sofia Sarmala,
Nurmijärven vaihtari Perussa 2012-2013

 

Eleonora Casiroli
Italia
Leirivaihto kesällä 2016

It has already been 5 years since the Rotary Club welcomed me to its district, but the memory of that experience is so vivid that I often talk about it and tell what I experienced there.

I was welcomed by a wonderful family, with whom I remember having long chats at the table, taking notes of Finnish recipes, also noting the terms of the foods in the original language, and having relaxing saunas and baths at the lakes.

To demonstrate the beautiful bond we had established, was the reunion in Italy with the sons of the host family, Tuuli and Jussi Valkama, who met my family during their vacation in Milan. At my house we tried to reproduce what I had lived with them, a moment in the company of a large family who wanted to introduce the local culture and make the guests feel at home.

Thanks to the Rotary Club in the second part of my Summer Camp Youth Exchange I then had the opportunity to meet young people of other nationalities and I am pleased to say that I am still in contact with many of them.

Thanking you once again for the opportunities given to me, I wish the Club happy birthday for its 50 years!

Katrien Pienaar (os. Nel)
Etelä-Afrikka
Kesävaihto Nurmijärvellä 2012

 Katrien lähetti tervehdysvideon rotaryklubille. Emme voisi sitä julkaista sen yksityisyyden vuoksi. Katrien on suorittanut yliopistotutkinnon ravitsemustieteen alalta ja toimii elintarvikealan yrityksessä tuotekehittäjänä. Luontoharrastus on läheinen.Hääkuva on vuodelta 2020.

 

Michaela Kubickova
Tsekki
Leirivaihto, Kesä 2014

Thank you for your message. It will be a pleasure for me to provide your club with my memories about pretty valuable time in Finland.

I married  2 months ago and I have worked as a lawyer for 3 years already.  The office where I work located in in Prague and I still living in the spa town Poděbrady.

I want to concratulate Nurmijärvi Rotaryclub for it’s 50th anniversary. 

Míša

Annika Leino
Vuosivaihto USA Florida 2015-2016

Minulle kuuluu oikein hyvää, kiitos kysymästä! Vaihto-oppilasvuoteni jälkeen suoritin lukion loppuun, ja hakeuduin Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun opiskelemaan taloustiedettä. Kandidaatin tutkinnossani suoritin myös vaihto-opintoja Yhdysvalloissa – tällä kertaa University of Michiganissa. Go blue!

 Muistelen Rotaryn vaihto-oppilasvuottani Floridassa lämmöllä, ja olen edelleen päivittäin yhteydessä vaihtovuoden ystäviini. Vaihtovuosi oli todella ainutlaatuinen kokemus, ja olen erittäin kiitollinen että olen saanut olla osa Rotary-yhteisöä. 

 

Heidi Saastamoinen
Vuosivaihto Australia 2018-2019

Moikka ja terveisiä armeijan leivistä!

Australian vaihdon jälkeen 2018-19 olen ehtinyt tehdä paljonkin. Korona on vaikuttanut minunkin elämääni kuten yhtä lailla kuin muidenkin. Lukion viimeiset ponnistukset tehtiin etäillen ja se oli hetkittäin rankkaa mutta välillä myös mukavaa.

Tänä keväänä valmistuin ylioppilaaksi ja pääsin todistuksella sisään Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan ympäristö ja luonnonvarat -linjalle kuten toivoinkin. Korona heitti intereilaushaaveet kevään roskakoriin, joten piti keksiä jotakin muuta maiseman vaihdosta keväälle. Kirjoitusten jälkeen lähdinkin Kökarin saarelle Ahvenanmaalle töihin idylliseen Brudhällin hotelliin. Viihdyin siellä hyvin enkä voinut lähteä mantereelle lupaamatta mennä takaisin seuraavana kesänä.

Vekaranjärvellä ensimmäiset viikot ovat menneet vauhdilla ja tuvan kesken olemme ystävystyneet ennätysvauhdissa. On ollut mukavaa oppia uutta ja kokeilla hieman omia rajoja.

 

Sara Österberg
Vuosivaihto, Brasilia 2010-2011Tommi Salmi
Vuosivaihto 2016-2017 Kanada, Quebec 
Saran ja Tommin laajemmat tarinat on julkaistu alempana tällä sivulla.

 

Kymmenen vuotta Brasilian vuosivaihdosta   

Sara Österberg, 7.8.2021

Kesällä 2021 tuli täyteen kymmenen vuotta siitä, kun palasin kotiin Brasilian vaihtovuoteni jälkeen. Jälkikäteen ajateltuna tuo vuosi ulkomailla on vaikuttanut paljon elämäni suuriin valintoihin.

Brasilian Rotarien vaihto-oppilaille järjestämällä reissulla Koillis-Brasiliaan tammikuussa 2011 (minä oikealla ylhäällä).

Opin vaihtovuoden aikana puhumaan sujuvasti portugalia, ja opiskelin sen jälkeen myös sukulaiskielen espanjan hyvälle tasolle. Kielet, kansainvälisyys, eri kulttuurit ja yhteiskunnat kiinnostivat. Lähdinkin lukion jälkeen opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen koulutusohjelmaan. Alavalinta osoittautui oikeaksi ja alkuun haaveilin salaa diplomaatin urasta. Opiskelujen aikana kävin kesäkurssilla Shanghaissa, sekä vaihdossa Roomassa. Hyvin konkreettinen hyöty Brasilian vaihdon antamasta kielitaidosta tuli, kun pääsin ensimmäiseen oman alan harjoitteluuni Portugaliin Suomen Lissabonin suurlähetystöön keväällä 2019. Samana vuonna toimin avustajana myös Suomen EU-puheenjohtajakauden kokouksissa Helsingissä. Kansainvälisyys on siis Rotary-vaihtovuoden jälkeen ollut vahvasti mukana elämässäni.

Viime vuonna muutin Tampereelta Helsinkiin ja päätin tehdä opiskelujen loppupuolella vielä yhden harjoittelun EU-konsultoinnin parissa. Harjoittelu poiki ensimmäisen vakituisen oman alan työpaikkani, jossa aloitin juuri elokuussa. Olen myös valmistumassa yhteiskuntatieteiden maisteriksi tänä syksynä. En vielä tiedä mikä minusta varsinaisesti isona tulee, mutta ainakin ulkomailla vietetyt ajat ovat saaneet arvostamaan enemmän omaa kotimaata. Tällä hetkellä suurin hinku maailman näkemiseen on toistaiseksi rauhoittunut ja viihdyn hyvin Helsingissä.Viimeisimmällä vierailulla host-perheen luona perinteen mukaisesti valkoisiin pukeutuneena uutena vuotena 2019.

Kotipihalla Meilahdessa poikaystävän kanssa toukokuussa 2021.

Brasiliassa olen Rotary-vaihdon jälkeen käynyt kolme kertaa. Pidän yhä yhteyttä kahteen host-perheeseeni ja ystäviini São Paulossa, ja muutamat heistä ovat vierailleet Suomessakin. Seuraavaksi suuntaan Brasiliaan toivon mukaan ensi vuonna brasilialaisen kaverini häihin.

Rotary-vaihto oli minulle todella tärkeä ja hieno kokemus, joka on antanut paljon hyviä asioita elämääni, ja joka kantaa hedelmää edelleen. Suuri kiitos Nurmijärven Rotary-klubille, että se oli mahdollista.

 

 

Vuosi Kanadassa kasvatti ja tutustutti minut mahtaviin ihmisiin ympäri maailman

Tommi Salmi vuosivaihdossa 2016-2017 Kanada, Quebec 

Ihan ensim onnittelut 50 vuotta täyttävälle Nurmijärven Rotaryklubille! Olen todella kiitollinen vaihtovuoteni mahdollistamisesta – vuosi kasvatti melkoisesti ja tutustutti minut mahtaviin ihmisiin ympäri maailman. Moni näistä ihmisistä onkin pysynyt tavalla tai toisella mukana elämässäni vielä kahdeksan vuoden jälkeen! Esimerkiksi Skype-puheluita tulee ajoittain soiteltua vanhojen host-perheiden kanssa.

Vaihdon päätyttyä on olen kokeillut kaikenlaista. Suoritin lukion loppuun ja menin armeijan kautta Lundiin opiskelemaan biotekniikkaa. Ala ei kuitenkaan täysin napannut ja päätin pakata tavarat länsinaapurista ja hakea Aaltoon opiskelemaan. Aloitin 2018 tuotantotalouden opiskelijana ja se on onneksi tuntunut omalta jutulta! Opiskelun ohella innostuin myös kiltamme toiminnasta, jossa olen ollut vastuussa vaihtareista ja maisteriopiskelijoista. Kiinnostus kyseiseen hommaan heräsi melko paljon oman vaihtovuoden innoittamana. Nyt kiltahommien vähennyttyä olen harrastanut kaikenlaista luonnossa liikkumista ja kuorolaulua.

 

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa olisi tehdä vielä yliopistovaihto, mikäli korona sallii ja opiskella tutkinto loppuun. Olen kokeillut myös erilaisia töitä opintojen ohella ja kiinnostavimpia ovat tähän mennessä olleet IT-hommat. En kuitenkaan vielä osaisi tarkalleen kertoa ”mikä musta tulee isona” – selviää kun selviää!

 

 

Elokuussa 2021
Tommi Salmi

 

 

 

 

 

Meaghan Barone vuosivaihdossa 2003- 2004.

Yhdysvaltalainen Meaghan Barone oli Nurmijärven Rotaryklubin vuosivaihto-oppilaana elokuusta 2003 heinäkuulle 2004.

– Kaiken kaikkiaan Suomi on ollut ihmeellinen minulle, tiivisti Meagan vaihto-oppilasvuotensa kokemukset. 

Vaikka suomalaiset ovat ujoja, olen kuitenkin huomannut alkukankeuksien jälkeen heidän olevan hyvin ystävällisiä ja lämpimiä ihmisiä. Minulle on tullut paljon uusia ystäviä melkein päivittäin. Minä pidän täällä olostani.

– Vähän haikeana jo etukäteen ajattelen hetkeä, kun tämä rotaryvuosi on sitten elokuussa ohi, tuumiskeli Meaghan Nurmijärven Uutisten haastattelussa jo tulovuotensa syyskuussa. Lausunto osui kohdalleen. Lähdön kokivat haikeaksi myös isäntäperheet ja Meghanen runsas suomalainen ystäväjoukko.

Meghanen läksiäisiä vietettiin 19. heinäkuuta 2004. Meghan ja isäntäperheet yhteiskuvassa, vasemmalta Arto Lindström, Eija Lindström, Pertti Niinikoski, Petri Niinikoski, Meaghan, Tarja Lausvaara, Kirsi Lausvaara, Jyrki Lausvaara, Katri Lausvaara, Laura Niinikoski, Reijo Orava, Sirpa Niinikoski ja Maritta Orava

Megahan ja vaihto-oppilaan klubitakki Helsinki-Vantaan lentokentällä lähtöpäivänä 20.7.2004. Takkiin on kerätty muistoja Suomesta ja Rotaryjärjestön vaihto-oppilaiden tapaamisista ja retkiltä.

Kultanen Vuosi

Nyt etta mina olen olut Suomessa yksi vuosi, totta kai mina voin puhua hyvin suomea, mutta en voi kirjotta hyvin suomea…no niin, nyt mina kirjotta englaniski, niin sitten kaikki voi ymmerta kuinka hyaa vihto opplias aika on!

My golden year all started when I arrived in Finland on the 22nd of January 2006, not knowing what to expect, you could say I was socked when I walked out the doors of the Helsinki-Vantaa Airport to find it pitch black at 4pm with a refreshing –26 degrees. Arriving from a scorching summer in Australia to the middle of the dark, wet and cold Finnish winter provided me with many great opportunities to try many winter sports. Starting with Ice hockey and Ice-skating it was a struggle to stand up on the ice, progressing to down hill skiing once I could stop myself was great fun. And of course Finnish sauna was the best, but sauna is not sauna without Avanto (ice hole), the indescribable feeling you get from going from a Sauna around 80 degree to swimming in the icy water with a temperature of +1, was definitely one of my highlights. 

Finnish cottage where I spend many weekends was also a great place to relax on the weekends with my host families. It also provided some awesome opportunities to try ice fishing, sledding, canoeing, hiking, and of course sauna. Once summer arrived I could tell a difference in the people and places. It was if as most people had been living under a rock for the past months, and then just came outside with the arrival of the summer. On my three month summer holiday I had the opportunity to travel in Europe and visit many famous places. I visited Russia, Sweden, Estonia, Denmark, Belgium, Holland, France, Monaco, Italy, and Austria. In the coolest summer I have ever experienced in my life I spend endless weeks at cottages and enjoying the warmer weather.

Once school returned, life start to be normal again, if that is even possible to say that whilst on youth exchange! I celebrated my birthday Finnish style with a summer garden party with all my host family and friends.

Once the winter return it felt like I was back in Finland, after the change in seasons. In my second winter in a year I had a magical trip to Lapland where I got to do some more skiing, feed reindeers, dog sledding, and even experience the very mysterious North Lights. Returning back ‘home’ it was the start of Christmas in Finland, in which we celebrated very different to that in Australia. Christmas day lasted three days, with good food and company. And I will never forget the first time in my life when Santa turned up at out door in person to the family the Christmas presents. The start of the New Year for many people resembled the end of my golden year in Finland.

Sad but true, I had to leave a country as grand as Finland that now as become my second home and a place I cannot wait to return to. Such experiences, life long learning and possibilities are only made possible through such programs as the Rotary Youth Exchange program. So thanks everyone in Finland for making it a golden year and in particular Rotary for making it possible.

Jozef McPherson
Australian Rotary Youth Exchange student
Nurmijarvi, Finland 2006.

Nurmijärven klubin vaihto- oppilaita elokuussa 2006: Vuosivaihdokit Minttu Partanen ja Jozef McPehrson (Austaralia) sekä kesävaihdokit Lidia Derossi (Italia, Ventesia), Katja Huovila, Christa Fluman (Sveitsi) ja Eeva Hensrisson. Takana klubin nuorisovaihtoasiamies Heikki Tikkanen

G’day mates, how’s it going?

Vaihto-oppilaaksi lähtö oli ollut haaveenani jo pitkän aikaa ja sitten syyskuussa 2005 rohkeninkin lähettää hakemuksen Nurmijärven Rotaryklubille. Kävipä sitten niin, että minut valittiin lähtemään ja maaliskuussa 2006 tuli tieto Australiaan pääsystä. Heinäkuussa olin sitten matkalla jo tuonne kenguruiden ja koaloiden maahan!

Lähdin matkaan erittäin avoimin ja positiivisin mielin ja olisin ollut tyytyväinen mihin vaan paikkaan, vaikka se olisi sitten ollut keskellä ei-mitään, mutta päädyin kuitenkin miljoonan asukkaan kaupunkiin, Adelaideen, jossa olin suuren Adelaiden Rotaryklubin (190 jäsentä) isännöimänä ja vuoden aikana asuin neljässä eri perheessä. Perheet olivat kaikki kovin mukavia ja he olivat aika erityylisiä, vaikkakin paljon yhtäläisyyksiä heistä myös löytyi:

Kaikkien perheiden isät olivat rotareita, ja he kaikki olivat paljon työmatkoilla, kolmella perheistä sattui olemaan kaksi poikaa (suhteellisen samanikäisiä kuin minä) ja vähintään yksi koira. Tälle asialle tulikin vuoden aikana naurettua monesti, koska hakemukseeni olin laittanut, että minulla on kaksi veljeä ja olisi mukava saada perheitä jossa olisi tyttöjä ja että pelkään koiria! Olin kuitenkin tosi tyytyväinen kaikkiin perheisiin, enkä olisi vaihtanut heitä mistään hinnasta!

Perheet asuivat vähän eri puolilla kaupunkia. Joskus oli 20 minuutin kävelymatka, joskus taas 45 minuutin bussimatka. Kävin koulua katolisessa yksityiskoulussa ja koulupuku kuului tietysti asiaan. Tämä koulu oli vielä erityisen tarkka siitä ja joka aamu tarkistettiin, että se oli siistin näköinen, hiukset olivat kiinni ja koruja ei ollut liikaa. Koulussa sain aika vapaasti valita aineet, ja sainkin normaalien matematiikan, englannin, liikunnan yms. lisäksi mahdollisuuksia mm. auttaa pieniä 5-vuotiaita koululaisia ja tehdä yhteiskuntapalvelua kehitysvammaisten koulussa. Päivät olivatkin todella vaihtelevia vaikka siellä oltiin joka päivä klo 8.30 – 15.30. Kotiin ei siis saanut lähteä vaikka olisi ollut kaksi viimeistä tuntia vapaata. Ystävystyin koulussa melkein kaikkien samalla luokkatasolla olevien oppilaiden (140hlö) kanssa ja todella hyviksi ystäviksi tulin n.15 kanssa. Kouluun oli siis aina mukava mennä ja joka päivä sai tulla hymyssä suin kotiin vaikka aamulla oli lähdetty silmät ristissä, puoliunessa!

Muut vaihto-oppilaat ovat myös yksi vaihto-oppilasvuoden ihanista asioista. He ymmärtävät kaikki tunteesi ja osaavat auttaa jokaisessa tilanteessa, koska monesti rotarit, perheet, koulukaverit eivätkä rakkaat ihmiset Suomessa voi auttaa.

Muut vaihto-oppilaat ovat ainoita jotka ymmärtävät ja ovat aina paikalla (tai puhelinsoiton päässä) jos tu kea tai seuraa tarvitsee. Heidän kanssaan tulee myös koettua paljon erilaisilla retkillä joita rotarit järjestävät. Niillä voidaan mennä esimerkiksi erämaahan telttailemaan, maatilalle keritsemään lampaita, rannikolle snorklailemaan tai kaupunkeja tutkimaan. Retket ovat erittäin monipuolisia ja niillä on aina aivan mielettömän hauskaa. Australiassa on mahdollisuus tehdä myös kolmen viikon ”Rock & Reef tour”, jossa matkustetaan 3 viikkoa bussissa 30 muun ulkomaalaisen vaihto-oppilaan kanssa ympäri Australiaa tutkimassa sen eri osia. Tämä oli kyllä ilman muuta yksi vuoden kohokohdista!

Minä pääsin myös perheiden kanssa matkustelemaan aika paljon. Sain nähdä maatilaelämää erämaan keskellä, pienen idyllisen kalastajakylän, Melbournen suurkaupungin pariin kertaan sekä paljon muita pieniä paikkoja! Mutta suurin osa vuodesta ei tietenkään ole matkustelua. Eihän sitä jaksaisi koko aja olla menossakaan. Se on sellaista normaalia elämää; koulussa käyntiä, kavereiden kanssa puuhailua ja perheen kanssa olemista! Tämä viimeinen mainitsemani onkin yksi ihanimmista asioista. Se että saa vain olla kotona, jutella host vanhempien tai veljien kanssa periaatteessa melkein mistä vaan (oli se sitten Suomesta, telkkariohjelmista, koulusta, sukassa olevasta reiästä tms.) tai sitten katsella heidän nauravan kippurassa kun äänsin jonkun sanan vähän hassusti heidän mielestään. Ja jos joskus sattui sanomaan tai tekemään vahingossa jotain oikein koomista, siitä sitten kyllä jatkossa muistuteltiin…hyvällä mielellä tietysti!

Minulla ei vuoden aikana ollut koti-ikävää oikeastaan ollenkaan. Tähän varmaan vaikutti suuresti jo alussa mainitsemani avoin mieli ja positiivisuus sekä ajatus, että vuosi on lyhyt aika ja siitä kannattaa nauttia täysin rinnoin! Kotiin kuitenkin pysyin yhteydessä viikoittain sähköposteilla ja soitoilla noin kerran kuukaudessa. Heille se on tietysti hankalampaa, koska normaali päivärytmi jatkuu, yhtäkkiä puuttuu vain lapsi, joka on toisella puolella maapalloa.

Kaikkein suurin kiitos onnistuneesta vuodestani kuuluu tietenkin Rotareille (sekä Suomessa että Australiassa), jotka järjestivät kaiken aivan mahtavasti ja pitivät minusta todella hyvää huolta. Oli turvallinen olo koko ajan ja kaikki sujui niin kuin pitikin! Kiitos siis vielä kerran!

Minä jatkan tavallista elämääni täällä Suomessa, monet asiat ovat kuitenkin muuttuneet siitä kun lähdin. Mutta ehkä kuitenkin minä itse olen muuttunut eniten. Opin itsestäni paljon vuoden aikana, itsenäistyin, aikuistuin sekä opin arvostamaan tavallisia asioita enemmän. Minulla on nyt myös maailmanlaajuiset ystävyyssuhteet sekä toinen koti, Australiassa.

Minttu Partanen
Nurmijärvi

Kolme nuorta Nurmijärveltä kesävaihtoon

Klubikokouksen 9.6.2004 alussa oli klubin kesävaihdokkaat esittäytymässä. Anna-Kaisa Tuomi lähtee Italian Milanoon, Laura Niinikoski Coloradoon USA:han ja Paula Salminen Johannesburgiin EteläAfrikkaan. Ensi alkuun Aulis Ylinen ja Heikki Tikkanen evästivät nuoria matkaan.

Jatkossa kukin esittäytyi vuorollaan. Kaikilla oli motiivina lähtöön kielitaito ja uusien elämysten kokeminen. Kaikille annettiin viemiseksi klubin viiri ja Nurmijärven kunta lahjoitti pellavaisen kassin ja pyyhkeen. Hyvää matkaa kaikille.

Matkaanlähtijät ja nurosiovaihtoasiamiehet yhteiskuvassa.

Share This