Projektit

Projektit

Rotary on palvelujärjestö. Toimimme tunnuslauseemme Palvelu itsekkyyden edelle (Service above self) mukaisesti paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen humanitäärinen palvelumme toteutuu Rotarysäätiömme koordinoimana ja hyväksyttyjen kumppaneiden kanssa.

Talkoita ja palveluprojekteja vuosien varrelta

2023 Jalkoja jalattomille Intiaan Vol #2

Ensimmäinen proteesiprojekti Intian Kolkatassa (entinen Kalkutta) oli niin menestys että projekti jatkuu uudella jonka budjetti ~68 500€. Myös Suomesta tähän projektiin osallistuu yli 17 Rotaryklubia, n. 20 yksityishenkilöä, kuusi Rotarypiiriä… Projekti on jo hyvässä toteutusvaiheessa, tavoitteena että Huhtikuun 2023 loppuun mennessä ~1400 tarvitsijaa on saanut uuden proteesin. Myös Leppävirran Rotaryklubi osallistui tähän projektiin. Tämän projektin julkaisu tästä linkistä.

2022 Vesireppu projekti

Leppävirran Rotaryt päättivät lähteä mukaan vesireppu projektiin.

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne?

Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita:

  • lämpötilaa (vesilämpömittari)
  • näkösyvyyttä (Secchi-levy)
  • sinilevätilannetta
  • sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko)
  • happipitoisuutta (testiputki,DO-tabletti, väriasteikko)
  • fosfori- ja typpipitoisuutta vedessä

Vesirepun käyttö opetuksessa

Vesireppua käytetään lähiympäristön tutkimiseen. Kouluissa voi oppilaiden kanssa koota ”Oman lähiveden tarinan”, joka alkaa oppilaiden ennakkokäsitysten kartoittamisella esimerkiksi ajatuskartan avulla. Seuraavaksi tutustutaan yhdessä tutkimusvälineisiin ja matkataan näytteenottoon lähivesistön rantaan Vesirepun ohjeita ja välineitä hyödyntäen. Maastossa otetaan kuvia ja luokassa havainnot voidaan kirjata yhdessä ylös vaikkapa Järvi&MeriWiki-palveluun. Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesirepusta on lisää tietoa esimerkiksi https://www.vesireppu.com/

Leppävirran Rotaryklubi hankki 10 vesireppua Leppävirran kouluille jotta kaikki Leppävirran peruskoulut voivat osallistua vesistön tutkimiseen.

Koululaisten ryhmät tutkivat vesistöä Leppävirralla itsenäisesti keväällä 2022 mutta
Leppävirran Rotaryt myös osallistuivat ja auttoivat tutkimuksissa 22.4.2022.

 

2022 Jalkoja jalattomille Intiaan

Leppävirran Rotarit osallistuivat jalkoja jalattomille projektiin joka alkoi 2021 ja on yhä meneillään vuonna 2022. Tavoitteena on saada proteesi raajansa menettäneille jotta he voisivat selvitä paremmin elämässä. Useinkaan varsinkin köyhemmillä ihmisillä ei ole varaa hankkia proteesia menetetyn raajan tilalle. Klubimme oli projektiin osallistumisessa aloitteen tekijänä. Tähän ns. Global Grant projektiin osallistuimme Rotarypiirimme 1430 ja kolmen muun piirin sekä 16 muun klubin kanssa. Projektin kokonaisbudjetti on ~42 500€ ja jo kahden kuukauden kuluttua projektin alkamisesta oli yli 10% projektin budjetista käytetty. 

2021 Keinun lahjoitus Konnustuvalle

Leppävirran Rotaryklubin lahjoitti puukeinun Leppävirran lukiolle vuonna 2017. Tämä keinu siirrettiin lukion muuton yhteydessä yläkoulun pihalle. Valitettavasti keinu joutui ilkivallan kohteeksi ja se rikottiin melko perusteellisesti. Rotarit päättivät silti kunnostaa keinun ja lahjoittaa sen uuteen valikoituun kohteeseen Konnustuvalle. Kunnostustiimi Eeva ja Ilkka Pehkonen sekä Antti Ihalainen viettivät kolme iltaa keinun korjaus- ja kunnostuspuuhissa. Työtä nopeutti merkittävästi Ilkan etukäteen tekemät valmiit puuosat jotka laitettiin paikalleen.

Keinun virallinen luovutus pidettiin syyskauden avauskokouksessa 24.8.2021. Konnustuvan puolesta keinun vastaanottivat Taru Oksman ja Kimmo Lehtonen.

 

2021 Lahjoitus lasten- ja nuortenkirjoihin Leppävirran kirjastolle

Leppävirran Rotaryklubin teki 1500 euron arvoisen kirjalahjoituksen, jonka mahdollistivat Markus Haraldin, Raimo Auvisen ja Teppo Ritarin kokoamasta Leppävirta vanhoissa postikorteissa -kirjasta saadut tuotot. Näillä tuotoilla on aiemmin hankittu muun muassa liikuntavälineitä Leppävirran kouluihin. Kirjalahjoitus käytettiin lasten- ja nuortenkirjoihin. Idea tuli klubiaktiivi Eeva-Liisa Pennaselta.

Lahjoituksen ansiosta saadut reilut sata kirjaa kirjasto hankki itsenäisesti. Lahjoituskirjan tunnistaa takakannessa olevasta Rotary-tarrasta.

2021 Rotaryt tukemassa Leppävirran koulun valokuvanäyttelyä

Anu-Riikka Utriaisen valokuvanäyttely Ystävänä kasvit – Heijastuksia oli esillä Leppäkertun koululla maaliskuun puolelle 2021. Näyttely oli osa Anu-Riikan valokuvausopintoja. Sarja koostui abstrakteista ja esittävistä kuvista, joissa kuvattiin kasveja tai ihmisiä ja kasveja.

Leppävirran Rotaryklubi oli myös osaltaan tukemassa tätä hanketta.

2020 Leppävirran Leppäkertun koulun taululahjoitus

Leppäkertun koululla vietettiin pienimuotoinen juhlallinen hetki syyskuussa 2020, kun oli aika paljastaa Leppävirran Rotaryklubin lahjoittama, taiteilija Jorma Hynnisen maalaama taulu. Samassa yhteydessä Leppävirran Rotaryklubi lahjoitti ison kasan liikuntavälineitä.

Taulu löysi arvoisensa paikan ja keräsi heti ihastelevia katseita. Jorma Hynninen kertoi työnsä vaiheista ja nosti esiin kiehtovan, mystisen usvan, joka saa mielikuvituksen liikkeelle.

2018 Laavu Paajalanmäelle

Laavuhanke oli klubipresidentti Olavi Räisäsen (2016-2017) idea. Sijoituspaikka laavulle löytyi Paajalanmäeltä ulkoilureitin varrelta. Hirsikehikko hankittiin alajärveläiseltä Finnlamellilta ja vuolukivinen grilli Savonrannalla toimivalta Polarstonelta. Pystytystyö teetettiin kahdella rakennusammattilaisella mutta maalauksen tekivät klubilaiset talkootyönä.

Valmis laavu luovutettiin Leppävirran kunnalle ja kaikkien alueella liikkuvien käyttöön.

2018 Leppävirran lukiolle oppilaiden viihtyvyyttä lisäävät pihakalusteet

Leppävirran Rotaryklubi lahjoitti Leppävirran lukiolle perinnekeinun sekä pöytäryhmän. Ajatus lukion pihapiirin viihtyvyyden lisäämisestä sai alkunsa keväällä 2017 tehdystä koulukyselystä, jossa opiskelijat toivoivat lukion pihalle paikkaa, jossa istuskella. Leppävirran klubi tarjoutui hankkimaan kalusteet. Pihakalusteet palvelevat mainiosti myös kirjaston ja päiväkodin käyttäjiä.

2017 Kivelän koulun projekteja

Klubimme lahjoitti oppilaiden käyttöön lahjoitetut salibandyvarusteet, joista riittää kerrallaan neljälle joukkueelle. Matkalippu tulevaisuuteen -projektimme puolestaan tutustutti yläkoululaiset hyvän käyttäytymisen merkitykseen ja tarjosi kymmenille nuorille kesätyömahdollisuuden viitenä vuotena peräkkäin.

2016 Leppävirta vanhoissa postikorteissa

Klubimme teki Leppävirta vanhoissa postikorteissa -kirjan, jonka myyntituloilla  hankitaan hyvinvointia leppävirtalaisille nuorille. Kivelän koulun salibandyvarusteet ja lukion puutarhakalusteet on hankittu myös näillä tuloilla. Maakunnan kotiseutuyhdistyksen ja Leppävirran kunnan kulttuuritoimen palkitsemasta kirjaprojektista vastasivat Raimo Auvinen, Markus Harald ja Teppo Ritari.

Share This