Kaikki mitä haluat tietää Heikistä? Heikki Rusko, professori emeritus

Klubimme perustajajäsen Heikki Rusko kiteytti 82-vuotismerkkipäivänsä esitelmän elämäänsä ja työtään luonnehtiviksi iskulauseiksi: ”I have a dream”, ”Just do it”, ”Terve sielu terveessä ruumissa”.

Heikin urheilu-ura alkoi jo syntymäkaupunki Oulussa, jolloin hän oli Oulun oppikoulujen mestari hiihdossa, maastojuoksussa, suunnistuksessa, uinnissa, telinevoimistelussa ja pesäpallossa. Aktiivisuutta riitti myös partion lippukunnassa POTNA-PEKAT, joka oli Heikin isän perustama.

1963 Heikki lähti Jyväskylään opiskelemaan liikuntakasvatuksen opintosuunnassa, jolloin hän ilmoitti äidilleen tulevansa tohtorina takaisin, ja niin kävi. Hän valmistui liikuntakasvatuksen kandidaatiksi 1966, maisteriksi 1968, lisensiaatiksi 1972 ja väitteli 1976. Liikuntateknologian apulaisprofessori hänestä tuli 1978 ja professori 1998-2007. Hän on huippu-urheilututkimuksen ja urheiluvalmennukseen liittyvän kuntotestaamisen suomalainen edelläkävijä.

Hänellä on useita kymmeniä tutkimuksia hiihdosta ja hiihtäjistä. Hänen tutkimustyönsä kolme keskeistä aluetta ovat kestävyyssuorituskyky ja sen harjoittelu, hypoksia ja hyperoksia, sykevaihtelu ja autonominen säätely. Heikin tutkimuksia on julkaistu useissa alan kansainvälisissä julkaisuissa. Hänellä on parhaillaankin menossa em. aihepiiriä koskeva tutkimus, joka on määrä julkaista tänä vuonna.

Heikin johdolla ja suunnitelmien pohjalta perustettiin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU 1990. Sykemittauksen kehittäjänä ja hyödyntäjänä Heikki on niin ikään kuulunut edelläkävijöihin, ja hän oli perustamassa myös Firstbeat Technologies Oy:tä. Firstbeat Technologies Oy:n perustettiin 2002 hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimivaksi yritykseksi. Tutkimukseen perustuva analyysi tuottaa henkilökohtaista tietoa stressistä, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista. Analyysit perustuvat KIHUssa Heikin johdolla tehtyyn tutkimukseen urheilijoiden ylikunnon mittaamisessa. Hänen mukaansa on nimetty harjoitusten aikana kilpailuvauhtiset nopeusspurtit eli ”ruskot”.

Heikki sairastui vakavasti 2012, mutta toipumiseen auttoivat hoitojen lisäksi rautainen peruskunto ja sinnikkyys. Kuntoutumisen jälkeen hän on treenannut kuutena päivänä viikossa 1-2 tuntia. Heikki on osallistunut vuosittain sekä kotimaisiin että kansainvälisiin suunnistuskilpailuihin, joissa hän on voittanut useita kulta- ja hopeamitaleja.

(Viikkokokouksessa oli läsnä 13 klubin jäsentä.)

Share This