Osmo Ojanen kertoi klubin kokouksessa 9.1.2025 Järvenpään Rotaryklubin historiasta:

JÄRVENPAAN ROTARYKLUBI 70-VUOTTA

Järvenpään Rotaryklubin perustamisesta tulee 23.02.2025 kuluneeksi 70- vuotta.

Nykyisen yli 46000 asukkaan kaupunkia edelsi vuonna 1951 perustettu kauppala, jossa oli reilut 8000 asukasta. Klubin perustamisen aikoihin oli Järvenpäässä asukkaita noin 9000. Kauppalassa oli erilaista pienteollisuutta, varsinkin kenkäteollisuutta. Siitä meitä klubilaisiakin muistuttaa erään alkuvuosien jäsenen lahjoittama suuri nahkakenkä, johon keräämme rahalahjoituksia eri tarkoituksiin.

Sivistyksellisesti merkittävä laitos Järvenpäässä oli jo vuonna 1928 perustettu Järvenpään Yhteiskoulu, jonka rehtoreista ja opettajista monet osallistuivat merkittävästi klubin toimintaan.

Merkittävää oli myös 90-vuotta vanha rautatieasema.

Teollisuusmessujen vaikutus

Marraskuussa 1954 Setlementti Louhela järjesti teollisuusmessut äskettäin kauppalanoikeudet saaneessa Järvenpäässä. Tällöin Setlementti Louhelan toiminnanjohtaja Leo Kaskikari havaitsi, että muutoin hyvin onnistuneilla messuilla näytteilleasettajat tunsivat huonosti toisiaan. Kaskikari keskusteli ensin Setlenenttiliikkeen johdon kanssa (Topi Tarkka) ongelmasta ja myös tukea Louhelan toimintaan. Päätettiin, että Kaskikari tapaa Helsingissä piirin past governor Paavo Variksen, joka kehoitti menemään pikaisesti tapaamaan silloista governor Jouko Huttusta Hyvinkäälle. Suuren innostuksen vallassa Huttunen lupasi Hyvinkään Rotaryklubin ryhtyvän kummiksi. Louhelassa pidetyn valmistelevan kokouksen jälkeen päätettiin perustettavaan rotaryklubiin kutsua kaikkiaan 27 liike- ja virkamiestä.

Perustava kokous pidettiin rotaryliikkeen perustamisen 50-vuotispäivänä 23.02.1955 Järvenpään kauppaseuran huoneistossa Osuuskassan pohjakerroksessa. Rl hyväksyi klubin jäsenyyden 10.03.1955.

Vaikka kummit tutustuttivat aloittavan klubin jäsenistön rotaryn perusperiaatteisiin, tiedettiin rotaryliikkeestä yleisesti melko vähän. Kuitenkin ensimmäiseksi presidentiksi valitulla eläinlääkäri Aatto Varpiolla oli aikaisempaa kokemusta Toijalan rotaryklubista.

Varapresidentiksi valittiin kauppalanlääkäri ja Sibeliuksen lääkäri Viljo LaineYlijoki.

Charter-juhla pidettiin 19.05.1955 Helsingin Seurahuoneella, johon uudet rotaryt kokoontuivat puolisoineen iloisen juhlan merkeissä miehet pukeutuneina frakkeihin ja naiset pitkiin juhlapukuihin.

Suomen vanhimmat klubit ovat:
Helsingin Rotaryklubi 1926
Turun1929
Viipurin1931

Lähialueen Rotaryklubit
Hyvinkään Rotaryklubi 1949
Keravan1955
Tuusulan 1971

Tunnettuja perustajajäseniä Järvenpään klubissa olivat mm. Pekka Harjuvaara, Edvard Cooper, Einar Pyykkö ja Johannes Manninen.

Toiminta 1955-1975

Klubipalvelu

Normaalit viikkokoukset pidettiin ensimmäiset kuusi vuotta Järvenpään kauppaseuran tiloissa Osuuskassan kellarikerroksessa lounaskokouksina tiistaisin klo 12.15 paitsi kuukauden viimeinen kokous alkoi 19.30. Vuoden 1961 alusta jäsenmäärä oli kasvanut niin suureksi, että kokoukset piti siirtää ravintola Perhelään ja vähän myöhemmin Seurahuoneelle .Oli selvää, ettei päiväkokouksiin voitu tulla kovin kaukaa. Siksi kokousaika muutettiin 1969 alkavaksi klo 16.30.

Vuosikymmenten ajan ovat klubikokoukset alkaneet yhteisellä aterialla. Tämän jälkeen on presidentti toivottanut sekä omat että vieraat klubilaiset tervetulleiksi sekä esittänyt ilmoitusasiat. Tämän jälkeen oli esitelmän vuoro. Alkuaikoina omat jäsenet pitivät valtaosan esitelmistä ammattialastaan tai harrastuksistaan, mutta harvakseltaan kävi ulkopuolisiakin esitelmöitsijöitä.

Rl:n sääntöjä noudatettiin melko kirjaimellisesti ajanjaksona 1955-1975. Läsnäolovelvollisuus oli 60 % kokouksista ja ellei sitä täyttänyt, joutui eroamaan tai erotettiin. Myös luokitteen menettäminen esim. myymällä yrityksensä tai jäämällä siitä eläkkeelle johti alkuaikoina eroon. Klubista poistuttiin myös runsaasti paikkakunnalta muuttamalla. Tiukat Rl:n sääntötulkinnat johtivat siihen, että vuoden 1955 27 perustajajäsenestä oli 1965 jäljellä 10 jäsentä. Tosin valtaosa näistä kymmenestä oli sitten mukana varsin pitkaan.

Uusia jäseniä otettiin aluksi vain kerran vuodessa niin, että alustavasti jäseneksi hyväksytyistä äänestettiin ns. pallomenetelmällä. Jokainen veli sai haltuunsa sekä valkoisen että mustan pallon ja pudotti jommankumman vaaliuurnana toimineeseen hattuun. Jos hatusta löytyi yksikin musta pallo ehdokkuus raukesi.

Alkuvuosina valittiin yleensä 4-5 uutta jäsentä vuosittain. Sen sijaan Järvenpääähän muualta muttaneet rotaryklubien jäsenet siirtyivät automaattisesti klubiin.

Ammattipalvelu

Ammatilliset esitelmät ovat klubin kaikkina aikoina olleet jäsenistölle parasta antia. Jäsenistön monipuolinen ammatti- ja ikäjakautuma avartaa tietämystä ja maailmankuvaa. Vastakkainasettelu teknokraatti humanisti saa klubilaiset ajattelemaan erilaisia näkökulmia asioista. Aikaisemmin klubin jäsenet pitivät valtaosan esitelmistä.

Klubin alkuaikoina yritysvierailut tehtiin pääosin paikallisiin yrityksiin, harvoin pistäydyttiin kauempana. Rotaryklubimme jäsenet ovat koko toimintansa ajan tukeneet koulunsa päättavien ammatinvalintaa.

Yhteiskuntapalvelu

Setlementti Louhelan toiminnanjohtaja oli ollut perustamassa rotaryklubia. Vastavuoroisesti klubi avusti taloudellisesti vakinaisesti Louhelaa. Klubin jäsenet toimivat laajasti Louhelan hallituksessa kuten myöhemminkin. Joulun aikaan vanhuksille ja vähävaraisille tehtiin lahjoituksia. Klubi on ollut partiolippukunta Vaeltajien taustayhteisönä ja avustanut sitä partiomajan rakentamisessa.

Ulkomaille suuntautumeita avustuksia annettiin merimieskirkolle Tanskaan sekä avustuksia Biafraan ja Pakistaniin.

Kansainvälinen palvelu

Järvenpään kaupungin solmimien ystävyyskaupunkisuhteiden ansiosta myös Järvenpään Rotaryklubi solmi suhteita ainakin muutamien jäsenten välityksellä Tanskan Rodövreen, Norjan Lörenskogiin ja Ruotsin Täbyn kanssa ja vastavuoroisesti he meihin. Jonkin aikaa vaihdettiin keskenämme viikko-ohjelmia.

Rotarypiirin toimesta Järvenpäässä vieraili useita suurehkoja nuorisovaihtoryhmiä lyhyessä vaihdossa (GSE). Sen sijaan vuoden nuorisovaihto oli alkuaikoina harvinaista.

Järvenpään rotarytoiminta laajenee

Jo 1980-luvulle tultaessa alettiin 60% läsnäolovelvollisuuteen ja luokitteen menettämiseen suhtautua vapaamielisemmin, vaikka Rl:n säännöt muuttuivat vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Kun vielä Järvenpään väkiluku kasvoi nopeasti, alkoi klubin jäsenmäärä kasvaa voimakkaasti. Useamman governörin ehdotettua toisen klubin perustamista Järvenpäähän, tämä toteutuikin useamman klubineuvottelun jälkeen v. 1981. Uuden klubin nimeksi tuli Järvenpään Kartanon Rotaryklubi ja siihen siirtyi 19 vanhan klubin jäsentä.

Klubien elinvoimasta kertovat v. 1983-1984 jäsenmäärät, jotka olivat Järvenpään klbi 47 ja Järvenpää Kartanon klubi 28. Kartanon klubiin siirtyi hieman enemmän nuoria jäseniä. Tämän johdosta vanha klubi rekrytoi 80-luvun alussa uusia veljiä siten, että uusien jäsenten ikä- että ammattirakenne vastaa enemmän paikkakunnalla vallitsevaa tilannetta.

Polioplus projekti

Amerikkalainen tohtori Albert Salbin kehitti 1980-luvun alussa uudenlaisen suun kautta annettavan poliorokotteen. Tämän avulla rokottaminen tuli paljon yksinkertaisemmaksi. Polio levisi lähinnä alikehittyneissä maissa, joissa syntyi vuodessa noin 100 milj.lasta. Kunkin syntyvän lapsen rokottaminen kaksi annosta vuodessa kolmen vuoden ajan – siis 600 annosta – maksaisi 1980-luvun rahanarvossa noin 600 milj.mk. Tämän rahan lupasi Rl lahjoittaa YK:n terveysjärjestö WHO:lle. Ohjelman nimeksi tuli polio 2005. Myöhemmin nimeksi tuli polioplus, kun haluttiin hävittää myös hinkuyskä, jäykkäkouristus, kurkkumätä, tuberkuloosi ja tuhkarokko. Missään näistä tavoitteista ei ole toistaiseksi täysin onnistuttu.

Klubimme kunniajäsen Seppo Virtanen ideoi,että hänen työnantajansa It-yhtiö Paragon oy lahjoittaa tietyn ajan 1.7.1986-31.12.1987 myynnistä pienen prosentin polio-hankkeeseen, kun saa mainonnassaan kertoa asiasta. Näin kertyi noin 70 000 mk poliokamppaniaan.

Järvenpään klubi yhdessä Järvenpää Kartanon klubin kanssa järjestivät uudessa Järvenpää-talossa hyväntekeväisyyskonsertin,josta paljolti ilmaisten esiintyjien johdosta saatiin noin 32 00 mk. Kun Suomen rotarien osuus oli poliokamppaniaan 1 000 000 mk, oli Järvenpään klubin osuus melkoinen.

Turkin yhteydet ja yhteinen projekti kunniajäsenemme Jaakko Tarkka oli määräaikaisella komennuksella Turkissa Izmitissä vuosina 1992-1994. Tällöin hän liittyi paikalliseen klubiin ja ioi sinne hyvät suhteet. Tämä johti järvenpääläisten vierailuun Izmitin klubiin keväällä 1996 ja izmitiläisten mukavaan vastavierailuun Järvenpäähän kesällä 1998.

Syyskuun 17. 1999 tapahtui Izmitin alueella suuri maanjäristys, jossa menehtyi yli 20 000 ihmistä. Syvän myötätunnon vallitessa teimme Matching Grant projektin yhdessa Izmitin klubin kanssa ja saimme yhteisesti rahaa 12000 mk, joiia paikallinen sairaala hankki kaksi kappaletta erikoismonitoreja sydän- ja verenvuototapausten tutkimiseen.

Järvenpään klubi teki vielä toisen vierailun Izmitiin ja tällöin allekirjoitettiin Twin Club Agreement sopimus. Yhteydenpito Izmitin klubiin ja klubilaisiin jatkuu aktiivisina edelleen.

Kansainvälistyminen 1985-2005

Nuorisovaihto lähti voimakkaaseen kasvuun 1980-1uvulla. Aluksi vaihto suuntautui voimakkaasti USA:han. Vuoden vaihto lähensi nuoria voimakkaasti isäntämaihin samoin kuin isäntäperheitä toisiinsa. Oli melko tavallista, että isäntäperheen jäsenet kävivät tapaamassa vaihto-oppilasta tämän palattua kotimaahansa. Kansainvälistymisen myötä myös ulkomaisia veljiä kävi paikkaamassa klubissamme ja omat veljet vastaavasti ulkomaisissa klubeissa.

Tehtiin myös vierailuja eri maiden lähetystöihin, esim. USA:n ja Irakin lähetystövierailut olivat mielenkiintoisia.

Naisjäseniä klubiin

Järvenpään Rotaryklubissa alkoi 1990-luvun alussa keskustelu naisjäsenten ottamisesta klubiin. Suomessa oli jo muutamia vuosia ollut joissakin klubeissa naisjäseniä. Aluksi vastustajia oli niukka enemmistö, mutta 1998 käydyssä keskustelussa naisjäsenyyden kannattajat voittivat paljolti everstiluutnantti Kauko Halosen puheenvuoron johdosta. Hän totesi,että Yhdysvaltojen parhaimpiin sotilasakatemioihin on jo muutaman vuoden ajan valittu naisia. Näin saimme klubiimme ensimmäiset naiset Marjaana Rämön ja Ritva Sallisen v. 1998.

Klubivierailut

Toisinaan klubivierailut ovat poikkeuksellisen antoisia ja sellaisia, joihin ei yksityishenkilönä olisi mahdollista päästä. Kohdalleni on sattunut useita, mutta kerron kahdesta.

Vuonna 2001 tehtiin vierailu Turkin Izmitiin klubiin, jossa klubimme jäsen Jaakko Tarkka oli ollut kaksi vuotta jäsenenä. Lentokentällä meitä vastassa oli klubin presidentti Ceckin Nuzumlali vaimoineen, joka ohjasi meidät tilattuun pikkubussiin. Tämä vei meidät noin 100 km päähän Izmitiin hotelliimme. Seuraavan illan klubikokouksessa allekirjoittivat presidentit Ilkka Sintonen ja Ceckin Nuzumlali klubien välisen Tvin Card Agreement ystävyyssopimuksen.

Seuraavan kahden päivän ajan tehtiin 300-400 km kiertoajelu ja tutustuttiin turkkilaiseen kylpylätoimintaan. \/ielä kiertoajelun jälkeisenä päivänä isäntäklubi järjesti meille Istanbulin edustalla puolen päivän risteilyn, jolla saatiin loistava kalapäivällinen.

Viime vuonna maaliskuussa klubillamme oli tilaisuus tutustua Helsingissä sijaitsevaan Ilmatieteen laitokseen. Meidät otti vastaan laitoksen johtaja Petteri Taalas, joka valittiin pääjohtajaksi v.2002, mutta oli Genevessä 8 vuotta maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerinä. Saimme kuulla huipputiedemiehen esityksen otsonikadosta, ilmaston lämpenemisestä ja sen reunaehdoista sekä jäätiköiden sulamisesta viileän tieteellisellä otteella. Lopuksi meille esiteltiin lyhyen ajan sääennusteen laatisen tekniikkaa.

Kooste vuosien 2005-2025 nuorisovaihdosta

Järvenpään Rotaryklubi on ollut aktiinen nuorisovaihdossa kyseisinä vuosina. Klubimme on tarjonnut hyvän koulumenestyksen omaaville ja harrastuksissaan aktiivisille nuorille mahdollisuudet kansainväliseen vaihtoon. Rotariliikkeen keskeisiin periaatteisiin kuuluu moniarvoisuus, erilaisten kulttuurien ja maailmankatsomusten kunnioittaminen. Nuorisovaihto on myös yksilötasolla vaikuttavaa rauhankasvatusta.

Järvenpään rotareilta on kyseisenä aikana ollut vaihto-oppilaita USA:ssa (2), Saksassa (3), Australiassa (3), Brasiliassa, Ecuadorissa, Kroatiassa, Ranskassa, Kanadassa ja Etelä.Afrikassa. Kaikkiaan 15 järvenpääläistä nuorta on siis osallistunut vaihtoon, kaksi heistä oli kesävaihdossa ja loput 13 vuosivaihdossa.

Vastaavasti vastaanottavista maista on Järvenpäässä ollut 15 nuorta. Yksi poikkeus on ollut saapuvissa nuorissa, Etelä-Afrikkaan lähteneen nuoren vastineena klubimme vastaanotti austraalialaisen nuoren.

Vaihdon onnistumisesta erityinen kiitos tulee antaa vastaanottaville isäntäperheille niin Järvenpäässä kuin vastaanottavissa maissa. Viitisenkymmentä järvenpääläistä perhettä on kansainvälistynyt ottamalla vastaan Järvenpään lukiossa opiskelevan vaihto-oppilaan. Tyypillinen vaihto-oppilas on 17-vuotias.

Järvenpään rotaryklubin nuorisovaihdosta ovat vastanneet Tiina Meriläinen ja Lauri Uljas.

Järvenpään rotaritoiminta supistuu

Lähestyttäessä 2020-lukua alkoi Järvenpään Rotaryklubin elinvoima vähetä.

Klubin jäsenmäärä oli edelleen melko korkea (38), mutta viikkokokouksissa kävi säännöllisesti alle 10 osanottajaa ja uusia jäseniä ei juuri saatu ja toimihenkilöihin oli vaikea saada rotaatiota. Tässä tilanteessa käynnistettiin keskustelut Kartanon klubiin yhdistymisestä. Neuvottelut johtivatkin tulokseen ja klubit yhdistyivät 2021 .Yhdistynyt klubi otti nimekseen Järvenpään Rotaryklubi. Yhdistyminen oli vanhalle Järvenpään klubille helpottava kokemus ja toiminta jatkui tuttuun tyyliin, josta me vanhassa klubissa olimme kiitollisia.

Yhdistymisen jälkeen on klubiin saatu uusia jäseniä ja elinvoima on alkanut kasvaa ja toimihenkilöiden rotaatio tapahtuu.

Share This