Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
12.12.2024
11:45 - 13:00

Tapahtumapaikka
Sotilaslääketieteen museo


Vierailimme Sotilaslääketieteen museolla, oppaana museon primus motor Seppo Toivonen. Hän kertoi, miten Kaupunginmuseo irtisanoi aiemmin ylläpitämänsä museon, antoi avaimet ja toivotti ”Pidä hyvää huolta!”

Museon kulut ovat nyt reilut 20 000€ / vuosi. Puolustusvoimat on ymmärtänyt, että halvemmalla museota ei voi siirtää vaikka niin on aiemmin päättänyt. Päätöstä ei ole pantu toimeen. Tuore tieto kertoo, että kaupunki on antanut ”kerta-annoksen” 50 000 € museon toiminnan pyörittämiseen. Museoon on tulossa Lahti 1918 näyttely, eikä tuon ajan Lahden tapahtumia esitellä missään muualla.

Sotilaslääketieteen museon pysyvä näyttely esittelee talvi- ja jatkosodan kenttälääkintää. Veteraanit pystyttivät näyttelyn 1983, ja myöhemmin on lisätty kaatuneitten huolto. Sankarivainajia on saatu Venäjältä vaikka raja on kiinni.

Museon virtuaalikierros ja esitys on netissä www.kulttuurikuva.fi/museo. Kannattaa käydä sekä museossa että netissä katsomassa!

Sepon kertomia tarinoita ja yksityiskohtia:

  • Museokaupassa on Suomen laajin leijonanappikokoelma, tuhansia nappeja vaateyritys Tuomisen varastosta.
  • Suomeen hankittiin ennen talvisotaa 700 kg morfiinia kivunlievitykseen, sitä oli jo lääkintäaliupseereilla käytössä.
  • Partiolaiset aloittivat Veripalvelun 30-luvulla. Puolustusvoimat keräsi 10 000 l verta ennen talvisotaa, myöhemmin 100 000 l. Verta otettiin jopa lapsilta.
  • Kenttäsairaalassa tehtiin jako neljään hoidon tarpeen mukaan. 4 oli kuolleiden ja kuolevien kasa, mistä hengityshöyry saattoi vielä pelastaa kuten sekä Pekan että Sepon kertomana tapahtuikin.
  • Kenttäsairaalan kirurgi Sotamaa toimi jatkosodan loppuvaiheessa kenttäsairaalassa Tali – Ihantalassa muutama kilometri etulinjasta. Hänen muistelmissaan kerrotaan ”vanhan miehen” Matti Kauppisen (38 v.) tarina. Tällä oli vatsa auki ja osa suolista ulkona, suolista pursui lapamatoja. Sotamaa poisti vahingoittuneen osan suolista ja vatsa sidottiin kiinni. Matti Kauppinen oli jo kuolevien ryhmässä, mutta kuoli yli 90 vuotiaana perheellisenä vasta vuosituhannen vaihteessa. Sotamaa leikkasi Tali – Ihantalassa yötä päivää 10 päivää, ja torkahti vain sairaanhoitajien vaihtaessa potilasta leikkauspöydällä. Noiden päivien aikana hän otti 100 pervitiinitablettia, ja uusi tupakka laitettiin huulille leikkausten aikana aina kun edellinen loppui. Sotamaasta tuli myöhemmin presidentti Urho Kekkosen henkilääkäri. Se palvelus päättyi, kun UKK allekirjoitti erokirjeensä Sotamaan kirjoittaman lääkärinlausunnon perusteella.
  • Naiset tekivät kovaa ja vaarallista työtä. 8 naista kuljetti Taipaleelta eturintamalta haavoittuneita kotirintaman suuntaan.

 

Klubi joulupuurolla ja vierailulla Sotilaslääketieteen museolla, oppaana Seppo Toivonen

 

Kivekkäiden luona kuukauden asuva malesialainen Lions -vaihto-oppilas Ashly kertoi itsestään ja malesialaisesta ruokakulttuurista. Parikymppinen Ashly on opiskellut digitaalista markkinointia. Lunta Malesiassa ei ole, vaan aina kuuma ja joskus sataa vettä koko päivän, oli hänen vertailunsa Suomen ja Malesian säästä.

 

Haavoittuneiden sidontapaikka etulinjan läheisyydessä. Taustalla on korsuun perustettu pataljoonan joukkosidontapaikka.

 

Esityksen realismi ja silloisten aikojen karuus vetää vakavaksi.

Kenttäsairaalan poliklinikka

 

Apteekki ja varasto

 

Seppo Toivonen kertoo tapahtumista Lahden rautatieasemalla, missä näkyy sairaankuljetusauto junanvaunun ikkunasta.

Share This