Nuorisovaihto
Nuorisovaihto
Rotaryn nuorisovaihto on turvallinen ja usein varsin edullinen tapa lähteä ulkomaille vaihto-oppilaaksi. Rotaryn nuorisovaihto on sertifioitua ja valvottua. Nuorta sitovat rotareiden ohjeet ja säännöt, se on osa turvallisuutta. Nuori ja hänen perheensä koulutetaan vaihtovuoden vaatimuksiin ennen nuoren lähtöä.
Vastaanottava perhe ottaa nuoren perheenjäsenekseen. Vastaanottava rotaryklubi huolehtii mm. saapuvan vaihto-oppilaan koulukustannuksista. Nuori saa myös pientä kuukausirahaa rotaryklubiltaan. Perhe ei saa rahallista korvausta nuoren ylläpidosta.
Suomeen saapuville vaihto-oppilaille tarvitaan isäntäperheitä. Nuori on vaihtovuoden aikana yleensä kolmessa perheessä, noin neljä kuukautta jokaisessa. Kun haluat tarjota turvallisen kodin Suomeen saapuvalle nuorelle, ota yhteyttä klubimme nuorisovaihtoasiamieheen.
Kun rotaryklubi ottaa vastaan ulkomaisen vaihto-oppilaan, se tarkoittaa samalla, että meiltä vastavuoroisesti pääsee nuori ulkomaille. Ulkomailla koulunkäynti ei suinkaan aina ole oppilaalle ilmaista, mutta nuoren vastaanottava rotaryklubi vastaa näistäkin kustannuksista. Nuori saa myös samat edut ja huolenpidon kuin maahamme saapuva nuori.
Nuorisovaihdossa olleiden kokemuksia
Juulin terveiset Meksikosta 5.4.2020
Moi!
Nyt tätä viestii vähän erilaisista tunnelmista. Mulla on olosuhteet huomioon ottaen sujunu tosi hyvin. Ennen koko tätä korona hässäkkää ei puuhattu mitään erikoista. Mä kävin koulussa ja espanjan tunneilla ja vietettiin aikaa kavereiden kanssa.
Maaliskuun puolessavälissä käytiin Meksiko Cityssä host perheen kanssa. Niillä on siellä muutama asunto ihan keskustassa ja molempien host vanhempien perheet asuu siellä. Reissu meillä kesti kolme päivää. Me käytii luistelemassa yhessä isossa ostoskeskuksessa Santa Fe:ssä, tutustumassa keskustaan ja vierailtiin isovanhempien ja tätien luona. Tää oli siis niitä aikoja kun koronavirus oli vasta tulossa tänne. Oli mukava reissu ja oli ihan erilaista nyt verrattuna siihen kun ekan kerran saavuin meksikoon muitten suomalaisten kanssa. Pääsin näkemään kaupungin host perheen näkökulmasta ja se että puhun jo espanjaa teki siitä myös ihan erilaista.
Maanantaina 16 päivä palattiin Meksiko Citystä, tiistaina menin kouluun ja keskiviikkona jäinkin sitten jo karanteenin. Virallisesti karanteeni alko perjantaina 20 päivä. 21 päivä lauantaina vietettiin mun host siskon synttäreitä perheen voimin ja vaihtari kuka oli tässä perheessä ennen mua tuli kans tänne juhlimaan. Tarkotuksena oli että se olis kans jääny tänne asumaan karanteenin ajaksi. Myöhemmin sen oma klubi Belgiassa kuitenkin päätti, että ne haluu että se palaa jo kotiin. Moni muu vaihtarit on myös jo palannut omaan kotimaahansa ja n. puolet mun alueen vaihtareista on jo lähtenyt. 24 päivä tiistaina vietettiin sitten belgialaisen pojan läksiäisiä ja samalla oli viimeinen kerta kun näin Alicen, yhden mun parhaista kavereista täällä, ennen kuin hänkin palasi vanhempiensa luo ranskaan. Mun kaupungissa meitä oli kuusi vaihtaria ja meitä jäi nyt kolme. Mä aion jäädä vaihdon loppuun asti ja tänne mun kanssa jäi yks poika saksasta ja yks poika indonesiasta.
Arki nyt täällä karanteenissa on muuttunu vähän erilaiseks normaalista. Host sisaruksilla on aamusin oppitunnit netissä ja host vanhemmat tekee töitä. Mä aina vähän fiiliksen mukaan puuhailen kaikenlaista. Talo on onnkes ihan jättikokoinen ja tekemisen pulaa ei ole. Täältä löytyy uima-allas, kaks biljardi pöytää, kuntoilulaitteita, koriskenttä, futispallo ja tilaa pelata, piano ja sen lisäks ennen kuin jäätiin karanteenin niin ehdin ostaa vähän kirjoja espanjaksi. Muuten mä sitten auttelen aina keittiössä ja yritän oppia laittamaan mahdollisimman monia meksikolaisia ruokia ja maanantaista torstaihin mulla on n. puoli tuntia espanjan tunteja skypen kautta. Valtio on sanonut että karanteeni kestäisi 30.4 asti, mutta mä luulen että ne joutuu pidentämään sitä. Vähän tietysti harmittaa etten enää pääsee matkailemaan täällä meksikossa ja näkemään lisää kaupunkeja täällä, mutta vielä pystyn kuitenkin täydellistämään mun espanjaa ja pystyn opettelemaan laittaa meksikolaista ruokaa, joten jotain positiivista kuitenkin.
Toivottavasti teillä on siellä kaikki hyvin ja kaikki ovat pysyneet terveinä!
Terveisin
Juuli
Juulin terveiset Meksikosta 19.1.2020
Tervehdys klubille
Moikka!
Heti tällee alkuu anteeks, oon vähän (aika paljon) myöhässä tän tervehdyksen kaa😅 Kiirettä on pitäny, mut kivaa on ollu.
Vaihoin kouluu noin kolme tai neljä kuukaut sitte sellassee mis puhutaa enemmän espanjaa ku vanhassa. Siellä sit liityin futis- ja korisjoukkueesee ja pelaan kans shakkii aina perjantaisin. Muutama futis- ja korismatsiki on jo ehtiny olla. Pysyn edellee paljon yhteydes vanhan koulun kavereitten kaa ja uudes koulus on kans jo kavereita. Tääl kaikki on nii ystävällisii ja ulospäinsuuntautuneit , et kavereita löytyy helposti.
Ruta Maya (eli ensimmäinen district reissuista) mulla oli joulukuussa ja oli kyllä ihan mieletön reissu. Retki kesti 12 päivää ja sen aikana käytii eri kaupungeis etelä-meksikossa. Kuvia reissust löytyy mun ig sivult @mytacotrip.
Joulu oli tänä vuon vähän erilainen. Aattona mentii syömää host iskän vanhempien luo ja ruokana mm. lohta, lihaa, perunoita ja ”omenasalaattia”, joka oli sellain jälkkäri.
Uus vuos suju kans mukavasti host äitin perheen luona ja oon tullu tosi hyvin toimee serkkujen kaa ketkä on samaa ikäluokkaa. Suurin ero oli jouluna oli ilma. Päivällä oli n. 20 astetta ja illalakaa ei kyl ollu mikää kylmä.
Tammikuus mul oli sitte vuorossa eka perheen vaihto. Ekan perheen kaa suju tosi hyvin ja ollaa edellee yhteydessä paljon. Uuden perheen kaa tullaa kans tosi hyvin toimee ja tässä perhees mul on yks 17 vuotias veli ja 14 vuotias sisko.
Koulun vaihdon myötä espanja rupes paranee paljon ja nyt pystyn jo puhuu ihan kunnolla kaikkien kaa ja ymmärrän lähes kaiken mitä mulle sanotaa.
Loma mulla jatkuu vielä helmikuun neljäntee asti. Muilla koulu jatku jo aikasemmin, mut kokeilla. Mun ei tarvii osallistuu kokeisiin ni sen takii ei oo ollu tarvetta mennä😄. Käyn kans espanjan tunneilla, ja ne jatkuu nyt tässä tammikuun loppupuolella.
Terveisiä kaikille ja iso kiitos ku valitsitte mut. On ollu ihan mielettömin kokemus ja oon tutustunu upeisii ihmisii. Enää on jäljel n. 6 kuukaut ja aion kyl nauttia niistä ihan täysillä.
Ps. Koska lähetin tän nii myöhää ni lähetän seuraavan tossa maaliskuun puolella ja vielä viimesen toukokuun loppupuolella tai kesäkuussa 🙂
Lisää tekstiä ja kuvia Instagramista https://www.instagram.com/mytacotrip/?hl=fi
Ainon kuulumiset Taiwanista 14.1.2020
Hyvää uutta vuotta myös sinne! Mun talvilomaloma alkaa keskiviikkona, joulu oltiin ihan normaalisti koulussa. Täällä valmistaudutaan kiinalaisen uuteen vuoteen (25. tammikuuta) joka on kuukalenterin tärkein juhla. Lomaa meillä on 10.2 asti. Täällä on ”talvi” eli noin 25°C-28°C lämmintä päivällä. Joskus yöt tuntuvat aika kylmiltä koska taloissa ei ole lämmitystä.
Vaihdoin isäntäperhettä 14.12 ja asuin italialaisen Camillan kanssa samassa perheesä 5.1 asti. Me ollaan samassa klubissa ja koulussa joten ollaan hyviä kavereita. Kaikki on sujunut hyvin tässäkin isäntäperheessä. Uutta on se että he eivät puhu lainkaan englantia joten kiinani kehittyy nyt paremmin kuin aiemmin. Uutena vuotena olimme rotaryn kanssa retkellä Taipeissa. Näimme kuuluisat Taipei101 ilotulitukset, osallistuimme savityötunnille, vierailimme presidentinlinnassa sekä hakka muoseossa. Hakka-kiinalaiset ovat kiinan kielen hakka-kiinan murretta puhuvia han-kiinalaisia. He ovat yksi Taiwanin merkittävimmistä vähemmistöryhmistä joten esimerkiksi busseissa ilmoitetaan pysäkit hakka-kiinaksi (madariinikiinan, taiwanin ja englannin lisäksi.)
Koulussa meillä on ollut kolme isoa koetta kiinassa ja englannissa, jotka ovat menneet hyvin. Pidin myös esitelmän Suomesta ja itsestäni kiinaksi sekä puheen ajastani Taiwanissa viime rotarykokouksessa. Sain suoritettua ensimmäisen yliopiston kiinankurssin loppuun ja aioin osallistua myös seuraavalle kurssille joka alkaa maaliskuussa. Keväällä aioin myös osallistua TOCFL kokeeseen jos vaikka saisin todistuksen kiinan osaamisesta.
Viime viikkoina olen vieraillut monissa kulttuurikohteissa vaihtarikavereitteni kanssa viikonloppuisin. Lomalla olen menossa vierailemaan hostperheeni sukulaisten luona ja viettämään uutta vuotta 109 (Taiwanin laskutavan mukaan.)
Pitämässä esitelmää. Eturivissä koulun rehtori.
Hostäidin ja Italialaisen Camillan kanssa syömässä Taiwanilaista ”pataa” (hot pot)
Mun isäntäperhe ja Camilla jouluisessa klubikokouksessa!
Tässä siis myös pari kuvaa viime viikoilta ja voin myös laittaa tilini instagramissa julkiseksi niin pääsette helpommin seuraamaan.
Aino
Juuli Salminen Meksikossa (22.8.2019)
Moikka kaikille!
Oon nyt ollu kohta semmosset kolme viikkoo Meksikossa ja kivaa on ollu. Ihmiset ei oo tosiaa liiotellu ku ne on sanonu Meksikolaisii ysävällisiks.
Pari ekaa päivää olin Meksiko Cityssä Suomalaiste vaihtareitten kaa. Kaupunki oli tosi kaunis, vaikka ilma ei ollukkaa ehkä ihan puhtaimmast päästä. Eka päivä kierreltiin Meksiko Cityn keskustassa ja käytiin museoissa ja toisena päivänä mentiin Theotitiuacan pyramideille. Pyramidit oli upeet, mut aika aukeel paikal ni siel oli kans tosi kuuma. Kolmantena päivänä lensinki sit jo Veracruziin, mistä eka host perhe tuli hakemaan mut.
Host perhe on tosi mukava ja ei oo ainekaa vielä ollu yhtää koti-ikävä. Espanjaa en ymmärrä viel ihan kauheesti, mut tuntuu et joka päivä opin kauheesti jotain uutta ja ymmärrän koko ajan enempi ja enempi.
Kaks ekaa viikkoo täällä Xalapassa meni nopeesti. Vierailtiin sukulaisten luona, käytiin elokuvissa ja pari kertaa ostoskeskuksessa. Oon jo tutustunu myös mun toiseen ja kolmanteen host perheeseen ja nekin vaikuttaa kaikki ihan tosi mukavilta.
Viime viikolla olin mun ekassa rotary kokouksessa täällä, ja se oli pelkästään naisille. (Miehillä oli ollut oma edellisenä päivänä). Tänään oli toinen kokous ja se oli se missä oli pelkät miehet. Kaks muuta vaihtaria (saksalainen ja belgialainen) on molemmat poikia, joten olin kokouksen ainoa naispuolinen edustaja.
Koulu alko tällä viikolla. Koulun nimi on Colegio Americano ja se on kakskielinen, eli puolet oppiaineista on englanniks. Koulupuku on aika rento. Maanantaisin täytyy olla koulun kauluspaita ja takki päällä. Farkut saa ostaa ihan normi kaupasta, kunhan on siniset ja kengillä ei oo väliä. Tiistaista torstaihin päälle laitetaan valkonen, vaalensininen tai tummansininen poolopaita ja sen päälle voi laittaa koulun hupparin, jos on kylmä. Perjantai on aina casual friday ja silloin saa pukeutuu vapaasti.
Koulussa on ollu kivaa ja oon jo saanu uusii kavereita. Eka päivä oli vaa pelailuu ja tutustumista, mut toisena päivänä alkoki jo kunnon koulu. Saatiin heti tiistaina läksyks kirjottaa essee Meksikon historiasta viimesen 500 vuoden ajalta. Tehtävä oli englanniks, mikä vähän helpotti mun työtä, mut kyllä mä sitä reilut kolme tuntii sain silti väsätä.
Kouluun mä kuljen bussilla. Host äiti vie mut seittemält aamul sinne mistä bussi lähtee ja hakee mut samasta paikkaa neljän aikoihin. Kouluun ajaa n. 30min bussilla.
Kiitos teille kaikille tästä upeesta mahollisuudesta. Mul on ollu ihan super kivaa ja uskon et täst tää vaa paranee ku tutustun ihmisii paremmin ja opin pikku hiljaa kielen.
Terveisin
Juuli
Ps. Teen instagramiin blogia, joten jos jotakuta kiinostaa mennä kattoo kuvia ja tarkempaa tietoo siitä mitä kaikkee oon jo tehny ni se löytyy nimellä mytacotrip.
Kiinnostuitko nuorisovaihdosta?
Rotaryn kautta voit päästä vuosivaihtoon, kesävaihtoon tai leirivaihtoon. Näistä eri vaihtomuodoista voit lukea lisää Suomen Rotaryn nuorisovaihdon sivuilta. Hakuaika seuraavan vuoden vaihtoihin on hakuvuotta edeltävänä syksynä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä klubimme nuorisoasiamieheen ja kysy lähetämmekö vaihto-oppilaan tulevana vuonna.
Kysy rohkeasti lisää Rotaryn nuorisovaihdosta!
Klubimme nuorisovaihtoasiamies:
Vesa Heimonen, p. 040-5257206, sähköposti:vesa.heimonen@vanhatkuvat.fi